Jeotermal kaplıcalar ekonomiye kazandırılacak

Şırnak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında 'Şırnak'ın Jeotermal Turizm Potansiyeli' ile kentin jeotermal turizmi için kolları sıvadı.

Haberler 21.10.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje, rnak Üniversitesi Turizm ve Otel letmecilii Yüksekokulu, Mühendislik Fakültesi, rnak Meslek Yüksekokulu ve rnak l Salk Müdürlüü i birlii ile yürütülecek. Son zamanlarda turizm projeleri ile önemli çalmalar yürüten rnak Üniversitesi, bu önemli projelerine bir yenisini daha ekledi. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Sedat çelik, rnak ilinde ifal olarak bilinen jeotermal kaynaklarn mevcut durumu tespit edilecek, su analizleri yaplacak ve hangi hastalklara iyi geldii belirlenerek salk turizmi açsndan var olan potansiyeli ortaya konulacak. Baz sularn halk salna zararl olmasna ramen halk ifal diye kullanyor. Bu proje halk bilinçlendirme açsndan da önemli olacak. lk tespitlerimize göre turizm açsndan önemli bir potansiyeli barndrdn ancak alt yap ve üst yap yatrmlar ile ciddi bir çekim merkezi olabileceini düünüyoruz dedi.

EKONOMYE KAZANDIRMA

Jeotermal su kaynaklarnn farkl alanlarda kullanlmas durumunda rnaka ve bölgeye ciddi bir ekonomik katk salanacan dile getiren rnak Üniversitesi Rektör Badanman ve Jeoloji Uzman Prof. Dr. M. Tahir Nalbantçlar, Bu kapsamda projenin jeotermal kaynaklar ile ilgili olarak rnak il snrlarnda bulunan jeotermal kökenli scak su kaynaklarnn bölge halk tarafndan çok rabet görüyor. rnakta kömür gibi önemli yeralt kaynann yan sra pek bilinmeyen scak su kaynaklarnn da ortaya çkartlmas maksadyla proje yürüttük. Jeotermal kaynaklarn gelitirilmesi durumunda rnaka ciddi bir ekonomik katk salanacak. rnakta Güçlükonak ve Beytüebap ilçelerindeki scak sulardan halkmz youn bir ekilde yararlanmaktadr. limizin jeolojik yaps gereince jeotermal enerji potansiyeli tamaktadr. Proje kapsamnda bu potansiyeli ortaya çkartmak ve toplumun faydasna sunulmasn salamak amaçlanmaktadr.

KAPLICALARIN SALIK ETKS

Yaplan ilk incelemelerde rnakta halkn salk için yararland tüm su noktalar taranm ve lokasyonlar belirlenmitir. Bu alanlardaki kaynaklarn özellikleri, karakteristikleri, debileri gibi nitelikleri, yerinde ve laboratuvarda yaplan analizlerle ortaya konulmaya çallacaktr. Jeotermal sularn bu özelliklerinden salk açsndan faydal olarak belirlenecek olanlar için, toplum yararna en uygun olan kullanm eklini önermeyi hedeflemekteyiz. ilimizdeki tarma uygun alanlar, iklim ve ulam alarnn uygunluu gözetilerek scak sularn özellikleri de göz önüne alnarak, bata termal terapi olmak üzere dier alternatif kullanm alanlarn sunmay amaçlamaktayz. Ayrca saha çalmalar sonucunda jeolojik olarak ek aratrma ve etüt yaplmas halinde alternatif jeotermal potansiyel sunabilecek alanlarla ilgili gerekli önerileri de yapmay amaçlamaktayz diye konutu.

Ana Sayfaya Git