Kendi üretimleri!

Diyarbakırlı kadınlar ektikleri ürünleri mezarlık önünde satıyor...Hevsel Bahçeleri havadan görüntülendi.

Haberler 29.07.2019 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinde sebze eken kadnlar, daha sonra topladklar ürünleri perembe günleri mezarlk önünde satarak aile geçimine katkda bulunuyor. Kadnlar, kendilerine ait bir pazar yeri oluturulmasn talep ediyor.

KADINLARIN EKTKLER ÜRÜNLER

Diyarbakrn Sur ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinde sebze eken Bilbay ailesi, daha sonra topladklar ürünleri mezarlk önüne getirip satyor. Günübirlik topladklar ürünleri özellikle perembe günleri mezarlk önüne getirip satarak aile geçimine katkda bulunan kadnlar, kendilerine ait bir pazar yeri oluturulmasn talep ediyor.

15 kiilik ailenin geçimini saladn belirten Aye Bilbay, 25 yldr sebze ektiklerini ve ektikleri sebzelerin üreticiden vatandaa direk sattklar için çok ucuz olduunu söyledi. Bilbay, 25 yldr bu bahçeyi ekiyorum, patlcan, biber, domates, salatalk, kabak gibi sebzeleri yetitiriyoruz. Kendimiz, ekiyor ve kendimiz satyoruz. Pazar yeri olmadndan dolay mezarlk girilerinde satyoruz, biz pazar yeri istiyoruz. Her gün topladklarmz satalm, organik, kendimiz ekiyor kendimiz satmak istiyoruz, emeklerimiz boa gitmesini istemiyoruz. Biz yalandk, sabrmz gelsin diye bahçeyi ekip biçiyoruz, bakm yapyoruz vakit geçiriyoruz dedi.

MEZARLIK ÖNÜNDE SATI

Bahçede topladklar sebzeleri mezarlk giriinde satan Saliha Bilbay ise, topladklar sebzeleri satamadklarndan dolay geçimlerini salayamadn ve yetkililere seslenerek kendilerine yardm eli uzatlmasn istedi. Bilbay, Kendi malmz, kendimiz ekiyor, biçiyor ve kendi emeklerimizi sattmz için halden daha ucuz. Ürünlerimiz, salatalk, biber, patlcan, domates, semizotu. Doal Hevsel Bahçelerinin ürünü, 25 yldr buradayz. Bir evde 15 kiiyiz, bu sattklarmz gelirimiz, bizde kurtarmyor diye pazar yeri istiyoruz. Her gün pazarda satarsak ürünlerimiz ezilmez yazktr, baya eyamz kalyor. Günlük 60 lira kazanyoruz, o parayla da gidip yiyecek alyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, sesimizi duysunlar ve bize pazar yeri temin etsinler diye konutu.

Ana Sayfaya Git