Kart alışverişinde komisyona dikkat

TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal: "Üye iş yerleri, tek çekim yapılan kredi kartlarında tüketiciye komisyon adı altında ayrıca bir ücret yükleyemez. Bunu yapması suç teşkil eder. Hiçbir iş yerinin bankaya ödediği komisyonu tüketiciye yükleme hakkı yoktur" "Bazı firmaların taksitli satışlarda da tüketiciye komisyon farkı yüklediği görülmekte olup bunun da yasal bir dayanağı yoktur" "Üye iş yerleri, kart hamillerinin yaptıkları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı veya kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olup ayrıca bir komisyon talep edemez"

Haberler 22.07.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 22.07.2018 - 10:07

Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKODER) Genel Bakan Aziz Koçal, üye i yerlerinin, tek çekim yaplan kredi kartlarnda tüketiciye komisyon ad altnda ayrca bir ücret yükleyemeyeceini belirterek, Bunu yapmas suç tekil eder. Hiçbir i yerinin bankaya ödedii komisyonu tüketiciye yükleme hakk yoktur. dedi.

Koçal, birçok i yerinin kanunlara aykr hareket ederek, nakit ve kartl al verilerde fiyat fark koyduklarn söyledi.

Kartla yaplan alverilerde tek çekimde farkl, taksitli satlarda farkl fiyatlarn belirlendiini aktaran Koçal, Öncelikle belirtmek gerekir ki kredi kart ya da banka kart bir ödeme aracdr. Vatanda ödemesini nakit yapabilecei gibi kredi kart veya banka kartyla da yapabilir. diye konutu.

Koçal, 5464 sayl Banka Kartlar ve Kredi Kartlar Kanununun 17. maddesinde Üye i yerleri, kart hamillerinin yapm olduklar mal ve hizmet almlarnn bedelini banka kart ya da kredi kart ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadr. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye i yerleri, kart hamilinden kartn kullanlmas dolaysyla komisyon veya benzeri bir isim altnda ilave bir ödemede bulunmasn isteyemez. Bu hükme aykr davranlmas halinde, üye i yeri anlamas yapan kurulular tarafndan üye i yeri sözlemesi feshedilir ve bir yl süreyle yeni bir sözleme yaplamaz. hükmünün yer aldn anmsatt.

Söz konusu kanun maddesinde de açkça anlalaca üzere, üye i yerlerinin tek çekim yaplan kredi kartlarnda tüketiciye komisyon ad altnda ayrca bir ücret yükleyemeyeceini vurgulayan Koçal, bunun yaplmasnn suç tekil edeceini ifade etti.

Taksitli satlarda komisyon fark yüklenmesinin yasal dayana yok

Aziz Koçal, üye i yerleri ile bankalar arasnda yaplan anlama kapsamnda, bankalar tarafndan üye i yerlerine, post hesabnda biriken parann nakit ya da belirli aralklarla çekilmesi durumunda farkl komisyonlar uyguland bilgisini verdi.

Üye i yerlerinin de bu maliyeti tüketiciye yüklediklerini anlatan Koçal, unlar kaydetti:

Piyasalardaki nakit skkl nedeniyle yaanan krizin faturas yine tüketiciye çkarlarak, komisyonlar tüketicinin srtna yüklenmektedir. Hiçbir i yerinin bankaya ödedii komisyonu tüketiciye yükleme hakk yoktur. Bunu yapan firmalara yukarda bahsi geçen kanunun 40. maddesi cezai sorumluluk yüklemekte olup, firmaya adli para cezas verilmektedir. Baz firmalarn taksitli satlarda da tüketiciye komisyon fark yükledii görülmekte olup bunun da yasal bir dayana yoktur.

Üye i yerleri, kart hamillerinin yaptklar mal ve hizmet almlarnn bedelini banka kart veya kredi kart ile ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olup ayrca bir komisyon talep edemez. Bu tür tüketiciyi istismar eden firmalara kar tüketici tüketimden gelen gücünü kullanarak alveri yapmamal. Yapmak zorunda kalnd ve komisyon ödendi ise kredi kartyla alveri yaparken üye i yeri tarafndan alnan ya da fiyata ilave edilen komisyon fark var ise tüketici hakem heyetlerine bavurarak bu fark talep edebilirler. Ayrca üye i yerini gerekli ilemlerin yaplmas için ikayet edebilirler. Bu tür uygulamalara maruz kalan tüketiciler detayl bilgiyi tüketici derneklerimizden de alabilirler.

Ana Sayfaya Git