Karadeniz’in balığı Güneydoğu’dan

Fırat Nehri'nde yetiştirilen somon ve bazı balık çeşitleri, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor.

Haberler 16.11.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Birecik ilçesinden ve Gaziantepin Karkam ilçesinden geçen Frat Nehri üzerinde yaplan kafes balkçl bölgede alternatif i olanaklar salarken, burada yetitirilen bata somon olmak üzere birçok balk çeidi Karadeniz ve Türkiyenin birçok bölgesine gönderiliyor. Yllk yaklak 15 bin ton balk üretilen bölgede balkçlk yüzlerce insana da i olana salyor. Sürekli souk olmas nedeniyle yln 12 ay üretim yaplan Frat Nehrinde somon balklar canl olarak Karadenize gönderiliyor.

KARADENZE CANLI BALIK GÖNDERYORUZ

10 yldr balk yetitiren Nebi çakar, Karadenize canl balk gönderdiklerini ifade ederek, Alabalk çiftliimde üretim yapyorum. Burada gökkua alabalk dediimiz cinste balk yetitiriyoruz. Ortalama bir anaçta 4-5 bin yavru çkyor. Onlar sap 5 ayda porsiyonluk hale getirip yurtiçi ve yurt dna gönderiyoruz. Trabzon, Antalya, Mersin bata olmak üzere birçok bölgeye gönderiyoruz. Birecikte güzel üretim oluyor. Türkiyede bir tek burada 12 ay üretim yaplyor. Buradan canl Karadenize gönderiyoruz. Alabalk souk suyu sever. Onun için burada yln 12 ay biz balk üretiyoruz dedi.

12 AY ÜRETMMZ OLUYOR

15 yldr kurduu tesiste balk üreten Ömer Tunç ise, yln 12 ay üretimlerinin devam ettiini vurgulayarak, Bizim yllk üretimimiz bin tondur. Bunun yüzde 80i somondur. Genelde iç piyasaya satyoruz. Burada 12 ay üretim yapyoruz. Türkiyenin her tarafna gönderiyoruz. Karadeniz, stanbul, Diyarbakr gibi illere balklarmz gönderiyoruz. Bizim yaklak bin ton üretimimiz var. toplam bu bölgede ise yaklak 15 bin top üretimimiz oluyor eklinde konutu.

15 BN TON BALIK ÜRETYORUZ

Birecik lçe Tarm Müdürlüü Su Ürünleri Mühendisi Ouzhan Kuzucu, bölgede yllk 15 bin ton balk üretildiini söyleyerek, Karkam Baraj gölü 2019-2020 üretim ekliyle Türkiyenin 5. baraj gölüdür. Burada üretimde ylda yaklak 15 bin ton balk üretiliyor. Burada yaklak 21 iletme anlurfa iline bal, 14 iletme de Gaziantep iline bal olarak burada faaliyet gösteriyor. Türkiyenin birçok bölgesinde üretim 6 ay sürüyor. Burann suyu souk olduundan dolay 12 ay üretim yaplyor. Karadenizde de büyük iletmeler olmasna ramen dönemsel üretimler yapabiliyor. Bu yüzden Karadenize somon balklarn canl olarak gönderiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git