Kamu çalışanına göre en stresli meslek askerlik

Kamu çalışanları; asker, polis, gazeteci, canlı yayın sunucusu, borsacı, pilot ve madencilik mesleklerini, Türkiye'nin en stresli mesleği olarak görüyor.

Haberler 11.02.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde insan kaynaklar sektöründe faaliyet gösteren CareerCast adl kuruluun stresli meslekler aratrmasndan yola çkan Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri, Stresli Meslekler Aratrmas yapt.

Aratrmada,108i erkek, 82si kadn farkl mesleklerden toplam 190 kamu personeli örneklem olarak seçildi. Aratrma kapsamnda katmclara en stresli, en stressiz ve gelecek vadeden meslekler soruldu.

Katlmclar, askerlik, polislik, gazetecilik, canl yayn sunuculuu, borsaclk, pilotluk, madencilik ve milletvekilliini Türkiyenin en stresli; diyetisyenlik, sosyal hizmet uzmanl, psikologluk, avukatlk ve zihinsel engelli öretmenliini de en stressiz meslekler olarak sralad.

Veri analistlii, biliim teknolojileri, kariyer planlama, siber suçlar ve yeni tarm teknikleri uzmanlklarnn ise gelecek vadeden meslekler olarak görüldü.

- ABDdeki aratrmayla yakn sonuçlara ulald

Aratrmann Koordinatörü Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ikhan, AA muhabirine aratrmayla ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Ikhan, yaptklar aratrmada ABDdeki Careercast.comun aratrmasna yakn sonuçlara ulatklarn belirterek, askerlik, polislik, gazetecilik, canl yayn sunuculuu ve pilotluun dünyann her yerinde stresli meslekler olduuna dikkati çekti.

Kendi aratrmalarnda madencilik ve milletvekilliinin de Türkiyenin en stresli meslekleri olduu sonucuna ulatklarn aktaran Ikhan, bu mesleklerin Türkiyede stresli olarak görülmesinde çalma artlar ve temposunun belirleyici olduunu vurgulad.

Stresin günümüz hayatnn artk normal bir unsuru olduuna iaret eden Ikhan, Stresi önleyemeyiz ama yönetebiliriz. Stres yönetiminin öncelikli amac, stres düzeyimizi ortaya çkarmaktr. Bu düzey, fonksiyonlarmz ve sistemlerimizi fazla zorlamadan en etkin yerine getirdiimiz düzeydir. Bu düzeyi koruyabilmek için kendimizi disipline etmeliyiz. dedi.

Geçen yl Uluslararas Stres Yönetim Uzmanlar Konseyinin ödülünü alan Ikhan, stresin çalma hayatnda i verimliliini düüren bir faktör olduunu belirterek, bu durumun farknda olan birçok kurum ve kuruluun çalanlarna stres yönetimi eitimi aldrdn da kaydetti.

Ana Sayfaya Git