Kavcıoğlu: enflasyon görünümünde etkili olan unsurlar etkisini yitirecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla bir araya geldi. Kavcıoğlu, "Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz" dedi.

Haberler 08.10.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas Bakan Kavcolu, videokonferans yöntemiyle gerçekletirilen yatrmc toplants kapsamnda deerlendirmelerde bulundu. Finansman koullarna daha duyarl olan dayankl mal talebinde yavalamann dikkati çektiini belirten Kavcolu, dayanksz mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

STHDAM PYASASI SALGIN DÖNEM ETKLERN BÜYÜK ÖLçÜDE ATLATTI

Hizmet sektöründeki açlma ve turizmin katksyla istihdam piyasasnn salgn dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattn vurgulayan Kavcolu, Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazl yavalama ve altn ithalatndaki kayda deer düü d dengede devam eden iyilemeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurlarn Türkiyede de etkisini yitireceini öngörüyoruz. Para politikas duruumuzu belirlerken, para politikasnn etkileyebildii talep unsurlar, çekirdek enflasyon gelimeleri ve arz oklarnn yaratt etkilerin ayrtrlmasna yönelik analizleri deerlendirdik dedi.

YABANCI PARA MEVDUATTAN, TL MEVDUATA KAYDA DEER DÜZEYDE DÖNÜ GERçEKLET

Merkez Bankas Bakan Kavcolu, rezervlerin 85 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolara ulatna vurgu yapt deerlendirmesinde, unlar kaydetti:

Kararl bir ekilde rezervlerimizi artrmaya devam edeceiz. Yurt içi yerleiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart aynda yabanc para mevduattan Türk liras mevduata kayda deer düzeyde bir dönü gerçekleti. Takip eden aylarda mevduat artnn TL cinsinden olmas ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Ylbana göre TL mevduat 300 milyar liraya yakn art kaydetti. Yabanc para mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dnda yaayan vatandalarmz kanal ile sisteme döviz ve efektif giriine ramen parite etkisi arndrldnda görece snrl bir art sergiledi.

Merkez Bankasnn yatrmclarla bir sonraki toplantsnn 2 Aralk 2021de yaplmas planlanyor

Ana Sayfaya Git