KDV indiriminin ikinci el cep telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor

Yenileme merkezleri tarafından satışa sunulan ikinci el cep telefonlarında KDV oranı yüzde 1'e düşürülürken, Ticaret Bakanlığının yetki verdiği yenileme merkezi sayısı 8'e ulaştı

Haberler 02.10.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenileme merkezleri tarafndan sata sunulan ikinci el cep telefonlarnda KDV oran yüzde 1e düürülürken, Ticaret Bakanlnn yetki verdii yenileme merkezi says 8e çkt.

Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan, oluacak vergi avantajnn fiyatlara yansyacandan tüketicilerin daha uygun fiyatlarla yenilenmi cep telefonu satn alabileceini bildirdi.

Cumhurbakan Karar ile yenileme merkezleri ve bunlara bal yetkili satclar tarafndan sata sunulan yenilenmi cep telefonlarnda KDV oran yüzde 1e düürülürken, ikinci el cihazlarda garanti sisteminin nasl iledii de merak konusu oldu.

Ticaret Bakanlndan edindii bilgilere göre, Bakanlk tarafndan hazrlanan ve Austos 2020de yürürlüe giren Yenilenmi Ürünlerin Sat Hakknda Yönetmelikle cep telefonu ve tablet gibi ikinci el teknolojik ürünlerin belirli bir standartta yenilenmesi, sertifikal ve garantili bir ekilde tekrar sata sunulmasna yönelik uygulama usul ve esaslar düzenlenmiti.

Düzenlemeyle kullanlm cep telefonlar ve tabletlerin, Bakanlkça onayl merkezler tarafndan yenilenmesi öngörülürken getirilen sistemle, yenileme merkezleri ve yenileme ilemlerinin standartlar TSE tarafndan belirlendi. Yenilenmi ürünlere en az 12 ay garanti verildi.

Söz konusu düzenlemeyle tüketicilerin ikinci el cihazlar alrken veya satarken güvenli ekilde alveri yapmalarnn salanmas, satn alnan cihaza ilikin karlalan sorunlarda hem garantiden hem de aypl maldan kaynakl haklarn kullanlmas hedefleniyor. Ayrca ithal girdi kalemlerinde salanacak tasarruf ile cari açn azaltlmas ve ekonomik ömrü dolmayan ürünlerin yeniden ekonomiye katksnn salanmas amaçlanyor.

Yenileme yaplp yaplmadna baklmadan ikinci el cep telefonu ve tabletlerin bilgilendirme etiketiyle satlmas zorunluluu bulunuyor. Ayrca, standartlara uygun yenileme ilemi yaplmayan mallarn yenilenmi ürün algs oluturacak ekilde reklam ve sat yasaklanrken tüketici maduriyetlerinin önlenmesi öngörülüyor.

Bu dorultuda, u ana kadar Ticaret Bakanl 8 firmann yenileme merkezi olarak yetkilendirilmesini uygun görürken, bu firmalar adna yenileme yetki belgesi düzenlendi. Söz konusu firmalar, Garantili Teknoloji letiim Hizmetleri Ltd. ti, Easycep Biliim ve Ticaret A, HB Biliim Servis Hizmetleri thalat hracat ç ve D Ticaret Ltd. ti, Ouno Teknik Servis Hizmetleri A, Vestel Ticaret A Avclar Venüs Onarm ubesi, KVK Teknik Servis Hizmetleri ve Ticaret A, BDH Biliim Destek Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A olarak sraland.

Piyasada 12 milyonu sata sunulan yaklak 20 milyon ikinci el cep telefonunun el deitirdii düünülüyor. Söz konusu ikinci el cep telefonlarnn ekonomik büyüklüünün ise yllk 20 milyar lira olduu öngörülüyor.

KARARLA YENLENM ÜRÜN SSTEMNN TEVK EDLMES AMAçLANMITIR

Konuya ilikin deerlendirmede bulunan Bakan Yardmcs Sayan, söz konusu KDV indiriminin, ikinci el/yenilenmi cep telefonlarnda KDV indiriminin özellikle yenilenmi cep telefonlarnn ekonomiye yeniden kazandrlmas için çok güzel bir gelime olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Cumhurbakan Karar ile yenileme merkezleri ve bunlara bal yetkili satclar tarafndan sata sunulan yenilenmi cep telefonlarnda KDV oran yüzde 1e düürülmütür. Bu kararla yenileme merkezlerine vergi avantaj salanarak yenilenmi ürün sisteminin tevik edilmesi amaçlanmtr. Oluacak vergi avantaj, fiyatlara da yansyacandan tüketiciler daha uygun fiyatlarla yenilenmi cep telefonu satn alabileceklerdir. Karar, sektörümüz için hayrl olsun.

YENLEME MERKEZLERNDEN ALINAN KNC EL TELEFONDA HUKUKSAL SORUN YAANMIYOR

kinci el cep telefonu satmak isteyen tüketiciler, yetkilendirilmi yenileme merkezlerine kargo ya da elden cep telefonlarn teslim ediyor. Yenileme merkezleri, inceledikleri telefon için bir fiyat teklifi sunuyor. Satcnn uygun görmesi halinde, telefonlar bu fiyat üzerinden yenileme merkezinin internet sitesinde sata çkyor. Kullanlm cep telefonlar belirli bir standartta yenilenerek, garantili ve sertifikal ekilde yeni kullanclara sunuluyor.

kinci el cep telefonu almak isteyen vatandalara cihazlar, garanti belgesiyle, yenileme merkezinin kutusunda tüm fonksiyonlar çalr halde teslim ediliyor. Kutuda, telefon, data kablosu, arj adaptörü ve garanti belgesi yer alyor.

Yetkilendirilmi yenileme merkezlerden alnan cep telefonlarnda IMEI geçmiinden alclar sorumlu tutulmuyor ve bu telefonlarda hukuksal bir sorun yaanmyor. Bu merkezlere satlan cep telefonlarnda da kiisel bilgiler kalc olarak siliniyor.

Ana Sayfaya Git