Kentleşmede dijital roller

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaklaşık 3 yıl önce dijital ikizleri çıkarılan şehirlerdeki değişimin ve yeni kentleşme planlarının mercek altına alınması için güncelleme çalışması başlattı

Haberler 13.05.2022 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanlnca, dijital göz ve akll sensörlere sahip dronlarla ehirlerin tamam taranarak dijital ehir ikizleri güncellenecek.

Corafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüünden alnan bilgiye göre, Bakanlkça 2016-2019 yllarnda Kentsel Yerleim ve Gelime Alanlarnda 3 Boyutlu Toporafya ve Bina Modeli Oluturma projesi ile tüm ehirlerin üç boyutlu dijital ikizi oluturuldu.

ehirlerin dijital ikizleriyle trafikten sürdürülebilir mimariye, enerji verimliliinden kamu hizmetlerine kadar akll bir ehir planlamasnn hayata geçirilmesi hedefine ulalmasnn yan sra olas doal afetlerin de önlenmesi amaçland.

Bakanlk, dijitale aktarlan ehirlerdeki deiimin ve yeni kentleme planlarnn analizi için de güncelleme çalmas balatt. Buna göre, dijital göz ve akll sensörlere sahip dronlarla ehirlerin tamam taranarak 81 ilin dijital ehir ikizleri güncellenecek.

Ortaya çkacak verilerle ehirlerdeki tüm deiimler takip edilecek. Daha önceki dijital ikizler ile karlatrmalar yaplarak kentte meydana gelen deiimler ve sorunlara kar çözümler gelitirilecek. Böylece yeni kentsel politikalara yön verilmesi salanacak.

PLOT UYGULAMA KARAMANDA YAPILDI

Bakanlk, ehir analizi çalmasnn pilot uygulamasn Karamanda gerçekletirdi.

çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl koordinasyonunda, Karaman Valilii ve Belediyesinin ortak çalmasyla kentin tamam, 16 ilden yaklak 40 uzmann katlmyla, dronlarla havadan izlendi.

Kentte var olan yaplamadan tabiat parklarna, heyelan ve kaya düme riski olan bölgelerden obruklara, su kaynaklarnn takibinden tarihi ve kültürel alanlarn koruma altna alnmasna kadar ehrin tüm unsurlar kayt altna alnarak deiimler incelendi.

Dron ile havadan görüntü alm ve elde edilen verilerin ilenmesi sonucu ortofoto, nokta bulutu, üç boyutlu bina ve arazi modeli üretimleri hakknda da çalma yapld.

Üç boyutlu olarak üretilen verilerin, kadastro parselleri ve Mekansal Adres Kayt Sistemi ile entegre edilerek belediye kent bilgi sistemlerinde, planlama aamalarnda ve afet öncesi risk belirleme çalmalarnda kullanlmas salanacak.

Ayrca ortaya çkan analizlerle, ehirdeki yaplamann kontrolü, tarihi ve kültürel alan ile yaplarn korunmas ve tantm, maden sahalarnn kontrolü ve denetimi, çevre kirliliinin önlenmesi, harita üretimi gibi birçok konuda, ilgili kurum ve kurululara çalma kolayl salamas da amaçlanyor.

ERZURUMUN DJTAL KZ DE GÜNCELLENECEK

Bakanlk, Karamanda yaplan projenin tüm ülke geneline yaygnlatrlmas için yl sonuna kadar 81 ilde çalmalarn tamamlayacak.

Bu kapsamda Erzurum Büyükehir Belediyesi de programa dahil edilen ilk büyükehir belediyesi oldu. Erzurumdaki analiz çalmasnn da önümüzdeki aylarda 50 dronla yaplmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git