Kayıp-kaçakta hedef tek hane

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrikte kayıp-kaçak oranlarını tek haneli rakamlara çekmek için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "2017 itibarıyla yavaş yavaş ölçümler ve yeni stratejiyle birlikte mevcudundan daha fazla ve kontrolsüz tüketilen enerji noktasında önemli bir iyileşmeyi yaşayacağız.

Haberler 03.11.2016 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Albayrak, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyedeki kayp-kaçak oranlarnn 2000-2001 yllarnda yüzde 20lerde olduunu ve bugüne gelindiinde bu orann yüzde 14-15e indiini anlatt.

Bu oranlarn bir ksmnn teknik kayptan kaynaklandn ifade eden Albayrak, Türkiyenin bir bölgesinden dierine üretim portföyünü dengeli olarak datamadnz zaman, zaruret halinde, elektrii tadnzda teknik kayp oluyor. Bununla ilgili admlar, iletim altyapsnn iyiletirilmesi ve arz-talep dengesine dayal bir portföyün kurulmasyla ilgili çalmalarmz sürüyor. Burada Marmara kritik bir bölge. Elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri Marmara bölgesinde. Sadece Trakyann pay yüzde 20den fazla. Burann önemli elektriini doudan tayoruz. Talebin yüksek olduu bölgelerde de üretim altyapsn hayata geçirmemiz lazm. Eski olan ana omurgalar iyiletirmemiz lazm ki teknik kayp düsün. Bu tarafa odaklandk ve bunu ciddi bir anlamda düürmeye çalyoruz. diye konutu.

- Dou ve Güneydouda youn ekilde sayaç taklyor

Albayrak, özellikle Güneydou ve Dou Anadolu bölgelerinde yüksek olan teknik kayplarla ilgili önemli admlar atldna da iaret ederek, öyle devam etti:

Tarmsal sulama ve sayaç taklmasyla ilgili bu yl ilkbaharda üç bakan oraya gittik. Bölgede, özellikle tarmda tüketilen suyun youn bir elektrik talebine dayal sistemde oluturduu ve sayaç taklmamasndan kaynakl problemlerle ilgili çok önemli baz kararlar aldk. Sayaç taklmasnn zorunlu olmasna dayal, dolaysyla tüketimin daha kontrollü yaplmasna dayal önemli admlar attk. u an itibaryla bölgede çok youn bir sayaç taklmas gerçekleti ve taklmaya da devam ediyor. 2017 itibaryla yava yava ölçümler ve yeni stratejiyle birlikte mevcudundan daha fazla ve kontrolsüz tüketilen enerji noktasnda önemli bir iyilemeyi yaayacaz ki bölgedeki sulama kanallarnn iyiletirilmesinden sonra önemli admlar atlacak. Altyapya dayal yaplacak planlarmz da revize ettik. Bunlarda da iyiletirme ortaya koyacaz. Bölgemizde son dönemde yaanan skntlar baz noktalar yavalatsa da biz hiçbir ekilde çekinmeden tüm bu süreçleri sonuna kadar iyiletireceiz. Önümüzdeki dönemde inallah 2023ün Türkiyesinde toplam kayp-kaça tek haneli rakamlara indireceiz. Bunun için de çok youn çalyoruz.

- Türkiyenin yüzde 75i tek haneli rakamlarda

Türkiyede 21 elektrik datm bölgesi bulunduunu hatrlatan Albayrak, kayp-kaçan bu bölgelerden 3-4 tanesinde yüksek olduunu ve dier bölgelerde bu orann tek haneli rakamlar seviyesine geldiini anlatt.

Albayrak, oranlarn yüksek olduu bölgelere uyguladklar stratejik yatrm planlamasyla buralarda da oranlarn düeceini vurgulad.

Kayp- kaçak oranlarnn dümesiyle hem maliyetlerin azalacan hem de müteri memnuniyetinin artacan dile getiren Albayrak, Türkiye büyüyor ve büyümeye devam edecek. Vazgeçemeyeceimiz tek ey büyümekse eer, biz de çok çalarak bunun altn doldurmak zorundayz ve bu enerjide de böyle olacak. ifadelerini kulland.

- 5 milyar dolarlk yatrm devreye girdi

Türkiyede gelecek yl yaplacak yatrmlarn 2016nn devam niteliinde olacan belirten Albayrak, yeni dönemin özellikle elektrik iletim altyaps ve doalgaz piyasalaryla ilgili yeni gelimeleri beraberinde getireceini kaydetti.

Bakan Albayrak, Türkiyenin elektrikte kurulu gücünün 2016 sonu itibaryla 80 bin megavat geçmi olacana dikkati çekerek, Yani ylda yaklak 5 bin megavat, kabaca en az 5 milyar dolarlk bir yatrm yaplm oluyor. Türkiye, 152 tane tesisi de devreye alarak enerji alanndaki yatrmn sessiz sedasz yapmaya devam ediyor. Özel sektörü ve kamusuyla birlikte. nallah önümüzdeki dönem için de hazrlklarmz yapyoruz. diye konutu.

- Doalgaz yaygnlamaya devam edecek

Bakan Albayrak, ayrca doalgazn ilçelere de yaygnlatrlmasyla ilgili çabalarn sürdüünü belirterek, Doalgaz yatrmlarnda yaklak 40tan fazla ilçeye daha doalgaz ulatrlmasyla ilgili yatrmlar devam ediyor ve bu çalmalar gelecek sene de sürecek. Elektrik sistem altyapsyla ilgili milyarlarca dolarlk yatrm da devam edecek. Bu çalmalara 2017 özelinden biraz daha geni bir çerçevede baktmzda, 2023e kadar olan süreçte Türkiyenin enerji arz güvenliiyle ilgili çok hayatiyet arz eden konularda, çok önemli admlar atacaz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git