Kayıt dışı mükellefi risk analizi yakalıyor

Vergi Denetim Kurulu bünyesinde oluşturulan risk analiz merkezi, kayıt dışı faaliyette bulunabilecek kişi ve sektörleri topladığı bilgi, veri ve istatistikleri inceleyerek tespit ederken, yapılan analizlerle 22 bin 664 mükellef incelemeye sevk edildi.

Haberler 16.07.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vergi Denetim Kurulu Faaliyet Raporundan derlenen bilgilere göre, kayt d faaliyette bulunma riski tayan sektörler, ilgili kurumlarla i birlii yaplmak ve her türlü bilgi, veri ve istatistii toplayarak oluturulan Risk Analiz Sistemi yoluyla tespit ediliyor.

Sistemde incelenecek mükelleflerin seçiminde risk odakl ve objektif verilere dayal yöntemler kullanlrken, mükelleflerin faaliyetleri sektörler itibaryla analiz edilip mukayeseler yaplyor ve böylece risk alanlar saptanyor.

Risk Analiz Sistemi araclyla ihbar, görü ve öneri raporlar, aratrma gelitirme raporlar, projeler, eylem planlar, dier kamu kurumlardan gelen her türlü yaz ve yürütülen medya takip çalmalarndan kaynaklanan veriler dikkate alnarak mükellefler ile ilikilendiriliyor, analiz ediliyor ve incelemeye sevki salanyor.

Bu çalmayla 2018 ylnda risk analiz modeli, proje çalmalar, görü ve öneri raporlar, dier kurum ve kurululardan gelen taleplerle yürütülen risk analiz çalmalar neticesinde sistem üzerinden toplam 22 bin 664 mükellef incelemeye sevk edildi. Yürütülen çalmalarla, 4 bin 494 mükellef analizlere tabi tutuldu. Analiz çalmalarnda 28 bin 323 risk unsuru deerlendirilerek, inceleme çalmalarnda kullanlmak üzere raporland.

Önceki yl yürütülen çalmalarda ise sistem üzerinden 26 bin mükellef incelemeye sevk edilirken, yürütülen çalmayla 10 bin 767 mükellef analizlere tabi tutuldu. Analiz çalmalarnda 61 bin 147 risk unsuru deerlendirilerek inceleme çalmalarnda kullanlmak üzere raporland.

Hazrlanan mükellef bilgi raporlar da Bilgi letim Sistemi üzerinden elektronik ortamda görevli vergi müfettiine sunuluyor ve müfettilerce mükellefe ilikin deerlendirmede bulunuluyor.

- Muhasebecilere sahte belge takibi

Sistemin salad analizler sonucunda sahte belge düzenleme organizasyonlar ve yine bunlardan kaynakl sahte fatura kullanma fiillerine yönelik özel bir çalma ekibi kuruldu.

Yaplan çalmalarla, sahte belge düzenleme yönünden yüksek riske sahip mükellefler belirlenirken, bu mükelleflerin beyannamelerini veren mali müavirlerle görümeler yaplarak, farkndalk oluturulmas saland.

Bir baka çalmayla da muhasebecilerin, sahte belge düzenleme organizasyonlar içerisinde bulunma durumlar aratrlrken, aratrma sonucunda sahteci mükelleflerin bir ksm muhasebecilerde younlat görüldü. Sistemde yaplan analizlerle, sahte belge düzenleyicisi mükelleflerin hangi illerde youn olduu tespit edildi.

Bu kapsamda emniyetle görümeler yaplarak sahte fatura düzenleyicisi mükelleflerle, bunlarn fatura temin ettikleri dier mükellefler arasndaki fatura ak, ortaklk ilikileri, muhasebecilik ilikileri gibi bilgilerden hareketle bir organizasyon tespit edildi. Yaplan çalmayla, sahte belge organizasyonunda yer alan mükellefler partiler halinde incelemeye sevk edildi.

- Vergi iadeleri ve akaryakt sektörüne özel modül

Vergi kaçakçl ile mücadelede vergi iadelerine ayr bir önem verilirken, verilerin takibi, iade yönünden riskli mükelleflerin ve haksz iade talep eden mükelleflerin tespit edilmesi, incelemeye sevk edilmesi ve inceleme sonuçlarnn takip edilmesi amacyla Risk Analiz Sisteminde özel bir modül gelitirilecek.

Akaryakt sektöründe ortaya çkmas muhtemel vergi kayp ve kaçan en aza indirmek amacyla da risk unsurlarn belirlemek, belirlenen risk unsurlar ve elde edilen veriler nda analizler yaparak riskli mükellefleri tespit etmek için de yine sistemde özel modül gelitirilmesi karar alnd. Bu kapsamda, denetim ve düzenleme sorumluluuna sahip dier kamu kurum ve kurulular ile sektördeki vergi kayp ve kaçann önlenmesi için alnabilecek tedbirler, veri paylam ve koordinasyon çalmalar da balatld.

Ana Sayfaya Git