Kanser hastasına devletten maaş

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Süre, hastalığına göre 24 aya kadar çıkıyor. İşte maaşı almanın şartları:

Haberler 18.02.2018 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal güvenlik mevzuatmzda engellilere kolay emeklilik imkn salanrken çalrken igücü kaybna urayan yani malul olan sigortallar için de erken emeklilik hakk bulunuyor. Malulen emeklilik artlar özellikle kanser ve türevlerine yakalananlar için farkllk da gösteriyor.

Malulen emekli olabilmek için çalma gücünde en az yüzde 60 kayp olduunu gösterir rapora ihtiyaç duyuluyor. Ayrca en az 1.800 gün (5 yl) prim ödemi olmas ve sigorta olduu tarihten bu yana 10 yl geçmesi de isteniyor. 1.800 gün prim borçlanarak, (doum, askerlik gibi) de tamamlanabiliyor. 10 yllk sigortallk süresinin istisnas da bulunuyor. Eer kii sürekli birisinin bakmna muhtaçsa 10 yllk sigortallk süresi de aranmyor. Malulen emeklilikte sigorta öncesindeki rahatszlklar deil çalmaya baladktan sonra ortaya çkan hastalklar dikkate alnyor.

YÖNETMELK DETRLD

Kanser hastalarnn özelindeki uygulamalar detaylandralm. Malulen emeklilik artlaryla ilgili çkartlan yönetmeliklerde ve yaplan deiikliklerle kanser hastalarna özel bir imkn tannyor. Kanser türüne göre deimekle birlikte gerekli prim ve sigorta artn tayan sigortallar belli bir süre mall saylp maa alabiliyor.

Bu süre 18 ay olarak uygulanrken baz hastalklarda 12, bazlarnda ise 24 ay olabiliyor. Kanser hastalarnn tehisten itibaren 1 yl içinde bavurmalar artyla salk kurulu raporu aranmakszn yani yüzde 60 artna baklmakszn malllük ayl balanabiliyor. Süre sonunda kanser hastalna balk olarak çalma gücü kaybna baklyor. Kayp yüzde 60 ve yukar ise malllük ayl devam ediyor. Yüzde 60 ve altnda ise ya da iyilemise maa ödemesi kesiliyor.

HANG HASTALIKLARI KAPSIYOR

yi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri dndaki tüm malign hastalklar tehis tarihinden itibaren 18 ay süresince mall kabul edilir ve bu süre sonunda hastalk durumuna göre maluliyet yönünden tekrar deerlendirilir.

Kemik ilii veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.

Akut lösemi (T-hücreli lenfoblastik lenfoma dahil): tan veya relaps tarihinden itibaren en az 24 ay süreyle; kemik ilii veya kök hücre naklinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.

Allojenik transplantasyon: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.

Ana Sayfaya Git