Kentler nefes alacak?

Türkiye'de mahalle kültürünü yaşatmak, vatandaşları tabiatla buluşturmak ve kültürel değerleri canlı tutmak amacıyla yatay mimari esaslı, az katlı konutlar üretiliyor.

Haberler 07.10.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve komuluk ilikilerini canl tutacak yatay mimari anlayyla, geleneklerin daha güçlü yaatlmas, daha çok yeil ve sosyal donatlar ile kentlerin nefes almas hedefleniyor. Bu kapsamda konutlar, çevre ve ehircilik Bakanl Toplu Konut daresi Bakanlnca stanbul, zmir, Ankara ve Bursa bata olmak üzere Türkiye genelinde 2+1 ve 3+1 plannda ina ediliyor.

HABER MERKEZ

Türkiye genelinde mahalle kültürünü yaatmak, vatandalar tabiatla buluturmak ve kültürel deerleri canl tutmak amacyla yatay mimari esasl, az katl konutlar ina ediliyor.

Son dönemde gayrimenkul piyasasnn sk konuulan konular arasnda yatay mimari konusu ön plana çkyor.

Geçmie dönüün etkisinin eyalar ve ev dekorasyonlarnda olduu gibi mimari alana da yansmas, yatay ehirlemeyi beraberinde getiriyor.

Kentlerin dikey yaplardan uzaklap yatay mimari ile ina edilmesi, ehrin silüetini korumann yannda orada yaayan insanlarn üzerinde de etkili oluyor. Mahalle sakinleri, doayla iç içe ve sosyal açdan daha yakn komuluk ilikileri kurma imkan bulabiliyor.

- Mahalle kültürü ön planda

Türkiyede yatay mimari çalmalar çevre ve ehircilik Bakanlna bal Toplu Konut daresi Bakanl (TOK) eliyle yürütülüyor.

Bu kapsamda TOK araclyla, mahalle kültürünün ön planda tutulduu, stanbul bata olmak üzere zmir, Ankara ve Bursann yannda, Türkiye genelinde az katl, 2+1 ve 3+1 plannda konutlar ina ediliyor.

Konutlar, belirlenen bölgeler ve genel ehir planlarnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ortaya koyduu ehircilik kriterleri dorultusunda, vatandalar tabiatla buluturacak ve samimi ilikiler kurulmasn salayacak anlayla üretiliyor.

Aile ba ve komuluk ilikilerini canl tutacak bu anlayla, kültürel deerler ve geleneklerin ön plana çkarlmas, daha çok sosyal konut ve alanlarn ina edilmesi, insanlara doayla iç içe yaama imkan sunulmas hedefleniyor.

Bu çalmalar neticesinde, insanlar toprakla daha çok buluturan, daha çok yeil ve sosyal donatlar sayesinde nefes alan ehirlerin oluturulmas amaçlanyor.

Bakanlk tarafndan Yatay Mimariyle Yükselen Türkiye sloganyla 2023 hedefleri dorultusunda nitelikli sosyal konutlarn hayata geçirilme çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git