Kalıcı demokrasi!

TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi işbirliği ile kurulan Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu, “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne” isimli bir rapor hazırladı.

Haberler 17.05.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgeleraras gelir dalmndaki adaletsizliin giderilmesi, rekabetçiliin yeni dinamiklerinin ortaya konulmas, verimlilik art yoluyla Türkiyenin orta gelir tuzandan kurtulmasn salayacak bir ekonomik ivmenin yakalanmas için kurulduu günden bugüne geçen 12 ylda 26 kapsaml aratrma raporu hazrlayan Türk Giriim ve Dünyas Konfederasyonu (TÜRKONFED), sürdürülebilir kalknma hedefiyle yeni bir rapora daha imza att. TÜRKONFED ve stanbul Politikalar Merkezi (PM) ibirlii ile Kent Bölge: Yerel Kalknmada Yeni Dinamikler-Türkiyenin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesine isimli bir rapor hazrland.

Kentler balamnda Türkiyenin iktisadi ve idari sorunlar üzerinde çalmak ve çözüm üretmek amacyla hazrlanan raporun ilk faznda Adana-Mersin, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakr, Eskiehir, Gaziantep, zmir, Kayseri, Konya, Samsun ve Van ehirlerinde kent-bölge oluumunun dinamikleri ve potansiyelleri incelendi. Sözkonusu kentlerin küresel üretim, tüketim ve dolam ilikilerinden nasl etkilendii analiz edildi ve kentlerin potansiyel imknlar ile kstlar arasndaki makasn nasl daralacana ilikin hipotezler sunuldu.

Aratrmann ikinci aya kapsamnda bu 12 kentten, belirlenen 4 ya da 5inde bir çözüm modeli ortaya konmas hedefleniyor. Rapor ayrca, TÜRKONFED ve PM tarafndan hayata geçirilen Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetiim Forumunun ilk ürünü olma özelliini tayor.

Rapor ile ilgili bilgi veren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Bakan Tarkan Kadoolu, Kuruluumuzdan bugüne 12 yldr, yaptmz çalmalarla, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine, özgürlükçü bir demokrasinin yeermesine, hukukun üstünlüüne, farkllklarn büyük bir zenginlik oluturduu toplumsal ve kültürel hayatmza katk salamaya çalyoruz dedi.

Gelimi bir ekonomi için gelimi bir demokrasi kültürüne ihtiyacmz olduunu belirten Kadoolu, öyle devam etti:

Gelimi demokrasilerin birletirici unsuru ise kapsayc ve bütünletirici bir anayasadr. Halkmzn ihtiyaçlarna cevap verecek yeni anayasan özgürlüklerin önünü açacak, toplumu birletirecek ekilde, ortak akl ve uzlayla hazrlanmas önemlidir. Yeni bir anayasann da temelini oluturmas açsndan Yerel Demokrasi hayati bir önem tamaktadr. Bu gerçeklikten yola çkarak, TÜRKONFED ve stanbul Politikalar Merkezi, Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetiim Forumunu hayata geçirmitir. Bunu buradan ilk defa sizlere açklyoruz. Forum, kamu yönetiminin yeniden yaplandrlmasna, sorunlarn yerel düzeyde çözülmesine yardmc olmay amaçlamaktadr. Dolaysyla, yeni Anayasa çalmalar Forumun önemli amaçlarndan biridir.

YERELDEN ULUSAL VE KÜRESELE UZANAN KALKINMACI POLTKALAR

ABnin yapsal politikalarnn baarsnn temelinde bulunan yerel demokrasinin gelimesi, bölgelerin ve illerin yaps ile dinamiklerini gözeten politikalarn izlenmesine imkn salayacaktr diyen TÜRKONFED Bakan Kadoolu, Bu yolla ulusal ekonominin de, makroekonomik açdan sürdürülebilir bir büyüme salamasna katkda bulunacaktr. Yerelden ulusala, ulusaldan küresele kalknmac politikalar, Forumun çalma alanlar içinde yer almaktadr diye konutu.

dünyasna ve temsil örgütlerine önemli görevler dütüü gibi, ülkelerin, bölgelerin ve kentlerin rekabetçiliini artracak kamu politikalarnn uygulanmasnn da önemine deinen Kadoolu, Türkiyenin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin, orta gelir tuza sorununu amaktan geçtiini vurgulad. Kadoolu öyle devam etti: Bu tuzan almasnda Bölgesel Kalknma Ajanslarna önemli görevler dütüü inancndayz. Hatta bu kurumsal yapnn yanna Bölgesel Yatrm Bankalarnn eklenmesi yerel ekonomik dinamiklerin yaratlmasna katkda bulunacaktr. Orta gelir tuzandan kurtulacak, kapsayc bir ekonomik büyüme dinamiinin yakalanmas hedefi, daha katlmc ve kalc bir demokrasiye kavuma hedefiyle örtümektedir.

Ana Sayfaya Git