Kadayıf ve pirinç patentini istiyor!

Diyarbakır, karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine kadayıf ve Karacadağ pirincini de eklemek için onay bekliyor.

Haberler 28.03.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karpuz ve örgü peynirin yer ald corafi iaret listesine Diyarbakr, kadayf ve Karacada pirincinin de eklenmesi için yaplan bavurunun onaylanmasn bekliyor.

l Valilii tarafndan organize edilen Yeni Patent ve Marka Kanununa ilikin bilgilendirme toplants dün yapld.

GÜçLÜ BR FKR HAKLAR SSTEM

Diyarbakr Büyükehir Öretmenevi Toplant Salonunda gerçekletirilen toplantda aç konumasn yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Hayrettin Bahçvanc unlar söyledi: Günümüz ekonomilerinin temel dayanaklarndan birisi bilginin üretildii andan itibaren sahipliini ve korunmasn salayan fikri haklar sistemidir. Ülkeler, güçlü bir fikri haklar sistemi oluturmadkça bu hedefe varmalarnn pek mümkün olmad, varlsa bile sürdürülebilir olamayacann bilinciyle hareket etmek zorundadrlar.

KÜLTÜRLERMZN CANLILII

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral ise unlar söyledi: Diyarbakr kadim bir ehir ve tarihin her döneminde canl kalmay baarabilmi bir kent. Bu kadim kültür içerisinde birçok deeri barndrmaktadr. Fakat deerlerimizi tantma noktasnda istediimiz seviyelerde deiliz maalesef. Valimizin talimatlaryla ajansmz öncülüünde limizde bu konuda çalmalar balattk. Kendimize belirli stratejiler ve hedefler belirledik. nallah bu hedeflere ulamay planlyoruz.

VAL AKSOYYA TEEKKÜR

Türk Patent ve Marka Kurumu Bakan Yardmcs brahim Yaar ise öyle dedi; Diyarbakra geliimize bu program düzenleyerek öncülük eden bata Sayn Valimize ve l yöneticilerimize teekkür ediyorum. Snai mülkiyet kanunun resmi gazetede yaynlanarak yürürlüe girmesi ülkemiz adna snai anlamda çok büyük bir kazanm olmu oldu. Yeni sistemi tüm halkmzla paylamak bizim için önemli bir görev. Bu çerçevede bugün burada bir aradayz.

Daha sonra konuan l Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiyede yeni bir patent ve marka kanunu çktn, bu kapsamda Türk Patent Enstitüsünün de yeniden yaplandrldn söyledi.

PATENT BEKLYOR

Diyarbakrda corafi iaret konusunda eksiklerin olduunu gördüklerini ve bu konuda bir çalma yaplmasn istediklerini dile getiren Aksoy, öyle konutu: Diyarbakra baktmzda patentle ilgili Türkiyede ilk yasal mevzuatn olutuu 1995ten itibaren 86 bavuruyla ilimiz patent konusunda 36nc srada yer alyor. Ancak bu 86 bavurudan sadece 3ü tescil edilmi. Yüzde 3,5 gibi baar oranmz var. Marka bavurularna baktmzda da 3 bin 631 bavuru yaplm ve bin 912si tescil edilmi. Bunlara da baktmzda yüzde 53lük bir baar var.

Diyarbakrn bölgenin önemli kadim bir ehri olduunu vurgulayan Aksoy, ilin tarihsel süreç, tarm, sanayi anlamnda birçok birikime sahip olduunu aktard. Aksoy, Diyarbakrn u ana kadar corafi iaretlemede kabul gören sadece 2 ürünü olduuna iaret ederek bunlardan birinin Diyarbakr karpuzu dierinin ise örgü peyniri olduunu belirtti. ki bavuru daha yapldn, bunlarn ise Diyarbakr kadayf ve Karacada pirinci olduuna dikkati çeken Aksoy, bu konuda ilemlerin sürdüünü anlatt.

KARPUZ VE PRNç

Bu deerlerimizi ekonomik anlamda bize fayda salayacak bir boyuta tayabilmeyi hedefliyoruz. diyen Aksoy, üniversitede teknopark ile organize sanayi bölgeleri bulunan Diyarbakrda bu konuda gelecek süreçte daha fazla çalma yapma kanaatinde olduklarn ifade etti. Aksoy, Diyarbakrda bir farkndalk gerçekletirmek ve ilgili kurumlarn görev alanlarna giren hususlarda bu çalmay gerçekletirmelerini temin etmek için yapldn kaydetti.

KMLER TOPLANTIYA KATILDI

Toplantya, Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Vali Yardmcs Sercan Gökdemir, Yeniehir lçe Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Dr. Mehmet Özel, Balar lçe Kaymakam Tolga Toan, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar, Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, kurum müdürleri ve davetliler katld.

Ana Sayfaya Git