"Kentsel dönüşüm, inşaat mühendislerinin önünü açacak"

İnşaat sektörünün Türkiye'nin gelir kaynaklarının yüzde 30’unu oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, “Kentsel dönüşüm, inşaat mühendisleri için önümüzdeki yıllarda daha fazla fırsatlar ortaya çıkaracaktır” dedi.

Haberler 11.09.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

naat Mühendisliinin, insanlarn yerleik hayata geçip, kalc konut ihtiyacna gereksinim duymas ile ortaya çkan en eski mühendislik dallarndan biri olduunu hatrlatan Prof. Dr. Mustafa Karaahin, inaat sektörünün yüzlerce meslek daln etkilediini söyledi. Karaahin, Yaklak 200den fazla sektörü etkiliyor ve ülke ekonomisinde çarpan etkisi oldukça yüksek. Lokomotif sektör diyebiliriz ifadelerini kulland.

TRAFK SORUNUNUN çÖZÜMÜ NAAT MÜHENDSL

stanbul, Ankara ve zmir gibi, mega ehirlerdeki trafik problemlerinin çözümünün naat Mühendisliinin ura alanlarndan birisi olduuna vurgu yapan Karaahin, Bütün kentlerimizdeki otopark problemlerine çözüm de yine bu sektördedir ve ehir planclarnn ortak gelitirecekleri projeler ile çözülecektir. Örnein Akll Ulam Sistemleri her geçen gün yaygnlamakta ve teknolojiye bal olarak daha da gelimeye açk bir alandr. Sürücüsüz (otonom), elektrikli araçlar, yaknda yollarmzda görülmeye balanacak. Bu araçlara uygun altyap gelitirme, trafik akmnda oluturaca problemlerin çözümü ile yine inaat mühendisleri uraacaktr diye konutu.

DER SEKTÖRLERN GELM NAAT SEKTÖRÜNE BALI

Hemen hemen her sektörde inaat sektörü yer almaktadr diyen Prof. Dr. Karaahin, Zira, her sektör bir altyapya gereksinim duymaktadr. Bu altyaplarn projelendirilmesi, yapm ve bakm naat Mühendisliinin temel alandr. Gelien teknoloji inaat sektörünü dorudan etkilemektedir. Geçmi yllardaki istatistikler incelendiinde, ekonomik krizlerden en çabuk etkilenen inaat sektörü dür. Ancak, inaat sektörü toparlanamadnda, dier sektörlerin de ilerleme ans bulunmamaktadr. u anki konut sektörü krizinin temel nedeni, konut arznn talepten fazla olmasdr dedi.

MÜHENDSLERE ULUSLARARASI PROJELERDE çALIMA FIRSATI

naat Mühendislerine uluslararas projelerde çalma frsat sunulduuna vurgu yapan Prof. Dr. Karaahin, Sadece Türkiye ile snrl olmayp, alnan eitim ve edinilen deneyimleri dier ülkelerde de kullanma ansna sahiptirler. Ülkemiz müteahhitlerinin çinden sonra ikinci srada dünya sralamasnda yer almas, inaat mühendislerinin uluslararas projelerde çalma olana salamaktadr. Türk müteahhitleri Afrikada konut, karayolu, demiryolu ve havaalan inaatlarn baar ile yapmaktadr. Ayrca, Avrupa ve ABD de altyaplar hizmet ömürlerini tamamlamaya yakn olduu için veya geçtii için, yenileme inaatlar ve rehabilitasyon inaatlar hzla artacaktr. Ayrca, Irak, Yemen, Sudan ve Suriye stabil hale geldiinde oldukça büyük altyap ve konut projeleri gündeme gelecektir. Türk müteahhitlerinin bu ülkelerde proje alma ans oldukça yüksektir. Bu balamda, özellikle yabanc dil (ngilizce, Franszca, Arapça, Rusca, çince, spanyolca) bilmek, ilerideki meslek hayatnzda bir adm öne çkmanza yardmc olacaktr ifadelerini kuland.

Ana Sayfaya Git