Karakovan Balında Rolekte Artıracak!

Bitlis'te karakovan balı üreticileri, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörden temizlenen yaylalarda yeniden üretim yapacak olmanın sevincini yaşıyor.

Haberler 11.06.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste karakovan bal üreticileri, güvenlik güçlerinin baarl operasyonlaryla terörden temizlenen yaylalarda yeniden üretim yapacak olmann sevincini yayor.

Kn scak yerlere göç eden, ilkbaharn gelmesiyle ilçenin düük rakml bölgelerine dönen arclar, terör nedeniyle uygulanan yasaklarn kalkmasyla yeniden yüksek rakml yaylalarda karakovan baln üretebilecek.

Arclar, tad, aromas ve kalitesiyle benzerlerinden ayrlan karakovan balndan bu yl yüksek rekolte bekliyor.

- 1,5 ton bal üretmeyi hedefliyoruz

Hizan Bal Üreticileri Birlii Bakan Seyithan Ekinci, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl yayla yasaklarndan dolay istedikleri ürünü elde edemediklerini söyledi.

Bu yl yasaklarn kalkmasyla hem daha kaliteli hem de daha fazla bal üretmeyi planladklarn anlatan Ekinci, Tüm yaylalar kullanamadmzdan geçen yl üretimimiz bin 200 kilograma dütü. Bu yl yasaklarn kalkmasyla yaylalara çkarak bunu bin 500 kilograma çkarmay hedefliyoruz. Yasaklarn kalkmasyla hem rekolte hem de kalite yükselecek. dedi.

Arclarn bir ay sonra yaylalardaki karlarn erimesi ve çiçeklerin açmasyla 3 bin rakml yaylalara çkmaya balayacaklarn anlatan Ekinci, Yaylalarmzda çok sayda ball bitki bulunmakta. Floramz yaban kekii ve gevenden olumakta. Onun için bal kalitesi oldukça yüksek. diye konutu.

Ekinci, karakovan balnn dünyaca bilindii için daha sezon açlmadan Katar, Danimarka, ngiltere, Fransa ve birçok Avrupa ülkesinden sipari aldklarn dile getirdi.

- Yasaklarn kalkmasyla yüksek bölgelere gideceiz

Bal üreticilerinden çetin Sönmez de kn çukurovaya gittiklerini, ilkbaharda Hizann düük rakml bölgelerine gelerek burada konakladklarn anlatt.

Yayla yasaklarnn kalkmasyla artk yüksek rakml bölgelere de gidebileceklerini vurgulayan Sönmez, öyle konutu:

Bu yl baldan beklentimizi daha yüksek. Arclarn yaylalarda kendi bölgeleri var. Herkes kendi belirledii bölgelere giderek orada konaklama yapacak. Ben arlarm Akça Yaylasna çkaracam. Orann çiçek verimi daha yüksek. Yayla balnn mumu az, kalitesi yüksek olur. Baln tad da daha güzel oluyor. çiçek çeitliliinden dolay dünya birincilii ve ikinciliimiz var. En güzel bal Hizan bölgesinden çkyor.

Arclardan Mehmet erif Yaldz da arlarn Ball köyü yaylasna çkaracan ve çok kaliteli bal üreteceklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git