Kayıt dışıyla mücadele için beyannameler birleştirildi

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilmesiyle oluşturulan, "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi"nin verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Haberler 19.02.2017 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayt d ekonomiyle mücadelede etkinliin artrlmas amacyla, muhtasar beyanname ile aylk prim ve hizmet belgesinin birletirilmesiyle oluturulan, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilmesine ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Maliye Bakanlnn Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymland. Buna göre, teblile vergiye uyum maliyetlerinin azaltlmas, gönüllü uyumun tevik edilmesi ve kayt d ekonomiyle mücadelede etkinliin artrlmas amaçland. Teblile yaplan düzenleme, sigortal saylan kiileri bildirmekle yükümlü olanlar ile sandklar ve vergi kanunlarna göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar kapsayacak.

Muhtasar beyanname ile aylk prim ve hizmet belgesinin birletirilerek verilmesi konusunda zorunluluk getirmeye veya kaldrmaya, kapsama girecekleri gruplar, sektörler, gayrisafi i haslatlar, istihdam edilen içi saylar, gelir unsurlar, il ve ilçe snrlar itibaryla ayr ayr veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin ekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduu dönemi ve uygulamaya ilikin usul ve esaslar belirlemeye, Maliye Bakanl ile çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl yetkili olacak.

Vergi kanunlarna göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, 1 ay içinde yaptklar ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, sigortallarn prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/iverenler, sigortallarn cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, ertesi ayn 23. günü saat 23.59a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderecek. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesiyle beyan edilen vergi ve sigorta primleri, ayr ayr tahakkuk ettirilecek ve bunlarn ödemeleri ilgili kanun hükümleri çerçevesinde yaplacak.

Üçer aylk verilen muhtasar beyannamelerin aylk verilmesi

Tebliin yürürlüe girdii tarihe kadar, muhtasar beyannamelerini üçer aylk dönemler halinde veren ve içi çaltran mükelleflere, çaltrdklar hizmet erbabnn sigorta primleri ve kazançlar toplamyla prim ödeme gün saylarnn bildirilmesine ilikin verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, getirilen zorunluluk gerei aylk dönemler halinde beyan edecek.

Muhtasar beyannamelerini üçer aylk dönemler halinde vermekle birlikte, yannda içi çaltrmayan mükellefler ise yaptklar ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduu gibi üçer aylk dönemler halinde ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarnn 23. günü akamna kadar verebilecek. Dolaysyla bu mükelleflerin beyan durumlarnda bir deiiklik olmayacak. Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortallarn prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek ekilde sunulacak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilecei yetkili vergi dairesi, çalanlarn ücret ödemeleri üzerinden yaplan gelir vergisi kesintisinin beyan edilecei yerde olacak.

Beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi

Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme artlarn tayan mükellefler/iverenler, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakla birlikte vergi kesintisi yapma zorunluluu bulunanlar/iverenler, vergi kesintisi yapma zorunluluu olmamakla birlikte çaltrdklar sigortallarn prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluu bulunan iverenler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecek.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin, araclk yetkisi verilmi gerçek veya tüzel kiiler vastasyla gönderilmesi halinde, ilk beyanname gönderilmeden önce gerekli kayt ilemlerinin yaplmas için yetkili vergi dairesine müracaat edilmesi gerekecek. Tebliin yürürlüe girdii tarihten önce elektronik ortamda beyanname gönderme araclk yetkisi alm bulunan gerçek ve tüzel kiiler mevcut kullanc kodu, parola ve ifrelerini kullanmaya devam edecek. Kanuni süresi içinde veya kanuni süresinden sonra verilen beyannamenin hatal veya eksik olduu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilebilecek.

Ceza uygulamas

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilikin fiillerin vergi kanunlarna göre vergi cezas kesilmesini gerektirmesi halinde vergi dairelerince, bu fiillerin ilgili kanuna göre idari para cezas gerektirmesi durumunda da sosyal güvenlik il müdürlüü/sosyal güvenlik merkezi tarafndan ayr ayr ceza kesilecek. Geçi döneminde, pilot il Krehirdeki mükellefler/iverenler için tebliin uygulanmasna, Haziranda verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 1 Haziran 2017den itibaren balanacak. Krehir dnda istihdam edilmekle birlikte ücret ödemeleri veya tahakkuku Krehirde yaplan çalanlarn ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergiler ile sigortallarn prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Krehir Vergi Dairesine elektronik ortamda gönderilecek. Geçi döneminin ardndan, söz konusu tebli, 1 Ocak 2018 itibaryla Türkiye genelinde uygulanmaya balanacak.

Ana Sayfaya Git