Kamuda ücret dengesizliği bitiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği startla personel rejimine neşter vuruluyor. Kıdemler arası ücret dengesizliği giderilirken hem iş hem hiyerarşi dikkate alınacak.

Haberler 14.01.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çaramba günü yapt kaymakam emrindeki çalandan düük ücret almayacak çarsnn ardndan dümeye basld. Kamuda kdemler arasndaki ücret dengesizlii giderilecek. Ek gösterge sistemi, statü, ücret, çok bal yönetim bata olmak üzere temel sorunlar masaya yatrlrken, performansa dayal ücret sisteminin dünya örnekleri incelenerek yeni bir model ortaya konulacak. Birinci admda hem görev ücreti hem de emekli maalarn belirleyen ek gösterge cetvelinde genel bir düzenleme yaplrken personel rejiminde köklü deiiklikler yaplacak. Cumhurbakan Erdoan, kamuda tüm meslek gruplar için hakkaniyetli bir ücret dengesinin en geç 2019da kurulacan açklad. Farkl kurumlarda, farkl unvanlarda ek gösterge, tazminat sistemi de tüm boyutlaryla yeniden deerlendirilecek.

PERSONELDEN DÜÜK ÜCRET

Kaymakam örneinde olduu gibi birçok kurumda daire bakan, müdür, ube müdürü altlarnda görev yapan personelden daha düük ücret alyor. Bu ek gösterge rakamlarnn düük olmasndan kaynaklanyor.

Kamuda personel rejiminin yeniden düzenlenmesini öngören çalma kapsamnda, ön plana çkan balklar öyle:

çALIAN LEHNE OLACAK

Her türlü maa, aylk, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalma ücreti, kr pay ve her ne ad altnda olursa olsun yaplan dier ödemeler ile sosyal haklar çalanlar lehine yeniden deerlendirilecek.

HEM HEM HYERAR

Kurumlarn hizmet gerekleri, unvan, hiyerari, i yükü dikkate alnarak bir yllk deerlendirme dönemleri belirlenecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

Deerlendirme süreci planlama, izleme, aamalarndan oluacak. Baar puan, hedef, görev, yetkinlik ve vatanda memnuniyeti yüzdelik arlklarna göre belirlenecek.

VATANDA MEMNUNYET

Kamu çalanlarnn hedefleri, görevleri, yetkinlikleri dikkate alnarak, vatandan memnuniyeti de dikkate alnacak.

EK GÖSTERGEYE DÜZENLEME

Ek gösterge sisteminde eitim, unvan dikkate alnarak kurumlar arasnda denge salanacak. Yönetici kadrolarnda görev yapanlar hakknda geçerli olan ek gösterge rakamlar da düzeltilerek, hiyerariye uygun hale getirilecek.

EMEKLLKTE MAA DÜMEYECEK

Kaymakam örneinde olduu gibi yöneticilerin altndaki personelden düük ücret alarak, emeklilikte de maalarnda büyük oranda azalma yaanmasnn önüne geçilecek.

KAMUYA 180 BN PERSONEL

Ücret sisteminin deimesi öngörülürken temel, görev ve baar ücreti gibi seçenekler de deerlendirilecek. Öte yandan bu yl kamuya çeitli statü ve unvanlarda yaklak 180 bin personel alnacak. 2018de KPSSye de rekor bavuru bekleniyor. KUR, KPSS sonuçlarna göre alm yapacak

Ana Sayfaya Git