Kalkınma Ajansları Cumhurbaşkanı kararıyla kurulacak

Kalkınma Ajansları, bölgeler esas alınarak Cumhurbaşkanı kararı ile kurulacak.

Haberler 16.07.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlklara Bal, lgili, likili Kurum ve Kurulular ile Dier Kurum ve Kurulularn Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Buna göre, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kurulular arasndaki i birliini gelitirmek, kaynaklarn yerinde ve etkin kullanmn salamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle Cumhurbakannca belirlenen politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelimeyi hzlandrmak, gelimenin sürdürülebilirliini salamak, bölgeler aras ve bölge içi gelimilik farklarn azaltmak üzere kalknma ajanslar oluturulacak.

Kalknma Ajanslar, bölgeler esas alnarak Cumhurbakan karar ile kurulacak. Ajans merkezinin bulunaca il, Cumhurbakan kararnda belirtilecek. Belirtilen bölgelerin yeniden düzenlenmesine ve kurulan ajansn kaldrlmasnda Cumhurbakan yetkili olacak.

Ajanslar, tüzel kiilii haiz ve bu kararda düzenlenmeyen bütün ilemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olacak.

Ajanslarn ulusal düzeyde koordinasyonundan Sanayi ve Teknoloji Bakanl sorumlu olacak.

Bölge illerinde, yönetim kurulu karar ile biri koordinatör olmak üzere en çok be uzmandan oluan yatrm destek ofisleri tekil edilecek.

Hizmetler ücretsiz olacak

Yatrm destek ofislerinde yatrmclara sunulan hizmetler tamamen ücretsiz olacak.

Ulusal ve bölgesel düzeyde plan ve programlara, Cumhurbakanlnca belirlenen ödenek tavanna ve yllk çalma programna göre hazrlanan bütçe, ajansn bütçe yl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösterecek. Bütçe yl takvim yl olacak ve bütçe d harcama yaplamayacak.

Ajans, Cumhurbakanlnca belirtilen ölçütlere göre her yl haziran aynda genel bütçeden ajanslara yaplacak transferlere ilikin gösterge niteliinde belirlenen paylarn tavanlar ile dier gelir kalemlerine ilikin tahminleri dikkate alarak bir sonraki yln bütçesini hazrlayacak.

Ajanslarda iç ve d denetim yaplacak. Denetim sonucu suç tekil eden hususlarla ilgili gerekli ilemleri yapmaya çileri Bakanl, performansla ilgili deerlendirmeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Sanayi ve Teknoloji Bakanl yetkili olacak.

Ana Sayfaya Git