Kaçak elektrikte cezalar iki katına çıkarılıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde ses getirecek değişikliklere hazırlanıyor. 40 milyondan fazla aboneyi etkileyecek yönetmelikle kaçak elektrikte cezalar iki katına çıkarılıyor.

Haberler 09.04.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), 40 milyonu akn elektrik abonesini dorudan etkileyecek kritik bir düzenleme için kollar svad. Kurum, Elektrik Piyasas Tüketici Haklar Yönetmeliinde ses getirecek baz deiiklikler yapacak. te, o deiikliklerden bazlar:

- KAçAK ELEKTRK KATLAMALI çARPACAK: Mevcut yönetmelikte kaçak elektrik kullananlar, geriye yönelik en fazla 12 aylk tüketim üzerinden hesaplanan tutarn 1.5 katn ödüyor. Yeni yönetmelikte, hesaplanacak kaçak tutar 3 ile çarplacak. Tekrar halinde 5 ile çarplacak ve bu tutar kadar aboneden para tahsil edilecek. Mevcut yönetmelikte bu düzenleme öyle: Kaçak elektrik kulland tespit edilen tüketicinin hesaplanan tüketimi, dahil olduu abone grubuna kaçak elektrik kulland dönemde uygulanmakta olan fonsuz tarifenin 1.5 (bir buçuk) kat ile çarplarak, kaçak enerji bedeli hesaplanr ve bu bedel fatura edilir.

- ABONE ONAYINI KANITLAMA ARTI: Aboneler, elektrik perakende ya da toptan sat irketlerinin habersizce ve herhangi bir bildirimde bulunmakszn kendileri hakknda serbest tüketici sözlemesi düzenlediinden yaknyordu. Bu tür ikyetlerde elektrik irketine, Abonenin, sözleme için onayn aldn kantla denilecek.

- TELEFONLA ABONELK: Elektrik irketleri, serbest tüketici olarak hizmet vermek istedikleri potansiyel müterilerini telefonla arayp telefon üzerinden abone yapabilecek. irketler, telefon görümesiyle yapacaklar sözlemelerde aboneye, Onaynz var m? sorusunu yöneltecek. Bu onayn ardndan sözleme oluturulacak. Abone ile yaplacak bu görümelere ilikin kaytlarn da tutulmas zorunlu olacak.

- GÜVENCE STSNASI: Baz kamu kurum ve kurulular, elektrik abonelii srasnda alnan güvence bedelinden muaf tutulmak üzere EPDKdan talepte bulunmutu. EPDK, bu konuyu da deerlendirdi. Yeni yönetmelik ile KTler dndaki devlet kurumlarndan bazlar güvence bedelinden muaf tutulacak.

ELEKTRONK BLDRM ZORUNLULUU

Baz aboneler, kesme-açma gibi bildirimlere ulaamadklarndan yaknyordu. Bu konuda, EPDKya çok sayda ikyet iletildi. EPDK, bu ikyetleri de ortadan kaldrmak için adm atyor. Yeni yönetmelik uyarnca aboneye bu tür bildirimler, hem yazl hem elektronik ortamda (SMS ya da e-posta) yaplacak. Gerektiinde telefonla da bilgi verilebilecek. Elektrik irketi, bildirime yönelik yaplan ilemlerin kaytlarn da saklayacak.

TELEFONLA SÖZLEME ONAYI

Yönetmelikle, telefon üzerinden de abonelik sözlemesi ve serbest tüketicide onay kantla dönemi balyor. Ayrca kesme öncesinde de elektronik bildirim zorunluluu geliyor.

Ana Sayfaya Git