"Karagül" serada üretilecek

Dünyada sadece Halfeti ilçesinde yetişen ancak ekolojik değişiklikler nedeniyle üretimi durma noktasına gelen karagülün, Şanlıurfa'da seralarda üretilip pazara sunulması için çalışma başlatıldı.

Haberler 28.02.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada sadece Halfeti ilçesinde yetien ancak ekolojik deiiklikler nedeniyle üretimi durma noktasna gelen karagül, anlurfadaki seralarda üretilip, dünya pazarna sunulacak.

Kendine özgü rengi ve kokusuyla yerli ve yabanc turistlerin de ilgisini çeken karagülün üretimi, Birecik Barajnn su altnda brakt ilçenin ekolojik dengesinin deimesi ve ilgisizlik nedeniyle neredeyse durma noktasna geldi.

anlurfada Organize Sanayi Bölgesinde modern tekniklerle kesme gül üreten firma, Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüünce (TAGEM) desteklenen, Halfeti Gülünün Islah ve Kesme Sektörüne Kazandrlmas projesi kapsamnda, karagülün serada üretilmesine yönelik çalma balatt.

Halfetinin karagülü serada üretilecek

En uygun yetitirme koullarnn salanmas için gerekli gölgeleme, gübreleme, havalandrma, sulama, stma, soutma ve nemlendirme ilemlerinin bilgisayar kontrolünde gerçekletirildii serada üretilecek karagüller, hem ülke hem de dünya pazarna sunulacak.

letme müdürü Serhan Ikan, aratrma, gelitirme ve teknolojiye önem veren bir firma olduklarn ve bu anlamda üniversitelerle ortak programlar yürüttüklerini belirtti.

Söz konusu projenin 3 yllk olduunu aktaran Ikan, karagülün farkl türlerdeki dier güllerle slahn gerçekletirip, gül formunun tamamen korunmasn amaçladklarn söyledi.

Üretecekleri güllerin daha üstün özelliklere sahip olacan ifade eden Ikan, Burada Halfetinin karagülünü farkl türlerdeki krmz ve koyu krmz renklere sahip dier güllerle melezleyip, mutasyon slah uygulayp mevcut karagülden daha üstün özelliklere sahip yeni karagül çeidi elde etmek istiyoruz. Hem d mekan hem de kesme çiçek amaçl karagül çeitlerinin gelitirilmesini ve sektöre kazandrlmasn amaçlyoruz. dedi.

- imdiden youn talep var

Ikan, projeyi duyan yerli ve yabanc müterilerinden youn talepler almaya baladklarn vurgulayarak, öyle konutu:

Projemiz iki farkl ksmdan oluuyor. Birinci ksmda melezleme yoluyla Halfeti gülünün slah ve yeni Halfeti gül çeitleri gelitirilecek. kinci ksmda ise n uygulamasyla yeni çeitler gelitirilecektir. Bilindii gibi Halfeti gülü özellikle ilk ve sonbahar mevsiminde sadece siyaha yakn çiçek açyor. Bizim proje sonunda hedeflerimiz ve beklentilerimiz, 12 ay boyunca siyah veya siyaha yakn çiçek açan, hem d mekanda park ve bahçelerde hem de kesme çiçek olarak kullanlabilecek uzun sapl, büyük goncal ve fazla taç yapraklara sahip kokulu yeni karagül çeitleri gelitirmek ve pazara sürmek. Yurt dndan çok ciddi siyah gül talebi var ama projeyi tamamlamadan buna cevap vermek istemiyoruz. Halfeti gülü zaten bilinen bir ürün. Projeyi yürüttüümüzü duyan müterilerimiz de bu gülü talep ediyorlar. nallah bunu gerçekletiririz ve kara gülü piyasaya sunarz.

Üniversiteden danman akademisyenlerle çaltklarn dile getiren Serhan Ikan, slahn gerçekletirdikleri gülleri, nlanmas için Atom Enerjisi Kurumuna gönderdiklerini kaydetti.

- lçede amatörce yetitiriliyor

Halfeti Kaymakam eref Albayrak da projenin önemli olduunu belirterek, televizyon dizilerine ve kitaplara konu olan karagülü, bu sayede dünya pazarna sunacaklarn söyledi.

Yöreye özgü endemik bir tür olan karagülün ilçede amatörce yetitirildiini anmsatan Albayrak, sahilde bir gül seras oluturarak, gelen ziyaretçilerin karagülü görmesi için çaltklarn aktard.

Ana Sayfaya Git