Karacadağ pirincinin hasadı başladı

Tadı ve doyurucu özelliğiyle bilinen Karacadağ pirincinin hasadı başladı.

Haberler 01.10.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesi Karacada bölgesinde yer alan Demirli (Dimbirl) köyünde, halk arasnda Karacada pirinci olarak da bilinen pirinç hasad balad. Orakla zorlu artlarda yaplan hasat, yüzlerce tarm içisinin geçim kayna oldu. Pirinç, tad ve doyurucu özellii ile öne çkyor. Mart aynda ekimine balanan pirincin 7 aylk bir sulama, ilaçlama ve bakmn ardndan Eylül aynn sonlarnda hasadna balanyor. Maratan gelen 100e yakn içi ile sabah saat 08.00de balayan pirinç ii, akam 17.00de sona eriyor. Youn bir i temposu altnda gerçekletirilen çalmada bölgenin en iyi pirinci çkartlyor.

GECE GÜNDÜZ SULAMA YAPILIYOR

çocukluundan bu yana pirinç iinde olan Ramazan Büyükbayram, her yl ektikleri pirincin masraflarna dikkat çekerek, laç, içi, mazot, su, elektrik, biçer paras veriyoruz. 170 dölüm pirinç ekmiiz 100 bin TL masraf çkyor diye konutu. Pirinç ekiminden 7 ay sonra biçimini gerçekletirdiklerini kaydeden Büyükbayram Bu süre boyunca gece gündüz su veriyoruz. Youn bir su kullanm var. Tabi bu da elektrik parasna yansyor. Ancak su vermesen de olmuyor. Elektrik zamm ortada zaten dedi.

EKLEN BR TON PRNçTEN 100 TON ELDE EDLYOR

Karacada pirincinin mehur olduunu dile getiren Büyükbayram, Pirincin iyi ve mehur olmas, topra, suyu ve havasndan kaynakl. Buras serin ve yüksek bir yer, yazn da serin buras. Dier pirinçlerden 1 tabaktan 3 tabak, bundan 1 tabaktan 6 tabak çkyor. Baka yerde 1 ton ek 50 ton verir, burada bir ton ek 100 ton verir. Bu kadar iyi olmas corafi özelliinden de kaynakl diye belirtti.

100E YAKIN ç PRNç TARLASINDA çALIIYOR

Maratan gelen 6 çocuk babas Yaar Hançer da yaptklar iin yoruculuuna dikkat çekerek, Daha önce çukurovada çalyorduk. Bu sene buraya gelip burada çaltk. Günein altnda saatlerce orakla süren biçmenin ardndan pirinçleri biçerdövere atyoruz. Biçerdöverden çkan pirinçleri römorklara bindirip günein altna seriyoruz. Kuruduktan sonra da torbalara koyuyoruz dedi. Mehmet Kaplan ise 25 günlük bir çalma sürelerinin olduunu kaydederek, 4 çocuuna bakmak için çalmaya geldiini söyledi. Karacada pirincinin youn bir emek sonucu elde edildiini kaydeden Kaplan, Karacada pirincinin kalitesinin her yere yayld aktard.

TADI CORAF ÖZELNDEN KAYNAKLI

Marata yaanan isizlikten kaynakl Karacada bölgesine gelip pirinç topladklarn belirten Yaar Ik ise 100e yakn içi ile pirinç toplamaya geldiklerini söyledi. lerleyen yana ramen çocuklarnn gelecei için çaltn kaydeden Ik, Youn bir çalma temposu altnda çalyoruz. Emeimizin karl 85 TL. Bunun 10 TLsini aracya veriyoruz. 1 Ay gibi sürede çalyoruz. Pirincin mehur olmas için içi patron birlikte çalyoruz. Havas suyu veya corafi özelliinden kaynakl pirinci mehur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git