‘Kamu menfaati şirketlere devrediliyor’

ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, “Tarımda Milli Birlik Projesi”nin çözümden çok yeni sorunlara yol açacağını söyleyerek, “Bu projeyle kamu menfaati şirketlere devrediliyor” dedi.

Haberler 07.06.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Diyarbakr ubesi Bakan Samet Ucaman, Tarm ve Orman Bakanlnn Tarmda Milli Birlik Projesinin tarmsal üretimde her geçen gün artan sorunlara çözüm bulamayacan, daha önce kamuoyuna iddial bir ekilde açklanan Milli Tarm Projesi ile ayn akbeti yaayacan öne sürdü. Ucaman, projenin çözüm getirecei bir yana çok daha önemli sorunlara yol açmasndan kaygl olduklarn ifade etti.

EN BÜYÜK SORUN ÜRETM

Projenin üretim merkezli olmadn söyleyen Ucaman, Son yllarda tarm alannda yaadmz temel sorun üretimle ilgili iken, tarmda yllardr yaplanlarn baarszln itiraf edercesine ortaya koyan bu projede üretim geri planda braklmtr. Sürecin ürün pazarlamas ile ilenmesine, yan sra dsatmna yönelik aamalarnn yerli ve yabanc özel sektör arlkl olarak yaplandrlmas öngörülmektedir. Tarm ve Orman Bakanl, özellikle de tara örgütlenmesi özel sektörün belirleyici olaca bir holding yapsnn destekçisi konumuna getirilmektedir dedi.

THALAT ARTARAK DEVAM EDECEK

Tarmsal ithalatn artarak devam edeceine dikkat çeken Ucaman, 2023 ylna kadar 100 milyar dolarlk tarmsal hasla elde edilmesi hedeflenen projenin uzun vadeli hedefleri arasnda yer alan arz aç olan kategorilerde yurtdndan yaln sistemle ürün temin edilecek hedefi, ülkemizde arz açn kapatmaya yönelik önlemlerin alnmayacan, aksine dalmn kurumsallaacan göstermektedir. Uzun vadeli hedeflerden bir dieri olan 2030da genel bütçeden pay almayan bir bakanlk yaps salanacaktr, hedefi ise özelletirme yoluyla dünyada bir ilk olarak kamunun tümüyle tarm sektöründen çekilmesini öngörmektedir ifadelerini kulland.

MLL DEL KÜRESEL

Ucaman, milli iddiasyla yola çkldn ancak bunun gerçei yanstmadn vurgulayarak, Semerat holdingin hakim orta olan özel sektör irketleri içerisinde yer verilen Unilever gibi küresel bir irket ve saylan dier irketlerin ortaklk yaplar, üreticilerin, tüketicilerin, meslek kurulularnn ve kamunun hiçbir ekilde söz sahibi olamayaca, neoliberal politikalara göre belirlenecek bir milli tarm açkça göstermektedir. Yapnn içerisine dahil edilecek KTler ise tümüyle yerli ve ulus ötesi sermaye gruplarnn egemenliine açlacaktr eklinde konutu.

KAMU MENFAAT ORTAKLARA DEVREDLYOR

Ucaman, projenin tara örgütlenmesini ortadan kaldrp merkezde ilevsiz hale getireceini, kurumsal uzmanlamaya ve konu bazl çalmaya imkan vermeyen bu tür bir yapnn halka yararnn olmayacan söyleyerek, Tarmsal üretime ve krsal alana ilikin sorunlarn çözümü yerine, kamunun tarm alanndaki düzenleyici, destekleyici ve denetleyici ilevleri kaldrlmaktadr. Kamu gücü ile kamu yarar ilkesi dorultusunda yaplan bu görevler, ortaklarnn belirli ekonomik menfaatlerini korumak amacyla kurulan kooperatiflere devredilemez. Tarmda Milli Birlik Projesi, daha önce örneklerini gördüümüz birçok çalmada olduu gibi, konuyla ilgili taraflarn ve bilimsel çevrelerin görüleri alnmadan, kamuoyunda tartlmadan yaptk oldu mantyla hazrlanmtr. Kullanlan terminolojiden projenin bakanlk dnda, konunun temel bilgilerinden yoksun bir danmanlk irketine hazrlatld açkça görülmektedir ifadelerini kulland.

KIRSALI ÖNCELEYEN POLTKA OLMALI

Tarmsal kamu yönetimi ülke gereksinimlerine uygun ekilde yeniden düzenlenmesi gerektiinin altn çizen Ucaman, unlar söyledi: Ülkemizin öncelii bu tür aya yere basmayan, yalnzca büyük sermayenin çkarlarn ön plana alan projeler deil; tarmsal kaynaklar, üreticiyi, tüketiciyi ve krsal kalknmay önceleyen bir tarm politikas olmaldr. Bakandan bakana, ortaya çkan her soruna göre deien, üreticilerin hiçbir ekilde gelecee dönük planlamalarn yapamad bir tarm politikas ile sorunlara çözüm getirilmesi mümkün deildir.

BU PROJEDEN VAZGEçN

Ucaman, biriken sorunlara kar yaplmas gerekenleri öyle anlatt: Tarmsal kamu yönetimi ülke gereksinimlerine uygun ekilde yeniden düzenlenmeli, sulama, arazi toplulatrmas gibi tarmsal altyap hizmetleri ivedilikle bitirilmelidir. Tarm topraklarnn amaç d kullanm, hzla el deitirmesi ve köylünün mahalleli yaplp üretim süreçlerinden koparlarak ehir merkezlerine göçmesi ya da kendi topranda içi haline getirilmesi önlenmelidir. Bu amaçla üreticilerin piyasaya kar menfaatlerini korumak amacyla kooperatifler eklinde örgütlenmesinin özendirilmesi, etkin ve verimli çalmalarnn önündeki engellerin kaldrmas, güçlenmelerinin salamas önemli ve gereklidir. Ama bunun yolu tüm üreticileri tek bir kooperatif çats altnda örgütleyerek, onlar kar güdüsü ile hareket eden yerli ve ulus ötesi sermaye gruplarnn belirleyicisi olduu bir holdingin insafna terk etmek olmamaldr. Tarmsal üretimimizin artrlmas, gda güvenliinin salanmas ve krsal alann sorunlarnn çözümü için gerekli admlarn atlmas zorunludur. Bunlar bilinmeyen sorunlar deildir. Ancak bu sorunlarn çözümüne odaklanlmas yerine, bir öncekinin sonucu alnmadan, bir yenisinin uygulamaya konulduu, tarm tekilatnn enerjisini ve motivasyonunu düüren, kurumsal ykma yol açan yeni yaplanma denemelerinden artk vazgeçilmelidir.

Ana Sayfaya Git