Karpuzda rekolte

Kentte örtü altı yöntemiyle geçen yıl 5 bin dönüm alanda 35 bin ton üretilen karpuzda bu yıl 8 bin dönümden 50 bin ton rekolte bekleniyor.

Haberler 13.07.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda örtü alt yöntemiyle üretim yaplan karpuzun rekoltesinde geçen yla oranla yüzde 43 art bekleniyor.

lde, Dicle Nehri kenarnda güvercin gübresiyle yetitirilen, irilii ve lezzetiyle ünlü Diyarbakr karpuzunun yan sra 2008 ylndan bu yana örtü alt yöntemiyle sulu tarmn yapld arazilerde de karpuz üretiliyor.

Merkez ve ilçelere bal köylerde üretilen karpuzda hasat dönemi balad.

Örtü alt yöntemiyle geçen yl 5 bin dönüm alanda 35 bin ton üretimi yaplan karpuzda, bu yl yüzde 43lük artla 8 bin dönümde 50 bin ton rekolte bekleniyor.

- Bu yl hasat çok güzel

Diyarbakr Tarmsal Sanayi Adamlar Dernei (DTSAD) Bakan Mehmet Atik, kendisinin de örtü alt yöntemle karpuz ürettiini söyledi.

Kentte u an dönüm bana 8 ton karpuz üretildiini dile getiren Atik, her geçen yl karpuz üretim alannn arttn vurgulad.

Atik, Diyarbakrda yetitirilen karpuzun daha tatl olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Bu yl hasat çok güzel, verim çok iyi. Bu yl kentte 8 bin dönümlük alanda karpuz ekimi yapld. 50 bin ton hasat bekleniyor. Burada üretilen karpuzu Van, Kars, Idr hatta Trabzona kadar gönderiyoruz. Rekoltede yan güzel olmas da etkili oldu. Ancak maliyet biraz yükseldi. Bu da çiftçileri zorluyor.

çnar ilçesine bal çakrkaya köyünün Kesani mezrasnda karpuz yetitiren Mehmet Mentee de daha önce Adanada yapt üretimi 2008 ylndan itibaren Diyarbakrda sürdürdüünü söyledi.

Tahmininin üzerinde verim aldklarna dikkati çeken Mentee, bu yl 220 dönüm alanda karpuz yetitirdiini, nisan aynda ekimini yaptklar karpuzda hasada yeni baladklarn bildirdi.

Bu yl verimden memnun olduklarn anlatan Mentee, Dönümde 10 ton hasat bekliyoruz. Dier üreticilere de tavsiye ediyorum. Topra, suyu havas çok güzel. Hem Adana hem de Diyarbakrda üretim yaptm. Ama buradaki üretim daha güzel. Sadece maliyetler artt, bundan dolay skntlyz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git