Kamu ihalelerine düzenleme

Kovid-19 sürecinde hız kazanan e-ihalelerde teminat mektubunun elektronik sunumu zorunlu hale getirildi

Haberler 01.10.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu hale Kurumu (KK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde ivme kazanan elektronik ihalelerde (e-ihale) teminat mektubunun elektronik olarak sunumunu zorunlu hale getirdi.

Kurumun, kamu ihale mevzuatnda deiiklik ve yeni düzenleme yaplmasna ilikin 7 yönetmelik ve 3 teblii, Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, yapm ileri, hizmet ve mal almlarnda iin yaplabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve dier ekipmann isteklinin kendi mal olmas art yeterlik kriteri olarak aranamayacak. Bu çerçevede, söz konusu artn toplam deerlendirmede yüzde 1 arl olacak ekilde fiyat d unsur olarak belirlenebilecei düzenlendi. Kurum, ayrca bu oran arttrmaya veya azaltmaya ya da alm konusuna göre farkl oranlar belirlemeye yetkili klnd.

KAMU HALELERNE DÜZENLEME

Kovid-19 sürecinde art gösteren e-ihalelerde teminat mektubunun elektronik olarak sunumu zorunlu hale getirildi. ikayet bavurularnn da elektronik ortamda yaplabilmesi amacyla düzenleme yapld.

Belirli istisnalar haricinde idarelerce personel çaltrlmasna dayal hizmet alm ihalelerinin yaplmas yasakland. Bu çerçevede, ihalelerin 4734 sayl Kamu hale Kanununa aykrlk tekil edip etmediinin tespitine yönelik KKin denetimine ilikin ilemler artrld.

Tüzel kii aday veya isteklilerin bir standart form araclyla ortaklk bilgilerini göstermeleri mümkün hale geldi.

Teknik artnamelerde yeterlik kriteri olarak düzenlenen belgeler, idari artnamelerde açkça saylmadkça, tekliflerin deerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alnmayacak.

YERL STEKLERN KATILIMI

halelere yerli isteklilerin katlm, yerli mal teklif edilmesini engelleyici düzenlemelere yer verilmemesi hayata geçirildi. Yapm ilerinin sözleme sürecinde de yerli ürün kullanmnn denetiminin artrlmasna yönelik düzenleme yapld.

Hizmet alm ihalelerinde tekliflerin eit olmas halinde, isteklinin ticari merkezinin iin yaplaca il veya bu illerden birinde bulunmas avantajl koul olarak belirlendi.

Hizmet alm ve yapm ileri ihalelerinde ar düük tekliflerin disipline edilmesine yönelik düzenleme yapld.

AIRI DÜÜK TEKLFLER

Elektronik Kamu Alm Platformu (EKAP) üzerinde gerçekletirilecek ilemlerin daha hzl ve güvenli ekilde yaplmasn teminen kimlik dorulamas için kullanlacak yöntemler artrld. KK, dinamik alm sistemi, yeterlik sistemi, ihale, sözleme, ikayet ve itirazen ikayet süreçlerinde idarelere sunulmas gereken bilgi ve belgelerin EKAPa kaydedilmesi ve kullanlmasna ilikin düzenleme yapma konusunda yetkilendirildi.

Kamu özel i birlii modeli veya üretim, datm, iletme gibi lisanslara dayal olarak gerçekletirilen yapm ilerine ilikin deneyimlerin, Kamu hale Kanunu kapsamndaki ilerde kullanmna ilikin düzenleme yapld. Bu kapsamda, söz konusu ilerden elde edilen deneyime ilikin düzenlenecek belge türleri, bu belgelerin düzenlenme koullar, kimlere belge düzenlenecei, belgelerin ne ekilde kullanlabilecei gibi hususlar kurala baland.

Ana Sayfaya Git