Kartlı ödemelerde çifte rekor

Ramazan Bayramı öncesi kartlı ödeme işlem adedi ve temassız ödemelerde rekor kırıldı. Hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internetten ödeme, elektronik eşya ve giyim sektörlerinde daha çok tercih edildi. Pandemi döneminde 7 milyon kart internetten ödemelerle ilk kez tanıştı.

Haberler 18.06.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalararas Kart Merkezi (BKM) mays ay verilerine göre, Ramazan Bayram öncesi 26,6 milyon adet ilemle kartl ödeme ve 7 milyon adetlik ilemle temassz ödeme alannda rekor krld.

BKM, kartl ödemelere ilikin mays ay verilerini açklad. Buna göre, mays sonunda Türkiyede toplam 242,7 milyon kart bulunurken, bunlarn 71,4 milyon adedi kredi kart, 171,3 milyon adedi ise banka kartndan olutu. Mays 2019 ile kyaslandnda kredi kart adedinde yllk yüzde 5, banka kart adedinde ise yllk yüzde 11 art görüldü.

Mays aynda toplam 76,2 milyar TLlik kartl ödeme yapld. Bu tutarn 63,3 milyar TLsi kredi kartlar ile yaplan ödemelerden, 12,9 milyar TLsi ise banka kartlar ile yaplan ödemelerden olutu. Buna göre, kredi kartlar ile yaplan ödeme tutar bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 13 azalrken, banka kart ile yaplan ödeme tutar yllk yüzde 19 art kaydetti.

- lem adedi ve temassz ödemede rekor

Her yl genellikle bayram arifelerinde kartl ödeme adedinde rekor yenilenirken, bu yl da bu trend bozulmad. Ramazan Bayram öncesine denk gelen 22 Mays Cuma gününde 26,6 milyon adet ilemle kartl ödeme adedinde yeni rekor krld. Cuma günü en fazla kartl ödemenin gerçekletii saat aral 17.00-18.00 olurken, en fazla ödeme ise saat 16.59da gerçekleti.

Ayn gün bir baka rekor ise temassz ödemelerde gerçekleti. 22 Maysta, 7 milyon temassz ödeme ile bugüne kadar bir günde en fazla gerçekleen temassz ödeme adedine ulald. Söz konusu günde maaza içi gerçekleen ödemelerin yüzde 30u temassz gerçekleti.

- Kartl ödemelerin 4te biri internetten ödemeler

Son yllarda yükselite olan internetten kartl ödemeler, olaanüstü günler yaanlan bu dönemde daha da yaygnlaarak en önemli ödeme araçlarndan biri haline geldi.

Mays aynda internetten kartl ödeme tutar, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 14 artarak 19 milyar TLye ulat. Böylece mays aynda internetten kartl ödemelerde rekor seviyeye ulalm oldu. nternetten kartl ödemelerin toplam kartl ödemelerdeki pay da rekor krd ve yüzde 25i geçti.

Ödemelerini internetten yapmay tercih eden kart kullanc says da artn sürdürdü. Mays aynda 20 milyon farkl kart ile internetten ödeme yaplrken, 2 milyon kart ise ilk kez internetten ödemelerde kullanld. Mart ve nisan aylarnda da 5 milyon adet kart ilk kez internetten kartl ödemelerde kullanlmt. Böylece, pandemi döneminde 7 milyon kart internetten ödemeler ile tanm oldu.

- nternetten kartl ödeme gerçekleen i yeri adedi yüzde 43 artt

Dijital dönüümle beraber internetten alveri yaplabilen i yeri says da her geçen gün artarken, pandemi dönemiyle bu dönüüm daha da hzland.

Birçok yeni i yerinin internet üzerinden hizmet vermeye balad görülürken, mays aynda internetten kartl ödeme gerçekleen i yeri adedi geçen yla göre yüzde 43 artarak 54 bini geçti.

- Elektronik eya ve giyim sektörlerinde internetten ödemeler hz kazand

BKM verilerine göre, mays aynda internetten yaplan kartl ödemelerin toplam kartl ödemeler içindeki pay sektör detaynda incelendiinde, internetten alveri dönüümünün en youn yaand sektörler elektronik eya ve giyim olarak öne çkt.

Geçen yln ayn döneminde elektronik eya sektöründe yüzde 43 olan internetten kartl ödeme pay, Mays 2020de yüzde 70e, bu oran; giyim ve aksesuar sektöründe yüzde 14ten yüzde 42ye, eitim/krtasiye sektöründe yüzde 14ten yüzde 30a, mobilya ve dekorasyon sektöründe yüzde 11den yüzde 24e ve yemek sektöründe yüzde 4ten yüzde 12ye çkt.

Pandemi dönemiyle beraber ödeme alkanlklar hzla deiirken, söz konusu 5 sektör, internetten ödemelerin geçen yla göre en fazla tercih edildii sektörler arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git