Kadınların zorlu tütün mesaisi başladı

Günün ilk ışıklarıyla tarlalara giden kadınlar, topladıkları ürünleri tek tek kamış ve iplere dizip kurumaya bırakarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor

Haberler 16.10.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste halkn en önemli geçim kaynaklar arasnda yer alan ve sözlemeli üretim yaplan tütünün hasadna baland.

Kentte yllar önce uygulanmaya balanan kota sistemi nedeniyle azalan tütün üretimi, özel irketlerin tütün almna yönelmesiyle yeniden canland.

Merkez ve ilçelere bal köylerde anlama saladklar firmalar için yeniden tütün ekimi yapan çiftçiler, büyük emek vererek yetitirdikleri ürünlerin hasadna balad.

Yaklak 5 ay boyunca her gün sulanan ve özenle bakm yaplan tütün, kadnlar tarafndan imece usulüyle toplanyor.

Daha sonra patpat olarak tabir edilen tarm araçlaryla tütünleri köye tayan kadnlar, sararan yapraklar sazlk ve bataklk alanlardan topladklar kamlara dizerek kurumaya brakyor.

Zahmetli bir sürecin sonunda kuruyan tütün yapraklar, hem anlama salanan firmalara gönderiliyor hem de kesilerek sata sunuluyor.

- Anlama salanan firmalara gönderiliyor

Hizan Ziraat Odas Bakan Erkan Durmaz, önceki yllarda tütünün kent ekonomisindeki en önemli gelir kaynaklarndan biri olduunu söyledi.

Kota uygulamasnn ardndan üretimin azaldn belirten Durmaz, tütünün ekiminden hasat edilmesine kadar her aamasnn özen gerektirdiini aktard.

Durmaz, kentte 100 çiftçinin tütün üretimi yaptn dile getirerek, Bu çiftçiler yaklak 15 ton tütün elde ediyor. Bu bölgede hasat kadnlar tarafndan gerçekletiriliyor. Tütünün ekiminden kesimine kadar olan süreç 7 ay sürüyor. Bu sürenin tamamyla kadnlar ilgileniyor. u anda 16 köyde üretim yaplyor ve sözleme yaplan 100 üretici var. Tütün üreticileri özel irketlerle sözleme imzalyor. Bazlar da iç pazarda satyor. diye konutu.

- Her aamas zahmetli

Tarlada çalan Bahar Aydn, tütünün ekiminden sata sunulmasna kadar her aamasnn zahmetli olduunu söyledi.

lkbaharda baladklar tütün mesaisinin ekim ay sonuna kadar devam ettiini belirten Aydn, öyle konutu:

Fideler yetitikten sonra çapasn yapyoruz. Daha sonra balarnda açlan çiçekleri tek tek topluyoruz. Hasattan sonra tütün yapraklarn demet haline getiriyor ve sararmas için bekletiyoruz. Sonra tek tek asp kurutuyoruz. En son demet haline getirerek kesiyoruz. Bu ilemler srasnda çok zorlanyoruz. Ancak bu sayede geçimimizi salyoruz. Ürettiimiz tütünü satarak ailemizi geçindiriyoruz.

Ana Sayfaya Git