Kentlerde yenilenme!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 8 yılda riskli alan ve riskli yapılarda bulunan yaklaşık 673 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirildi

Haberler 09.11.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda 689 bin 658 konut ve iyeri yenileniyor.

Dünya ehircilik Günü etkinlikleri kapsamnda bu yl 44üncüsü düzenlenen kolokyum, kriz temasyla düzenleniyor.

Türkiyede çevre ve ehircilik Bakanl öncülüünce ehirleme konusundaki krizleri çözmek için yerel idareler, ilgili kurulular ve vatandalarn katlm ile 8 yldr youn ekilde kentsel dönüüm çalmalar sürdürülüyor.

Bu süreçte, Afet Riski Altndaki Alanlarn Dönütürülmesi Hakknda Kanun uyarnca 59 ilde ilan edilen 269 riskli alan ve 67 ilde yeni yerleim alan olarak kullanlmak üzere belirlenen rezerv yap alanlarnda çalmalara baland.

Riskli alan ve rezerv yap alanlarnda yer alan yaklak 568 bin bamsz birim yenileniyor. Ayrca ülke genelinde kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda 689 bin 658 konut ve i yeri riskli yap statüsünde yenileniyor.

673 BN BAIMSIZ BRMN TAHLYE VE YIKIMI YAPILDI

Bu çerçevede riskli alan ve riskli yaplarda bulunan yaklak 673 bin bamsz birimin tahliye ve ykm ilemleri gerçekletirildi.

Geçmi dönemde yaanlan terör olaylar sonucu yapsal hasarlarn bulunduu Diyarbakr, rnak, Mardin ve Hakkarideki bölgelerin yeniden imar ve ihyas yönelik çalmalar ise tamamlanyor.

Ayrca 33 ilde 161 kentsel dönüüm ve geliim proje alan (KDGPA) ve 11 ilde 16 yenileme alan olmak üzere yaklak 138 bin bamsz birimi içeren toplam 177 KDGPA ve yenileme alan ilan edildi, çalmalara baland.

KENTSEL DÖNÜÜM çALIMALARI çN 15,5 MLYON LRA KAYNAK SALANDI

Kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda dönüüm alanlar (riskli alan, rezerv yap alan, kentsel dönüüm ve geliim proje alan, yenileme alan) ve riskli yaplarda bulunan 1 milyon 396 bin bamsz birimde ikamet eden 5 milyon vatandan can ve mal güvenliini teminat altna alacak dönüüm faaliyetlerinin gerçekletirilmesine yönelik (kira yardm ve faiz destei, proje ve kamulatrma giderleri vb.) yaklak 15 milyar 596 milyon lira bedel Bakanlk tarafndan ilgili Belediye Bakanlklar, TOK, dier paydalar ve vatandalara saland.

Bakanln, 1999 sonras yap denetim kanunundaki yapt deiikliklerle birlikte tam 24 milyon vatandan depreme dayankl konutlarda güven içinde oturmas saland. Devam eden inaatlarn da tamamlanmas ile nüfusun yaklak yüzde 45i yani 35 milyon kii depreme dayankl konutlarda oturacak.

Ana Sayfaya Git