Kadın kebap ve döner ustaları yetiştiriliyor

VAN'da faaliyet yürüten Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin (YAKA-KOOP) hazırladığı 'Genç İstihdamın Turizm Sektöründe Yaygınlaştırılması' projesi kapsamında kebap ve döner ustası kadınlar yetişiyor.

Haberler 18.12.2016 - 13:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda 2002 ylnda 25 kadnn bir araya gelmesiyle kurulan kadn örgütü YAKA-KOOP, u anda 60 kadnla faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle kadna iddet, kadn haklar, kadn istihdam ve kadn bilinçlendirme çalmalar yapan YAKA-KOOP, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birlii tarafndan finanse edilen Sektörel Yatrm Alanlarnda Genç stihdamn Desteklenmesi hibe program kapsamndaki Genç stihdamn Turizm Sektöründe Yaygnlatrlmas projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda 30 aç ile 30 garsonun toplam 60 kiinin yetitirilmesi için uygulama lokantas açld. 53ü kadnlardan oluan kursiyerler burada usta öreticeler tarafndan hem teorik hem pratik eitim alyor.

KEBAB VE DÖNER USTALARI

Proje kapsamnda kursiyerler ayn zamanda turizm, ngilizce, diksiyon, bilgisayar, uygulamal giriimcilik, aclk eitimleri de veriliyor. Uygulama lokantasnda kadn kursiyerler açlk kursunda kebap ve döner yapmn da öreniyor. Bu meslei gelitirip kendi i alanlarn kurmay hedefleyen genç kzlar, hep erkek meslei olarak bilinen kebap ve döner ustalnn kendilerinin de yapabileceini gösterdiklerini söyledi. YAKA-KOOP Proje Koordinatörü engül Datekin kadn ve erkek kursiyerlere toplumsal eitlik eitimi de verdiklerini, amaçlarnn kadnlara haklarn öretirken, meslek edindirmekte olduunu belirterek öyle konutu:

Biz birçok alanda kadnlara destek çalmalarmz yürütürken ayn zamanda güçlü kadnlar sloganmzla kadnlar meslek edindirmek içinde projeler yapyoruz. Kadn istihtadmnn önemini özellikle vurguluyoruz ve çok önemsiyoruz. Bu kapsamda u anda yürüttüümüz bu projede kadnlar hem toplumsal eitlik eitimi alyor hem meslek ediniyor. Uygulama lokantamz u anda herkese açk bir ekilde faaliyetlerini yürütüyor. Yani 60 kursiyer uygulamal olarak bu lokantada kendilerini en iyi ekilde gelitiriyor. Burada pien yemeklerin bir ksm da yardm amaçl belirlediimiz zor durumda olan Suriyeli ailelere gidiyor.

GELRLER BURS OLARAK ÖRENCLERE VERLECEK

ubat aynda projelerinin sona ereceini fakat lokantann kapanmayarak faaliyette olacan belirten Datekin, Buradan STKlara ve kamu kurumlarna unu söylemek istiyorum. Destek amaçl yemekli toplantlarn bu lokantada yapabilirler. çünkü biz bu lokantadan elde edilecek gelirlerin bir ksmn örencilere burs olarak vermeyi planlyoruz. Hedeflerimiz güzel bu nedenle herkesin desteine ihtiyacmz var diye konutu.

Ana Sayfaya Git