Kamudaki yapılandırma!

SGK Başkanı İsmail Yılmaz, kamu alacaklarına ilişkin yapılandırmanın ayrıntılarını açıkladı:

Haberler 04.08.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bakan smail Ylmaz, yeni yaplandrma kanunu ile kurum alacaklarnn tamamnn gecikme zamm ve gecikme faizlerinin silineceini bildirdi.

Ylmaz, bakanlk binasnda düzenledii basn toplantsnda, 9 Haziran 2021de yürürlüe giren 7326 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna likin Kanun kapsamnda yaplandrma kapsamna giren sigorta prim borçlarnn tahsiline ilikin detaylar paylat.

Ylmaz, yaplandrmann kapsamnda, sigorta primi, genel salk sigortas primi, isizlik sigortas primi, idari para cezalar, i kazas ve meslek hastal, malullük ve vazife malullüü sonucunda doan rücu alacaklar, 4/B (Ba-Kur) sigortallarnn daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyas halinde doan alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylklardan doan alacaklarn olduunu belirtti.

Ylmaz, iverenlerin e-Sigorta yoluyla kurumca verilen ifreler üzerinden yaplandrma bavurusunda bulunabileceklerini, 4/B sigortallar ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortallarn ise e-Devlet üzerinden bavurabileceklerini aktararak, Yaplandrma için son bavuru tarihimiz 31 Austos 2021. hya için 1 Kasm 2021, gelir testi için 30 Kasm 2021. lk taksit için son ödeme süremiz 1 Kasm 2021. diye konutu.

Ylmaz, yaplandrmann salayaca avantajlara ilikin de bilgi vererek, unlar söyledi:

Daha önceki yaplandrmalarda olduu gibi 7326 sayl yaplandrmada da kurum alacaklarmzn tamamnn gecikme zamm ve gecikme faizleri siliniyor. Bunun yerine Yurt çi Üretici Fiyat Endeksleriyle (Y-ÜFE) güncellenen tutarlar ödenecektir. Bu ödenecek tutarn pein ödenmesi halinde Y-ÜFEnin yüzde 90 silinecektir. ki taksit ödenmesi halinde yüzde 50si silinecektir. dari para cezalarmzn borç aslnn yüzde 50si silinecektir. Bu kalan tutarlar Y-ÜFE ile güncellenecektir.

- Ödemeler ikier aylk taksitlerle yaplabilecek

Ödemelerin, pein ve taksitli olarak kredi kartyla yaplabileceine iaret eden Ylmaz, veren ve sigortallarmz borçlarn ikier aylk taksitler halinde 6, 9, 12 veya 18 taksit, belediyeler ve bunlara bal kamu tüzel kiilie haiz kurululara ait borçlar 120 ay, l Özel dareleri ile bunlara bal kurululara ait borçlar ikier aylk dönemler halinde azami 36 taksitle, yani 72 ay, Gençlik ve Spor Bakanl, Türkiye Futbol Federasyonu ve bamsz spor federasyonlarna tescil edilmi olan ve Türkiyede sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerine ait borçlar, 36 taksit, 72 ay olarak ödenebilecektir. diye konutu.

Ylmaz, yaplandrmann salayaca avantajlara ilikin örnek vererek, Bu yaplandrma çok ciddi avantaj salamaktadr. Biz bu kapsamda bütün borçlularmzn, iverenlerimizin, sigortallarmzn, Ba-Kurlularmzn, primini kendi ödeyenlerin tamamnn bu avantajdan faydalanmas için müracaatlarn bekliyoruz. dedi.

Borçlarn yaplandran sigortal ve iverenlerin borçlarn pein öderlerse borcu yoktur yazs alabileceklerini vurgulayan Ylmaz, Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ilk taksidin süresinde ve tam olarak ödenmesi artyla yine borcu yoktur. yazs alabilecekler. Bu ekilde ihalelere katlabilecekler, hakedi ödemelerini alabilecekler ve kurumumuzun ödemi olduu tevik ve desteklerden faydalanabilecekler. diye konutu.

- 4/B sigortallarnn borçlarnn durdurulmas

Ylmaz, 4/B sigortallarn borçlarn yaplandrmaya ilikin kanun kapsamnda ödememeleri halinde, 30 Nisan 2021den önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlarnn silineceini, bu sigortallarn faaliyetleri devam ediyor ise sigortallklarnn 1 Mays 2021 itibaryla yeniden balatlacan anlatt.

Bunu örnekle açklayan Ylmaz, 1 Ocak 2009-31 Ocak 2010 arasnda kurumumuza birim borcu olan bir Ba-Kur sigortalmz, 2021 yl prime esas kazanc baz aldmzda 1234,24 x 24 = 29 bin 621 lira 76 kuru kuruma ödemesi gerekirken, bu kapsamda yaplandrmaya bavurulursa bu sigortallarmz geçmi dönem hizmetlerini ihya ettiklerinde 9 bin 745 lira 66 kuru ödemi olacaklar. Burada da yüzde 67lik bir avantaj söz konusu. dedi.

