Kefalet senetleri!

"Kefalet senedinin teminat olarak kabul edildiği işlemlerde sorun yaşamamak için kefalet senedinin yetkili bir sigorta şirketi tarafından düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi önem taşımakta olup ruhsatsız sigortacılık faaliyetinde bulunanlara yönelik olarak, gerek şirketler gerekse Birliğimiz tarafından adli yargı organlarına ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'ne gerekli başvuruda bulunulmuştur"

Haberler 24.12.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Sigorta Birlii, kefalet senedinin teminat olarak kabul edildii ilemlerde sorun yaamamak için kefalet senedinin yetkili bir sigorta irketi tarafndan düzenlenip düzenlenmediinin kontrol edilmesinin önem tadn belirterek, ruhsatsz sigortaclk faaliyetinde bulunanlara yönelik olarak, gerek irketler gerekse Birlik tarafndan adli yarg organlarna ve Sigortaclk Genel Müdürlüüne gerekli bavuruda bulunulduunu duyurdu.

Türkiye Sigorta Birliinden yaplan açklamada, ihalelerde teminat olarak sunulan kefalet senetlerinin geçerlilii konusunda tereddütler olutuu, söz konusu kefalet senetlerinin sahte olduu/geçerli olmad, kefalet senedini düzenleyen kurulularn yetkili olmad yönünde Birlie ulaan ikayetler üzerine konu ile ilgili açklama yapma gerei doduu kaydedildi.

Açklamada, 5 Aralk 2017 tarihli ve 30261 sayl Resmi Gazetede yaymlanan 7061 sayl Kanun ile 4734 sayl Kamu hale Kanununda deiiklik yaplarak Türkiyede yerleik sigorta irketleri tarafndan düzenlenen kefalet senetlerinin kamu ihalelerinde teminat mektubu olarak kullanlabilmesinin mümkün hale geldii belirtildi.

KEFALET SENED

Söz konusu yasal deiiklie uyum salanmas amacyla 19 Haziran 2018de ve 30453 (Mükerrer) sayl Resmi Gazetede yaymlanan yönetmelik deiiklikleri ile de ikincil mevzuat düzenlemeleri yaplarak ilgili standart formlarn yürürlüe konulduu hatrlatlan açklamada, bu kapsamda, yetkili sigorta irketleri tarafndan mevzuata uygun olarak düzenlenmi kefalet senetlerinin ihalelerde teminat mektubu olarak kabul edildii bildirildi.

Açklamada, Kefalet senedinin teminat olarak kabul edildii ilemlerde sorun yaamamak için kefalet senedinin yetkili bir sigorta irketi tarafndan düzenlenip düzenlenmediinin kontrol edilmesi önem tamakta olup ruhsatsz sigortaclk faaliyetinde bulunanlara yönelik olarak, gerek irketler gerekse Birliimiz tarafndan adli yarg organlarna ve Sigortaclk Genel Müdürlüüne gerekli bavuruda bulunulmutur. ifadesi kullanld.

Bu kapsamda kefalet senetlerinin teminat olarak kabul edildii ihalelerde ve ihaleye ilikin sözleme sürecinde sorun yaanmamasn teminen Türkiye Sigorta Birliince birtakm tedbirler alnd belirtilen açklamada, alnan tedbirlere ilikin öyle denildi:

Kefalet senedi düzenleme yetkisine sahip 33 sigorta irketinden bilgi alnabilmesi amacyla irketlerin listesi ve düzenlenen kefalet senedi ile ilgili bilgi alnabilecek iletiim bilgileri Birliimizin internet adresine eklenmitir. Düzenlenen kefalet senetlerinin geçerlilii, iletiim bilgileri verilen sigorta irketi temsilcilerinden sorgulanabilmektedir.

Sigorta irketlerince düzenlenen kefalet senetlerinin elektronik ortamda dorulanabilmesi amacyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafndan bir sistem kurulmas yönünde çalmalara balanm olup sistemin Aralk 2019 sonunda kullanma açlmas planlanmaktadr. Söz konusu sistem kullanma açldnda ayrca duyurusu yaplacaktr.

Açklamada, ihalelerde teminat olarak sunulan kefalet senetleri hakknda Kamu hale Kurumu tarafndan da kurumun web sayfas üzerinden bir duyuru yaymland hatrlatld.

Ana Sayfaya Git