Kaliteli bal için söğüt dalından sepet örüyorlar

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Ayşe ve Reşit Korkmaz çifti, arıların daha sağlıklı ortamda kaliteli bal üretmesi amacıyla söğüt dalından sepetler yapıyor

Haberler 13.05.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin çukurca ilçesinde Aye ve Reit Korkmaz çifti, arlarn daha salkl ortamda kaliteli bal üretmesi amacyla söüt dalndan sepet örüyor.

Narl köyünde yaayan Aye ve Reit Korkmaz çifti, arclkta modern kovanlarn kullanlmaya balanmasna ramen geleneksel yöntemlerden olan ve nadiren tercih edilen sepet kovan üretimi yapyor.

Söüt dallarndan ördükleri sepetleri bir süre günete kuruttuktan sonra saman kartrlan hayvan dksyla svayan Aye ve Reit Korkmaz çifti, bunlar hem kendileri kullanyor hem de 80-100 liradan talebe göre çevre ilçelere satyor.

Reit Korkmaz, gazetecilere yapt açklamada, emekli olduktan sonra köye yerletiini, arclk, hayvanclk, pirinç ve buday ileriyle uratn söyledi.

KALTEL BAL çN

Yaklak 70 kovan ars olduunu anlatan Korkmaz, öyle konutu:

Bahar aylarnda Zap suyu kenarnda söüt aacnn dallarn topluyoruz. Bu dallar yaken karakovan sepetleri olarak örüyoruz. Sepetleri ördükten sonra kül ve gübreyle svyoruz. Külü, bal arlarna hastalk geçmesin diye kullanyoruz. Sepetin dn atele kzartyoruz. Arlarmz oulluk sepete yerletiriyoruz. Hakiki karakovan bal bu sepetlerden çkyor ve tad deiik, el dememi oluyor.

Aye Korkmaz ise ev ilerinin yan sra arclk ve sepet üretimiyle uratn belirterek, Ev ilerimi bitirdiim zaman eime karakovan sepetini yapma konusunda yardmc oluyorum. Sepetlerin bir bölümünü biz kullanyoruz, ihtiyaç fazlasn da satyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git