Kağıtta dışa bağımlılığı azaltacak hamle

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Balıkesir SEKA Fabrikası hurda kağıttan üretim yapacak. Özel teşebbüs eliyle 140 milyon avroluk yatırım yapıldı. Bu yatırımın karşılığında yıllık 150 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek ve kağıdı ülkemizde üretebileceğiz" açıklamasında bulundu.

Haberler 07.05.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Balkesir SEKA Fabrikas hurda kattan üretim yapacak. Özel teebbüs eliyle 140 milyon avroluk yatrm yapld. Bu yatrmn karlnda yllk 150 milyon dolarlk ithalatn önüne geçilecek ve kad ülkemizde üretebileceiz açklamasnda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, 19 yl arann ardndan yeniden faaliyete geçen Balkesir SEKA Fabrikasnn hurda kattan üretim yapacan belirterek, Özel teebbüs eliyle 140 milyon avroluk yatrm yapld. Bu yatrmn karlnda yllk 150 milyon dolarlk ithalatn önüne geçilecek ve kad ülkemizde üretebileceiz. ifadelerini kulland.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Balkesir SEKA Fabrikas, 19 yldan sonra, hurda kad dönütüren altyapsyla üretime balad.

Bakan Varank, söz konusu dönemde atl durumda bulunan Balkesir SEKA Fabrikasn ziyaret ederek, özel sektör eliyle yeniden faaliyete balayan fabrikann ilk üretimine tanklk etti.

Varank, tesisin hurda kattan üretim yapacan ifade ederek, Özel teebbüs eliyle 140 milyon avroluk yatrm yapld. Bu yatrmn karlnda yllk 150 milyon dolarlk ithalatn önüne geçilecek ve kad ülkemizde üretebileceiz. dedi.

Özel teebbüsün, eski SEKA Kat Fabrikasn sfrdan ina ederek üretime baladna iaret eden Varank, Balkesirde 19 yl sonra tekrar kat üretiliyor. Tesisimiz, hurda kattan, kat üretecek. Günlük bin 200 ton hurda kattan, günlük bin ton yeni kat üretilebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Yeni kat fabrikalarnn önünü açmak istediklerini bildiren Varank, yatrmc firmann daha önce özelletirmeyle atl hale gelen eski makineleri üretime kazandrmak için de çalmalara baladn vurgulad.

Varank, kat sektörünü stratejik sektör ilan ettiklerini belirterek, Türkiyenin u an devam eden yeni kat yatrmlar olduunu hatrlatt.

EKONOMYE BÜYÜK KATKISI OLACAK

Özel sektör araclyla kat üretimini artrp, ülkenin cari açk verdii söz konusu alanda yerli üretimi artrmak istediklerine dikkati çeken Varank, unlar kaydetti:

Bu konuda baarl olacaz. Daha önce atklarmz heba ediliyordu. Bu, ayn zamanda sfr atk projesiyle de ilikili bir yatrm. Ülkemizde topladmz hurda katlarn yannda, bu ürünü ithal de ediyoruz. Atk toplama iini gelitirip, Türkiyedeki hurda katlar kullanarak, yabanc hurda kada ihtiyaç kalmadan sfr atk projesinin de etkisiyle yerli hurda katlardan üretim yapmak istiyoruz. Bu manada ekonomiye büyük katks olacak. Buras aaç selülozundan üretim yapan bir tesis deil. Hurda kattan, geri dönüümden, kat üreten bir tesis.

Varank, 1980de üretime giren SEKA Kat Fabrikasnn, faaliyetini 2000de sonlandrdn anmsatarak, özelletirme kapsamnda 2003te Albayrak Holdinge geçen fabrikann, 10 yl süren itiraz süreci nedeniyle faaliyete geçemediini belirtti.

Bakan Varank, 2013te yeni fabrika için balayan çalmalarn bu yl tamamlandnn altn çizerek, Deneme üretimine balayan fabrikada oluklu mukavva ve ambalaj kad üretiliyor. Pazarn ihtiyaçlarna göre oluacak yeni ürün çeitleriyle fabrikann 2 bin istihdam salamas bekleniyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git