Kaçağa karşı 1 milyar liralık yatırım

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bölgelerinde yıllık kayıt dışı elektriğin maliyetinin 5 milyar lira olduğunu belirterek, "Enerji tedariğinin sağlıklı yapılması ve kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadele için 2016-2020 sürecinde bölgede 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız" dedi.

Haberler 31.12.2016 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atalay, DEDAn Diyarbakr merkez kampüsünde sorular yantlad.

anlurfa, Mardin, Diyarbakr, Batman, Siirt ve rnak kapsayan bölgede 1,6 milyon aboneye hizmet ettiklerini, son 3 ylda 600 milyon lirann üstünde yatrm gerçekletirdiklerini anlatan Atalay, bu yatrmlarn önemli bir ksmn altyap dönüümü ve kayt d enerji kullanmn engellemek için yaptklarn söyledi.

Atalay, 2016-2020 döneminde ise 1 milyar lirann üzerinde bir yatrm programlar olduunu ifade ederek, u bilgileri verdi:

Hem enerji tedariinin salkl yaplmas hem de kayt d elektrik kullanm ile mücadele için 2016-2020 sürecinde bölgede 1 milyar lirann üzerinde yatrm yapacaz. 2016da 270 milyon üzerinde bir yatrm projesi hayata geçirdik. Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun bize verdii hedefler yllk ortalama 200 milyon lira civarndayd. Ama inallah sadece 2017de 500 milyon lirann üzerindeki yatrm projelerine balayp hayata geçirmeyi planlyoruz. Yani kayt d kullanm teknolojik altyap desteiyle önlemek için çok daha agresif bir yatrm gerçekletirmeye çalacaz. Hedefimiz altyapmz yenilemek, yeni teknolojik projeler ve imkanlar devreye alarak servis kalitesini arttrmaktr. Toplam 1 milyar liralk yatrmn finansman için ise bankalarla görüüyor, kredi almaya çalyoruz.

- Tarmsal sulamada elektrie OSOS kontrolü

Datm hizmeti saladklar bölgede baz çiftçilerin kayt d elektrik kullanmndan dolay çok fazla israf yapldna dikkati çeken Atalay, bu ar israfn tarmsal sulama alanlarnda topraa da zarar verecek boyutlara geldiini söyledi.

Atalay, Türkiye genelinde tarmsal sulama için yllk tüketilen yaklak 10 milyar kilovatsaat elektriin yarsnn Dicle EDA bölgesinde kullanld ve 40 bin kaytl tarmsal sulama abonesinin yannda 20 bin kadar da kayt d tarmsal sulama kullancs olduunu bildirdi.

Tarmsal sulamada kayt d elektrik kullanmn önlemek için çok youn bir seferberlik balattklarna iaret eden Atalay, öyle konutu:

Bu amaçla bölgemizde belirlediimiz yaklak 20 bin civarnda sulama trafosunu sayaç ile kontrol altna almak için kapsaml bir proje balattk. Konuyla ilgili üç Bakanmz tarmsal sulama kullanclarna abone olduklar taktirde geçen sene yüzde 65 indirim sözü de vermiti, ama buna ramen kayt d kullanm devam ediyor. Biz balattmz seferberlik kapsamnda, hali hazrda anlurfa, Mardin ve Diyarbakrda 15 binin üzerinde tarmsal sulama trafosuna otomatik sayaç okuma sistemini (OSOS) kurduk ve koruma altna aldk. nallah 1 Ocak 2017 itibaryla bu sayaç ve OSOS sistemleri üzerinden tarmsal sulama abonelerine elektrik vereceiz ve buradaki tüketimi ölçü ve kontrol altna alacaz. nallah vatandalar ve çiftçilerimizle birlikte bu kayt d kullanmn önüne geçip israf da engellemi olacaz.

- Borçlu sulama birliklerine elektrik verilmeyecek

Bölgedeki baz tarmsal sulama birliklerinin, kullandklar elektriin bedelini ödememekte srar ettiini de vurgulayan Atalay, Bugüne kadar çok ciddi indirim yapmamza ramen, bu birliklerin hala yaklak 800 milyon lira civarnda elektrik borcu bulunuyor. Kendileriyle görütük, cazip ödeme imkanlar sunduk ve alacamzn önemli bir ksmndan vazgeçtik, ama buna ramen ödeme yapmayan yaklak 10 birliimiz var. Bu birlikler eer borçlarn ödemezlerse 2017 yl içinde elektrik salamayacaz. Onun için kendilerine sesleniyorum. irketimizle oturup anlaarak yükümlülüklerini yerine getirsinler. ifadelerini kulland.

Atalay, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn bu yl yapt bir uygulama ile ürün havzalarnn oluturulduunu ve bu havzalar için sulama ihtiyac olmayan ürünlerin belli ölçüde desteklendiini hatrlatt.

Bu ekilde bir uygulamann tarmsal sulamada ar kullanmn önüne geçebileceini ve olumlu sonuçlar beklediklerini kaydeden Atalay, tarla içi sulama kanallarnn tamamlanmasnn da israfn önlenmesine ciddi katk salayacan aktard.

- Kayt d kullanm 4 Atatürk Barajna edeer

DEDAn bölgesine yllk 21 milyar kilovatsaat seviyesinde elektrik tandn ifade eden Atalay, bu elektriin ancak 6-7 milyar kilovatsaatinin kayt altnda tüketildiini belirtti. Atalay, öyle devam etti:

Bölgedeki yllk kayt d elektriin maliyeti 5 milyar lira, bu miktarn da ciddi bir ksm israfa gidiyor. Vatandamzn bir ksm kulland elektriin bedelini ödemedii için hassas davranmyor ve israf ediyor. Burada özellikle k aylarnda havalarn çok souk olduu, ülkemizin çok ciddi doalgaz ihtiyac olduu bir dönemde herkesi hassasiyet ve duyarlla davet ediyorum. Buradaki israf edilen, kayt d kullanlan elektrik çok ciddi enerji maliyetine yol açyor. öyle ki bölgede kayt d kullanm engellersek, 4 tane Atatürk Baraj kurmu gibi oluruz. çünkü kayt d kullanlan elektriin miktar 4 ayr Atatürk Barajnn elektrik üretiminin bile üzerine çkyor. Hedefimiz yatrmlarla alt yapy düzelterek halkmza daha kaliteli elektrik salamak. Vatandalarmz da israfa dönüen tüketimlerini ksarlarsa, elektrik hatlar ve trafolara fazla yük binmez, böylece elektrik kesintileri de bölgede asgariye iner.

- Daha caydrc cezalar olmal

Kayt d elektrik kullanm konusunda yürütülen mücadeleye güvenlik güçleri ve adli makamlarn da destek verdiini aktaran Atalay, ancak mevcut yasal düzenlemelerde kayt d kullanma etkin cezalar uygulanamadn söyledi.

Kayt d kullanmn daha önce nitelikli hrszlk kapsamnda deerlendirildiini, ancak 2013 ylnda yaplan deiiklikle karlksz kullanm olarak düzenlendiini anmsatan Atalay, Kayt d kullanmn engellenmesi için eski uygulamalar çerçevesinde daha caydrc yasal düzenlemeler yaplrsa, kanaatimiz kayt d elektrik kullanm ciddi oranda azalr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git