Keban yavru alabalık üretiminde hedef büyüttü

Türkiye'de alabalık üretiminde birinci sırada yer alan Elazığ'ın Keban ilçesinde 2017 yılında 80 milyon yavru alabalık üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Haberler 17.03.2017 - 07:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürü Turan Karahan, yapt açklamada, kentte geçen yl üretimi 62 milyon yavru alabalktan kayplarla birlikte 15 bin 800 ton porsiyonluk alabalk üretildiini söyledi.

Kentte alabaln yüzde 99unun Keban ilçesinden salandna dikkati çeken Karahan, ilçenin 13 bin tonluk üretimle Türkiyede birinci srada yer aldn dile getirdi.

Bu yl yavru alabalk üretiminde önemli art olacan ifade eden Karahan, k sam döneminden bu yana Kebanda yaklak 60 milyon yavru alabalk üretimi gerçekletirildiini aktard.

Karahan, Geçen yl 62 milyon yavru alabalk üretimi yapan Kebanda bu yl 80 milyon yavru alabalk üretilecek. Bunun porsiyonluk alabala dönüümü 2017 ylndaki 15 bin 800 tonun çok çok üzerinde olacak. Böylelikle Türkiye genelinde en fazla alabalk üreten il olma pozisyonumuzu da korumu olacaz. dedi.

KAPASTE 32 BN TON

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn verdii desteklerle Türkiyede alabalk üretiminin gelitiini vurgulayan Karahan, Bakanln son 13 ylda Elazda balk üreticilerine 70 milyon lira destek verdiini anlatt.

Keban ve Karakaya baraj gölleri ile Hazar Gölüne sahip kentin 68 bin hektar su yüzeyi alanyla su ürünleri açsndan önemli bir potansiyele sahip olduuna dikkati çeken Karahan, öyle devam etti:

Elazda kapasitemiz 32 bin ton civarnda ancak bunun yüzde 50 kapasitesini kullanabiliyoruz. l Müdürlüümüz ve payda kurumlarla birlikte mevcut kapasitemizi yüzde 100 kullanmaya yönelik çalmalar ve projeler ortaya koyuyoruz. Özellikle tesislerimizin yeni teknolojilerle bulumas, balk kayplarnn en aza indirilmesine yönelik çalma yürütüyoruz.

HEDEF 60 MLYON YAVRU ALABALIK

Keban ilçesinde yavru alabaln yüzde 75inin üretildii Keban Alabalk Anin Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan imek, 150 milyon yavru alabalk üretim kapasitesiyle bu alanda Türkiyede ilk srada yer aldklarn belirtti.

Yavru alabalk üretim tesislerinin 4 bini kapal 15 bin metrekare alana sahip olduunu aktaran imek, unlar kaydetti:

Allah ksmet ederse 2017 ylnda 60 milyon yavru alabalk yetitirmeyi hedefliyoruz. Üretmi olduumuz yavru alabalklarla bölgemizdeki bir çok alabalk üreticisinin yavru ihtiyacn karlamaktayz. Frat Nehri, alabalk yetitiricilii yaplabilecek ender sulardan biri tanesi. Frat Nehri, suyun kalitesi, soukluu, oksijen miktar ve debisinden dolay Türkiyede alabalk yetitiricilii açsndan en kaliteli ve en lezzetli alabalklarn yetitirildii tesislerin bulunduu yerdir.

Ana Sayfaya Git