Karadeniz gazının fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor

EPDK, Türkiye'de doğal gazın vadeli kontratlarla alım satımının yapılabileceği Vadeli Doğal Gaz Piyasası oluşturulması ve 2021'de açılması için çalışmalarını tamamlamak üzere.

Haberler 07.09.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiyede doal gazn vadeli kontratlarla alnp satlabilecei Vadeli Doal Gaz Piyasas (VGP) oluturulmas için çalmalarnda sona geldi. Gelecek yl açlacak VGPnin doal gaz borsasnda ilem yapan oyuncularn 2023te sisteme verilmesi planlanan Karadeniz gaznn alm ve satmn önceden yapabilmesine imkan verirken bunun fiyatlara da olumlu yansmas bekleniyor.

Türkiye, 1 Eylül 2018de piyasa için bir ilk niteliinde olan Organize Toptan Doal Gaz Sat Piyasasn (OTSP) devreye ald. EPDK tarafndan mevzuat alt yaps oluturulan ve Enerji Piyasalar letme A (EPA) bünyesinde bulunan doal gaz borsasnda, 2 ylda 3,2 milyar metreküp doal gazn ticareti yaplrken yaklak 4,7 milyar liralk ilem hacmine ulald.

Bu dönemde, ortalama gaz referans fiyat ise bin metreküp için 1460 lira seviyesinde gerçekleti.

Karadenizde kefedilen 320 milyar metreküplük doal gazn sisteme verilmesiyle Türkiye doal gaz piyasasnn daha fazla gelimesi beklenirken EPDK kefin piyasaya etkileri üzerinde çalmalarna balad.

Bu kapsamda, 2021de faaliyete geçirilmesi planlanan Vadeli Doal Gaz Piyasasnn (VGP) oluturulmas için bir taslak hazrland. Taslaa son halinin verilerek EPDK kurul onayna sunulmas amacyla ilgili taraflar bir araya geldi. Taraflar, VGPde ileme sunulacak ürün çeitleri, vadeleri ve dier detaylar deerlendirdi.

VGP neler getirecek?

VGP, doal gaz borsasnda ilem yapan oyuncularn Türkiyede doal gaz vadeli kontratlar araclyla alp satabilecei bir piyasa olarak 2021de faaliyete açlacak. VGPnin açlmasyla, piyasa öngörülebilirliinin salanmas amaçlanrken fiyat belirsizliinden kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi hedefleniyor.

VGP ile piyasada derinlik ve likiditenin artrlmas, piyasa oyuncularna kendi pozisyonlarn ayarlamalar açsndan esneklik salanmas ve ileriye dönük belirsizliklerin en aza indirilerek arz güvenliine de katk salanmas planlanyor.

Ayrca Türkiyenin doal gaz ticaret merkezi olma hedefinin gerçekletirilmesi için önemli bir rol oynamas beklenen VGPnin 2021de faaliyete geçmesiyle konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin azalmasna katk salanacak.

Türkiye doal gaz ticaret merkezi olma hedefine bir adm daha yaklayor

EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, AA muhabirine yapt açklamada, VGPnin 2021de açlacana dikkati çekerek, VGP ile doal gaz borsasnda ilem yapan oyuncular vadeli kontratlar araclyla 2023te sisteme verilmesi planlanan yerli doal gazn alm-satmn önceden yapabilme imkan bulacak. Bu sayede Karadeniz gazmzn daha üretilmeye balamadan bile ülkemizin doal gaz fiyatlar üzerindeki olumlu etkisini göreceiz. dedi.

Ylmaz, Karadenizdeki doal gazn üretildikten sonra sisteme verilmesi ve ticariletirilmesi aamasnda EPDK olarak devreye gireceklerini belirterek unlar kaydetti:

Gerekli lisanslama ve düzenleme çalmalarn yaparak yerli doal gazmzn en ekonomik ekilde tüketicilerimizin hizmetine sunulmasn hep birlikte salayacaz inallah. Hem bu keif hem de VGP ile Türkiye doal gazda ticaret merkezi olma hedefine bir adm daha yaklam olacak. Doal gaz piyasamz zaten çok iyi bir noktada ancak bu süreçte kendi doal gazmz kefetmek ayr bir mutluluk. Biz de kendi doal gazmzn düzenleyicisi olmann gururunu yaayacaz. Bu vesileyle, doal gaz borsamzn da ikinci yln kutluyor, OTSPnin kurulmasna büyük destek veren bata sayn Bakanmz olmak üzere bu süreçte emei ve katks olan kamu ve özel sektörün bütün temsilcilerine teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git