- Genel salk sigortas prim borcu olanlar

Ylmaz, genel salk sigortasnda borçlularn 31 Aralk 2021e kadar borçlarn ödemeleri halinde gecikme cezas ve zammnn tamamnn silineceini, sadece borç aslnn ödenmesi gerektiini bildirdi.

Ylmaz, bugüne kadar gelir testi yaptrmayanlarn ise gelir testi yaptrdklarnda, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altnda çkarsa genel salk sigortas borçlarnn silinecei ve primlerinin Hazineden tahsil edileceini anlatarak, Bu nedenle bütün genel salk sigortas kapsamna giren vatandalarmzn ivedilikle sosyal yardmlama dayanma vakflarna gelir testine gitmelerini, eer çkan sonuç asgari ücretin üçte birinden fazla ise bu kez de 31 Aralk 2021e kadar primlerini ödemelerini bekliyoruz. dedi.

Ylmaz, yaplandrma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, bir takvim yl içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yaplandrmann bozulacan kaydetti.

- 7256 sayl yaplandrmadan yararlananlar da bavurabilecek

Ylmaz, 7256 sayl yaplandrmadan yararlananlarn ve ödemeleri halen devam eden veya bozulan sigortallarn da isterlerse yeni kanun kapsamnda borçlarn yaplandrabileceklerini bildirdi.

SGK ile Ziraat Bankas, Halkbank ve Vakfbank arasnda, 7326 sayl Yaplandrma Kanunu kapsamnda, emekli olabilecek sigortallara yönelik kredi i birlii protokolü imzalandn anmsatan Ylmaz, Bir önceki 7256 sayl kanun kapsamndaki yaplandrmadan yaklak 16 bin 500 kii faydaland. Bu yeni yaptmz protokolde de potansiyel olarak yaklak 32 bin kiinin olduunu görüyoruz. dedi.

Ylmaz, yangn bölgelerinden etkilenen vatandalara geçmi olsun, hayatn kaybedenlerin yaknlarna basal dileyerek, u deerlendirmelerde bulundu:

Devletimiz her daim vatandalarmzn yannda. Kurum olarak bu bölgede zarar gören vatandalarmzn Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini de biz erteleyeceiz, bunlarn tespiti ve bunlarla ilgili yaplacak düzenlemeyle birlikte. Ayrca kronik rahatszlklar nedeniyle ilaçlarn alamayan vatandalarmz da biliyorsunuz pandemi döneminde de bu düzenlememiz vard, yine bu kapsamda bu ilaçlarna eriemeyen vatandalarmzn da ilaçlarn salayacaz. Eer vatandalarmz ilaçlarn evde olup unutup ilaca eriememi ise ve u anda da eczanelerde henüz ilaç alma süreleri dolmam olan sigortallarmz vatandalarmz da il müdürlüümüze, Sosyal Güvenlik Merkezlerimize müracaat ederek bu durumlarn söylemeleri halinde bu vatandalarmzn ilaç almas yönünde de biz gerekli tedbirleri aldk ve düzenlemeleri yaptk.

- Olaanüstü bir durum söz konusu deil

Ylmaz, temmuz ay itibaryla iten çkarma yasann sona ermesiyle iten çkarlan içi saylarna ilikin soruya u yant verdi:

Verilerimiz bugün netleecek ancak ilk ay içerisinde alm olduumuz verilerde deien bir durumun olmadn, bilakis sigortal saylarmzda bir önceki döneme göre bir artn olduunu da görüyoruz. Yani fesih kstnn sonlanmasyla birlikte ciddi anlamda bir beklenti vard, sigortal saylarnda, çklarda art olacak diye ilk verilerimiz henüz netlemedi ama geçmi yllarla e deer ekilde seyrediyor. Bunu ülkemiz açsndan pozitif olarak deerlendiriyoruz. Her dönemde ie giri ve iten çk olur, bizim hareketli bir alanmz vardr. Geçmi aylarla baktmzda ayn seyirde devam ediyor, yani olaanüstü bir durum söz konusu deil. Bir farkl iten çk söz konusu deil. Elbette belli gruplar iten çkm, belli gruplar ie girmitir ama toplamna baktmzda sigortal saylarmzda bir art olacan öngörüyoruz. Art var zaten.

Ylmaz, 7256 sayl kanun uyarnca yaplan yaplandrmaya bugüne kadar yaklak 2 milyon 250 bin kiinin müracaat ettiini, toplam 101,2 milyar lira borcun yaplandrldn ve bugün itibaryla 14,5 milyar lira tahsil ettiklerini anlatt.

SGK Bakan Ylmaz, son yaplandrma kapsamnda yaklak 74 milyar 657 milyon 303 bin lira alacak olduunu kaydetti.

Ylmaz, yl sonu hedeflerine ilikin soru üzerine, yl hedeflenenden çok daha iyi bir noktada kapatacaklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git