Kamuda "gelir" dönüşümü

Hükümet, açıkladığı Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde kamu maliyesinde gelir performansının yükseltilmesi için teşvik ve destek sistemini sadeleştirecek, performans esaslı bütçelemeyi hayata geçirecek

Haberler 01.10.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ekonomide gelecek 3 yllk yol haritas niteliindeki Yeni Ekonomi Program (YEP) çerçevesinde kamu maliyesinde gelir performansnn yükseltilmesi için tevik ve destek sistemi sadeletirilecek, performans esasl bütçeleme hayata geçirilecek.

2020-2022 YEPi kapsamnda mali disipline kararllkla devam edilerek, kaynaklarn verimli kullanlmasn ve belirlenen alanlarda tasarrufu salayacak yapsal deiiklikler gerçekletirilecek.

Bütçenin gelir performansnn yükseltilmesi amacyla sürekli ve kalc gelir kaynaklar ile vergi tahsilatnda etkinliin artrlmas ve ekonomide kayt dln azaltlmas hedefleniyor.

Program döneminde bütçe açnn gayrisafi yurt içi haslaya (GSYH) orannn yüzde 3ün altnda kalmas, faiz d dengenin GSYHye orannn ise dönem sonunda yüzde 0,3 olarak gerçeklemesi öngörülüyor.

Kamu maliyesine ilikin belirlenen politika ve tedbirler kapsamnda, sadeletirilecek tevik ve destek sistemi mükerrerlii önleyici yapda kurgulanacak, yaplacak etki analizleri çerçevesinde etkin olmayanlar kaldrlacak.

Tevik ve desteklerde etkinlii salamak amacyla kapsaml analize imkan veren, bütüncül ve kaliteli veri salayan Tevik ve Destek Bilgi Sistemi hayata geçirilecek.

Vergide adaleti pekitirmek amacyla etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kademeli kaldrlarak vergi taban geniletilecek ve vergi mevzuat sadeletirilecek.

Program süresince, vergi alacaklarna ilikin yaplandrmaya gidilmeyecek.

- Performans esasl bütçeleme geliyor

KTler, verimlilikleri artacak ve kamu maliyesine yükleri azalacak ekilde yeniden yaplandrlacak.

Kamu-özel i birlii (KÖ) uygulamalarnda etkinlii, verimlilii, ekonomiklii ve bütünlüü salayacak çerçeve bir düzenleme yaplacak. Bu kapsamda KÖ projeleri, kamu yükümlülükleri ve bütçe dengeleri dikkate alnarak planlanacak ve yürütülecek, söz konusu projelerde maliyet etkinlii göz önünde tutulacak.

Kamu kaynaklarnn etkin kullanmn kolaylatracak, effafl ve hesap verebilirlii artracak program bazl performans esasl bütçelemeye geçilecek.

Mali açdan sürdürülebilirlii salamak ve kamu maliyesine yükü azaltmak amacyla sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesini güçlendirici politikalar sosyal adalet gözetilerek uygulanacak. Sosyal yardmlarn etkinliini ve verimliliini artrmak amacyla bata yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu kurum ve kurulularyla veri paylam altyaps tamamlanacak.

- Salk almlarnda tek elden tedarik

Salk Bakanl ve üniversite hastanelerinin ilaç, tbbi malzeme ve tbbi cihazlarnn alm tek elden gerçekletirilecek.

Kamuda kadro ve pozisyonlarn i tanmlar yaplacak, çalanlarn yetkinlikleri belirlenecek, norm kadro çalmalar gerçekletirilecek, i tanm ve yetkinlikler dikkate alnarak norm fazlas personelin yeniden yerletirilmesi yaplacak. Hedef ve yetkinlik bazl performans deerlendirme sistemi oluturularak baarl personelin ödüllendirilmesini salayacak Kamu nsan Kaynaklar Yönetim Sistemi kurulacak.

Toplu kamu almlar yoluyla kamu kaynaklarnn etkin kullanmnn salanmas ve merkezi tedarik hizmetlerinin gelitirilmesi için Devlet Malzeme Ofisinin merkezi tedarik yaps güçlendirilecek.

Kamu kaynaklarnn verimli kullanlmas amacyla i ve ilemler dijitalletirilerek mali yük azaltlacak, bilgi sistemleri birbiriyle entegre edilecek.

- Gayrimenkul için Tanmaz Deerleme Sistemi kurulacak

Vergi incelemelerinde Tanmaz Deerleme Sistemi kurularak gayrimenkul envanteri tamamlanacak. Gayrimenkul vergilendirme sistemi, tapu harçlar ve emlak vergilerinin gerçek deerleri üzerinden alnmasn salayacak ekilde yeniden düzenlenecek.

Kamu tatlarnn tedarikinde, kullanmnda ve tasfiyesinde etkinlik ve verimlilii artracak politikalarn salkl ekilde yürütülmesine imkan tanyacak Kamu Tat Filo Yönetim Sistemi kurulacak.

Atl kamu sosyal tesisleri ve lojmanlar özelletirme kapsamna alnacak, sosyal tesislerin tek elden etkin yönetimine yönelik bir irket kurulacak ve uygun sosyal tesisler dezavantajl gruplarn kullanmna tahsis edilecek.

Program çerçevesinde 2020 sonuna kadar kamu gelirlerine yönelik Ortak Tahsilat Platformu oluturulacak.

Kaytl ekonomiye geçii hzlandrmak için 2021 yl sonuna kadar ticari krediler snflandrlacak, muhasebe kaytlar bu snflandrmaya uygun tutulacak, kaytlar Türkiye Bankalar Birlii Risk Merkezi ve Kredi Kayt Bürosu araclyla Gelir daresi Bakanl ile paylalacak.

- Bütçe açnda yl sonu hedefi

Öte yandan merkezi yönetim bütçesine bakldnda, gelirlerin bu yl 867,4 milyar lira olaca tahmin edilirken, 2020de 956,6 milyar lira, 2021de 1 trilyon 39,3 milyar lira, 2022de de 1 trilyon 135,3 milyar lira olmas bekleniyor.

Bütçe giderlerinin de bu sene 992,4 milyar lira olarak gerçeklemesi tahmin edilirken, 2020de 1 trilyon 95,5 milyar lira, 2021de 1 trilyon 196,9 milyar lira, 2022de 1 trilyon 295,4 milyar lira olmas hedefleniyor.

Böylelikle bu sene bütçe açnn 125 milyar lira olarak gerçeklemesi bekleniyor. 2020de bu rakamn 138,9 milyar liraya, 2021de 157,6 milyar liraya, 2022de de 160,1 milyar liraya yükselmesi öngörülüyor.

- Vergi gelirleri 1 trilyon liraya yaklaacak

Bu yl genel bütçe vergi gelirlerinin 667,6 milyar lira olaca tahmin edilirken, 2020de 784,6 milyar lira, 2021de 874,5 milyar lira, 2022de 963,1 milyar lira olmas hedefleniyor.

Programa göre, faiz hariç harcamalar bu yl 889,3 milyar lira, 2020de 956,5 milyar lira, 2021de 1 trilyon 37,4 milyar lira, 2022de de 1 trilyon 119 milyar lira olacak.

Faiz giderleri de programda bu sene 103,1 milyar lira, 2020de 138,9 milyar lira, 2021de 159,5 milyar lira, 2022de 176,4 milyar lira olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git