Kamu hizmetlerinde beyan esaslı dijital dönem

Vatandaş beyanına güveni esas alan bir kamu yönetimi anlayışının yerleştirilmesi ve hizmet sunumunun hızlandırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen çalışmayla, kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek ve Dijital Türkiye Platformları üzerinden alınan barkodlu belgeler resmi belge sayılacak

Haberler 07.07.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu hizmetlerinin sunumunda bavurularn alnmas, sonuçlandrlmas, izlenmesi ve deerlendirilmesi süreçlerinde sfr belge esasna dayal kamu yönetimi tesis edilmesi planlanyor. Kamu hizmetlerinde bavuru gerektiren tüm süreçler ile mahiyeti itibaryla fiziksel olarak sunumu gereken hizmetler dndaki bütün hizmetlerin dijital ortamda sunulmas zorunlu hale getirilecek. Bavuru yaplan kamu hizmetine ilikin ilemlerin tüm aamalarnn takip edilebilmesine imkan tannacak ve bavuru merci ile karar merci arasnda birden fazla kademe oluturulmayacak.

Vatanda beyanna güveni esas alan bir kamu yönetimi anlaynn yerletirilmesi ve hizmet sunumunun hzlandrlmas amacyla Cumhurbakanlnca yürütülen çalma kapsamnda, idarede var olan belgeler bavuru sahibinden istenmeyecek ve Dijital Türkiye Platformlar üzerinden alnan barkodlu belgeler resmi belge saylacak.

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay bakanlnda Dijital Dönüüm Ofisi ve Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüünün katlmyla yürütülen çalmayla kamu hizmetlerinin hzl, kolay eriilebilir, memnuniyeti esas alan ve düük maliyetli bir ekilde yerine getirilmesi ile kamu hizmetlerinin sunumunda bavurularn alnmas, sonuçlandrlmas, izlenmesi ve deerlendirilmesi süreçlerinde sfr belge esasna dayal kamu yönetimi tesis edilmesi planlanyor.

Yaplan çalmayla, Dijital Türkiye Platformlar üzerinden alnan barkodlu belgeler resmi nitelikli belge kabul edilecek. Buna bal olarak kamu hizmetlerinde bavuru gerektiren tüm süreçlerle mahiyeti itibaryla fiziksel olarak sunumu gereken hizmetler dndaki bütün hizmetlerin dijital ortamda sunulmas zorunlu hale getirilecek.

Kamu hizmetlerinin Dijital Türkiye Platformlarna entegrasyonuyla ilemlerin tüm aamalarnn takip edilebilmesine imkan tannmas ve bavuru merci ile karar merci arasnda birden fazla kademe oluturulmamas amaçlanyor.

VATANDA BEYANI ESAS ALINACAK

Kamu hizmetine bavuru ile ilgili düzenlemeler bavuru sahibinin beyan esas alnacak ekilde hazrlanacak. Bavuruda istenen belgeler arasnda, idare tarafndan istenecek dier belgeler veya benzeri belgeler gibi mulak ibarelere yer verilemeyecek ve idare, kendisinde bulunan, mevzuatta yer almayan ve Hizmet Envanteri Yönetim Sisteminde (HEYS) bavuru sahibinden istenecei belirtilmeyen hiçbir belgeyi isteyemeyecek.

KAMU KURUM VE KURULULARI BLG VE BELGE PAYLAIMINDA BULUNABLECEK

Kamu kurum ve kurulular arasnda bilgi, belge ve veri paylamnn usul ve esaslarnn da belirlendii çalmada, idareler arasnda paylalmas veya kamu hizmetinden yararlananlardan istenilmemesi öngörülen basl ortamdaki bilgi ve belgeler dijital ortama tanacak.

Kamu hizmetinin gerei olarak ihtiyaç duyulan, milli güvenlik ve kamu düzeni açsndan paylalmasnda saknca bulunmayan tüm bilgi, belge ve veriler herhangi bir protokol ya da benzeri ileme gerek kalmakszn dier kamu kurum ve kurulularyla paylalabilecek. Bunlar asl veri sahibi idarenin bilgisi dnda paylalamayacak.

Paylalan bilgi, belge ve veri üzerinde yaplacak sorgulama ve benzeri ilemler sadece somut olaya uygun ekilde ve söz konusu kamu hizmetinin yerine getirilmesi kapsamnda yaplacak. Bu paylam, ilgili idarenin dijital ortamda sunaca servis ve benzeri yöntemlerle gerçekletirilecek ve tüm aamalarda kiisel verilerin korunmas mevzuat dikkate alnacak.

Bilgi, belge ve veriler, bunlara eriim yetkisi verilecek personele ilikin kimlik bilgilerinin de bildirilmesi suretiyle asl veri sahibi kamu kurum ya da kuruluundan talep edilecek.

YALIN YÖNETM VE VATANDA MEMNUNYET HEDEFLENYOR

çalmayla, kamu kurum ve kurulularnda bulunan belgelerin vatandatan istenmedii ve hizmetlerin yasal olarak dijital ortamda sunulduu, bürokratik süreç ve kademelerin azaltlarak kamuda yaln yönetim anlayyla kurumlarn daha hzl ve uyum içerisinde çalmas ve vatanda memnuniyetinin artrlmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git