Kamuya sulama dopingi

Kamunun tarım sektörü yatırımlarında bu yıl en fazla ödenek yaklaşık 3,4 milyar lirayla sulamaya ayrıldı.

Haberler 21.02.2019 - 12:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamunun bu yl tarm sektörü yatrmlar için en fazla ödenek tahsis ettii alan yaklak 3,4 milyar lirayla sulama oldu.

Bu yl gerçekletirilecek kamu yatrmlar arasnda tarm sektörüne, 4,9 milyar lira ayrld.

Programda, proje tutar 180,8 milyar lira, 2018 sonu kümülatif harcamas 83,9 milyar lira olan 283 tarm projesi yer alyor.

Söz konusu tarm yatrmlar içinde ise en fazla pay 3,4 milyar lirayla sulamaya ayrld. Bu alanda 172 proje gerçekletirilecek. Sulama yatrmlarnn 3,3 milyar liralk ksm, 164 projeyle Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan hayata geçirilecek.

Tarm yatrmlar içinde sulamann ardndan ikinci srada 746,5 milyon lirayla bitkisel üretim yer ald. Bu alanda, 52 proje gerçekletirilecek. Bitkisel üretim yatrmlarnn 284,8 milyon liralk ksmn Tarm ve Orman Bakanl, 250 milyon liralk ksmn ise DS üstlenecek.

Bitkisel üretim alann 23 proje ve 630 milyon liralk yatrm tutaryla ormanclk sektörü izlerken, bu alandaki yatrmlarn 613,3 milyon liralk ksm Orman Genel Müdürlüünce gerçekletirilecek.

Hayvanclk alannda gerçekletirilecek yatrm tutar ise 14 proje için 135,6 milyon lira oldu. Bu yatrmlarn, 108 milyon liralk ksm bakanlkça üstlenildi.

Su ürünleri alannda 22 proje gerçekletirilecek. Söz konusu alanda bu yl için öngörülen yatrm tutar 48,4 milyon lira olarak belirlendi. Su ürünleri yatrmlarnn 34,5 milyon liralk ksm Ulatrma ve Altyap Bakanlnca hayata geçirilecek.

- Baraj yatrmlarna devam

Sulama projeleri içinde DS tarafndan gerçekletirilecek baraj, küçük su ileri, takn koruma, gölet, yer alt ve üstü sulama projeleri öne çkt. Bitkisel üretim alannda ise Güneydou Anadolu, Konya Ovas, Dou Anadolu ve Dou Karadeniz projeleri kapsamndaki illerde toplulatrma, tarmsal iletmelerin gelitirilmesi, tarmsal aratrma gibi projeler yürütülecek.

Tarm ve Orman Bakanl da bu alanda, krsal kalknma, bitki sal, tarmsal kapasitenin gelitirilmesi gibi projeleri gerçekletirecek.

Hayvanclk alannda ise hayvancln gelitirilmesi, hastalklarla mücadele gibi alanlarda yatrm yaplacak. Su ürünleri sektörüne yönelik olarak üretimin gelitirilmesi projelerinin yan sra balkç barna yatrmlar da hayata geçirilecek.

Ormanclk yatrmlarnda fidan üretimi, rehabilitasyon, orman yangnlaryla mücadele, erozyonla mücadele, orman içi mesire yerleri gibi projeler öne çkyor.

Ana Sayfaya Git