‘Kara listeden’ çıkabilirsiniz

Kredi ve kart borcu 2-3 yıl ödenmediği için varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Bu borcu kapatmak isteyene şirketler, kişinin ve borcun durumuna göre uygun ve esnek ödeme planları yapıyor. Borcunu ödeyenler ‘kara listeden’ çıkıp yeniden kredi çekme imkanına sahip olabiliyor.

Haberler 02.12.2019 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyarlarca liralk kredi borcunu tahsil etme yetkisi bankalardan, varlk yönetim irketlerine geçmi durumda. Kronik hale gelen bu borçlar irketler, ödeme kolaylklar salayarak yasalar çerçevesinde kapatmann ve çözüm yaratmann peinde. irketler borçu vatandala irtibata geçtiinden uygun bir ödeme plan sunuyor. Ödeme plan tamamen kiinin maddi durumuna göre dizayn ediliyor. Devredilen borçlar ve yasal olarak izlenecek süreçle ilgili sorularmz Varlk Yönetim irketleri Derneine sorduk. te merak edilen soru ve cevaplar...

Yeniden kredi ve kart

ndirim ve taksit imkan sunuluyor mu? Borca ve müterinin ödeme gücüne göre ve BDDKnn belirledii çerçevede toplam alacak tutarnda indirim ve taksit imkanlar sunuluyor.

Varlk yönetim irketlerine olan borcun ödenmesi avantajl m? Neden? Bu irketler sayesinde müteriler daha esnek koullarla ödeme imkan bularak bankalardan tekrar faydalanabilecek duruma gelir. Sicillerini temizleyerek yeni kredi kullanabilir.

Borcunu ödeyen kii, kara listeden çkyor mu? Evet. Ödeme tamamlannca ibraname ile borçlu kii yeniden finansal özgürlüüne kavuuyor. Borcun kapandna dair bildirim Kredi Kayt Bürosuna varlk yönetim irketi tarafndan bildiriliyor. Dolaysyla müteri dier bankaclk ilemleri talepleri için bu tarihten sonra bankalarla iletiime geçebilir.

Borcunu temizleyenin kredi notu artar m? Kredi notunun güncellenmesi zaman alabilir. Fakat borcun kapand bilgisi finansal kurulularla paylald için müteriler tekrar kredi ve kredi kart talep edebilir konuma gelebiliyor. Bu noktadan sonra kredinin onaylanmas ilgili bankann kredi deerlendirme süreçleriyle balantl.

Varlk yönetim irketine yetkiyi kim veriyor? Varlk Yönetim irketleri, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan izlenen ve denetlenen kurululardr. irketler u ana kadar 1 milyon kiinin sorunsuz bir ekilde borcunu kapatmasn salad.

Adresi tespit edilen kiinin kapsna kadar gidiliyor mu? Borcun tahsiline yönelik yasal olmayan bir fiilin gerçekletirilmesi mümkün deil ve olamaz. Ancak borcun çözümü için bir ödeme plan gelitirilememesi veya ortak paydada bir çözüm bulunamamas halinde, cra flas Kanunu çerçevesinde yaplabilecek ilemlerle ilgili, adr

Uzun vadeli planlar

Varlk yönetim irketine yetkiyi kim veriyor? Varlk Yönetim irketleri, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan izlenen ve denetlenen kurululardr. irketler u ana kadar 1 milyon kiinin sorunsuz bir ekilde borcunu kapatmasn salad.

Borcunu ödemek istemeyenlere yönelik izlenen yollar neler? Varlk Yönetimi irketlerinin temel amac sorunlu kredilerin ödenmesine yönelik çözüm üretmektir. Bu sebeple irketler, tüketicilerin maddi olanaklarn da göz önünde bulundurarak, en makul ödeme plann sunup, borcu sonlandrmay hedefler. Dolaysyla, müterilerine toplam alacak tutarlarnda indirim, uzun vadeli taksitli ödeme plan vb. öneriler ve esneklikler getirebilmektedirler.

Arlkl hangi sektördeki KOBler, ticari borçlular younluu oluturuyor? Varlk Yönetim irketlerine bugüne kadar devrolmu toplamda yaklak 25 milyar TLnin üzerinde ticari nitelikli kredi alaca bulunmakta ve bu kredilerin içinde en yüksek arln imalat sanayi, toptan ve perakende ticaret sektörlerine ait olduu görülmektedir.

Borcu tahsil etmek için akrabalarn dahi arandyla ilgili söylentiler var, bu gerçek mi? Bir kiinin borcu için baka bir kiinin aranmas hem Kiisel Verilerin Korunmas Kanununa aykr, hem de kesinlikle etik olmayan bir harekettir. Ancak zaman zaman, borçlu olan bir yaknna ait telefon hattn kullanan kiiler (yal anne-babalar, çocuklar veya akrabalar) bu iletiim çabalarnn muhatab olabiliyorlar.

Bu durumda görümenin detaya girilmeden sonlandrlmas gerekiyor. Bazen de hastalk, yallk, eitim durumunun el vermemesi gibi nedenlerle ödenmemi kredi borcunun çözümü için bir yaknn veya arkadan yetkilendiren kiilerin arasndaki yaknlk ilikisinin deimesi nedeniyle yaanan karmak durumlar olabiliyor. Bu tür vakalarn dnda akrabalarn aranmas hem mevzuatmza hem de yasalara aykrdr.

Ana Sayfaya Git