Karayolları hizmet tesisleri kiralanabilecek

Yap-işlet-devret modeliyle otoyol projeleri kapsamında yapılanlar hariç, işletme süresi sonunda KGM'ye devredilen otoyol hizmet tesisleriyle mevcut tesisler ihale yoluyla kiraya verilebilecek.

Haberler 31.05.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KGMnin mülkiyetindeki tanmazlarn yan sra kullanmndaki alanlarda bulunan akaryakt depolar, atölyeler, ambar, iskele ve silo gibi tesislerle reklam levhalar da kurumca kiralanabilecek. Tanmazlarn kira süresi 10 yldan çok olamayacak.

Yap-ilet-devret (YD) modeliyle otoyol projesi kapsamnda yaplanlar hariç, iletme süresi sonunda Karayollar Genel Müdürlüüne (KGM) devredilen otoyol hizmet tesisleriyle mevcut tesisler ihale yoluyla kiraya verilebilecek.

Kurumun, Karayollar Genel Müdürlüünün Mülkiyetindeki Tanmazlar ile Kullanmndaki Alanlarn daresine likin Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Buna göre, KGM tanmazlarnn deerlendirilecei yöntem ve tahmini bedeli, oluturulan komisyonlarca belirlenecek.

YD modeliyle otoyol projesi kapsamnda yaplanlar hariç, iletme süresi sonunda KGMye devredilen otoyol hizmet tesisleriyle mevcut benzeri tesisler ihaleyle kiraya verilebilecek. Bu kapsamda, karayolu üzerindeki kuruma ait otel, motel, lokanta, akaryakt istasyonu ve tesisleri kiralanabilecek. Ayrca, sabit asfalt tanklar, asfalt plenti, akaryakt depolar, atölyeler, ambar, iskele, silo, tanker gibi tesislerle reklam levhalar bu kapsamda olacak.

Ödemeler Türk lirasyla yaplacak

KGMnin mülkiyetindeki tanmazn sat ve trampa ilerindeki bedeli, emlak vergisine esas asgari metrekare birim deerinden az olamayacak. rtifak hakk bedeli, tanmaza komisyonca tespit edilen bedelin yüzde 20sinin altna inemeyecek. Kiralama ilemlerinde de yllk kira bedeli, komisyonca tespit edilen bedelin yüzde 2sinden az uygulanamayacak.

Mevcut tesislerin yllk toplam kira bedelleri, bir önceki yln kira bedelinden az olamayacak ancak tesisin yllk kira bedelinde azalma olmas halinde bu durum komisyonca raporlanarak KGM tarafndan karara balanacak.

Tanmazlarn sat bedeli taksitle ödenebilecek. Bu durumda taksitli satn dörtte biri pein, geri kalan tutar ise üçer aylk dönemlerle toplam iki ylda tahsil edilebilecek. Ödemeler Türk lirasyla yaplacak. Alacan kalan ksmna kanuni faiz uygulanacak. Bir yldan uzun süreli kira sözlemelerinde, ikinci ve izleyen yllarn bedeli enflasyon orannda artrlacak.

Kira süresi 10 yl geçemeyecek

Kira ve kullanma izni, sözleme süresinin bitiminde sona erecek. Belirlenen hükümlere aykr davranlmas, tanmazn amaç dnda kullanlmas halinde sözleme feshedilecek.

Kiraya verilecek tanmazlarn kira süresi 10 yldan çok olamayacak. 3 yl akn kira ilemlerinde Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnn izni alnacak. 3 yldan az süreli kiralamalarda, sözlemeden doan yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracnn talebi halinde süre, bir defaya mahsus 1 yla kadar uzatlabilecek.

Ana Sayfaya Git