Kenevir ekimi bölgede yasak

Hint kenevirinin 19 ilde ekimine izin verilmesine rağmen yasanın bölge kentlerini kapsamamasına tepki gösteren ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Kocaman, bölge kentlerinde de yasal iznin narkotik amaçlı ekimini azaltacağını belirtti.

Haberler 23.02.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Hint kenevirinin çeitli illerdeki ekimi Resmi Gazetede yaymlanan kararla birlikte yasallat. Buna göre; Amasya, Antalya, Bartn, Burdur, çorum, zmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve ilçelerinde Hint kenevirinin ekimi serbest olacak. Ancak dier illerde ise yasak devam ediyor.

Durumu deerlendiren Ziraat Mühendisleri Odas Diyarbakr ube Bakan Abdussamed Kocaman, Yönetmeliin amac, kenevire bal uyuturucu madde üretiminin engellenmesinin salanmas için izinli kenevir yetitiriciliine ve izinsiz kenevir yetitiriciliine dair yaplacak ilemlere ilikin usul ve esaslarn belirlenmesidir dedi.

Hint kenevirinin 19 ilde ekimi yaplaca ve illerin arasnda da Urfann da olduunu, ancak daha sonra bu kentin listeden çkarldn kaydeden Kocaman, Trakya, Ege ve Karadenizdeki illerde ekimin yasallatna dikkat çekti.

Bölgede kenevirin sadece narkotik amaçl yasa d bir ekilde ekimi yapldn aktaran Kocaman, çkan yasayla usul olarak bu ekimin önlenemeyeceine dikkat çekti. Kocaman, kenevirin ekimi yasal bir ekilde devlet garantörlüünde yapld taktirde bölgede bir otokontrolün oluaca söyledi.

MESLEK ODALARIYLA BRLKTE HAREKET EDLSN

Yasal mevzuatn özellikle ekimin youn olarak yapld yerlerde uyguland taktirde narkotik ekimin engellenebileceini vurgulayan Kocaman, Bir kanun çkarld zaman Hammurabi yasalar gibi Biz unu öyle yaparz gibi deil toplumsal bir ittifakla yürütülmesi gerekiyor. Bu politikalarn Sivil Toplum Örgütleriyle (STÖ) uygulanabilirlii konuulduu ve birlikte hareket edildii taktirde bir çözüme kavuacan biliyoruz diye konutu.

Yasayla birlikte narkotik amaçl Kenevir ekiminin nasl önlenecei konusunda ciddi üphelerinin olduunu belirten Kocaman, unlar söyledi: Bizim önerimiz Bir taraftan STÖlerle birlikte dier taraftan bir ARGE çalmalar yaparak buradaki bu ürünün narkotik bir ekilde eken üreticilerle görüülüp engellenmesi gerekiyor. Bu ürünün ekimi önünde engel varsa bunu kaldrp devlet güvencesi ile halkn bu ürünün ekiminin yaplmas salanmal. Yasal zeminlere oturtulduu zaman ve bunun kontrolü ilgili kurumlar tarafndan o vejatasyon süreci içinde yapld zaman narkotii de önleyecei ve bu ürünün artk yararl bir bitki olarak deerlendirilecei görülecektir.

BÖLGENN TARIMSAL POLTKALARINDA SORUNLAR VAR

Ana yurdu olarak Hindistan Banglade ve ran üzerinden Türkiyeye uzanan bir ekim alan olan Hint Kenevirinin bölge halk için yeni bir alan olabileceine iaret eden Kocaman, fakat tarmsal politikalarda özellikle bölgede önemli sorunlar olduunu ve bu sorunlara siyasetin nasl baktklaryla ilgili bir durum olduunu belirtti

KÖYLERE GER DÖNÜÜ SALAYABRD

Kocaman, konumasn öyle sonlandrd: 90l yllardan beri aslnda köy boaltmalar ile balayan süreçte krsal bölgelerdeki tarmsal alanlarn boaltld biliniyor. Ve hala o alanlarda ciddi bir üretimsizlik söz konusu. Bu ürünün bölgede ekiminin yasalamas durumunda bölgeye olumlu katklar olacaktr. Bu ile ilgili tekstil fabrikalar ve bunun akabinde deiik i kollar oluacakt. Bölgenin i dinamiinde ciddi yararlar olurdu. Tarm alanlarn iletilmesi durumunda köye geri dönülerde balayabilirdi. Krsal alandan kentlere olan göçleri önleyebilirdi. Dolaysyla bir taraftan köye geri dönü ve dier taraftan ekonomik deerlendirme yapld zaman bu bölgenin öncelikli olarak seçilmesi gerekiyordu. Bu konuda ilgili bakanln düünmesi gerektiini düünüyoruz. çünkü ciddi bir ekonomik bir dar boaz söz konusu. Bu ekonomik dar boazln sebebi bölgede ve tüm Türkiyede üretimin azalmas ile ilgilidir. Ne kadar üretim varsa o kadar refah olur.

Ana Sayfaya Git