Kesintisiz enerji üretimi!

Dicle Üniversitesi (DÜ) yerleşkesinde 30 adet büyükbaş hayvanla 24 saat kesintisiz enerji üretimi yapan Hayvansal Atık Kökenli Model Biyogaz Tesisi kuruldu. Tesisin yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Konuralp Eliçin, “Bizi burada en çok sevindiren olay tesisimizin tüm parçalarının yerli ve milli oluşudur. Bu tesisimiz model bir tesistir.

Haberler 13.12.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 13.12.2017 - 09:29

GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi tarafndan minimum hayvan says ile 24 saat kesintisiz enerji üretimi yapan, tüm parçalar yerli ve milli olan Hayvansal Atk Kökenli Model Biyogaz Tesisi kuruldu. Tesisin yürütücüsü DÜ Ziraat Fakültesi Tarm Makinalar ve Teknoloji Mühendislii Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Konuralp Eliçin, 30 büyükba hayvandan elde edilen metan gaznn tanklarda biriktirilip enerjiye dönütürüldüü tesiste saatte 7,5 kilovat saat, ylda ise 68 bin 400 kilovat saatlik bir enerji ürettiklerini söyledi. Bu sayede tesis ve lojmann elektrik ihtiyacnn karlandn belirten Eliçin, tesisin büyükba hayvanclkla uraan çiftçiler için tasarlandn kaydetti.

Tesisin ileyii hakknda bilgi veren Eliçin, 30 büyükba hayvan gübrelerini braktktan sonra gübre syrc ile 125 metreküplük ana gübre toplama çukurumuza alyoruz. Bunu kartrdktan sonra bir pompa yardmyla ön artlandrc tankmza alyoruz. Burada kuru madde orann tespit ettikten sonra besleme yaparak 80 metreküplük ana tankmza koyuyoruz. Burada 21 ile 25 gün arasnda ilk gaz çk oluyor. Daha sonra günlük 1 tonluk taze dolguyla biz bu reaktörümüzü besliyoruz. Hava almadan gerçekleen bir ortamda 37 santigrat derecede mezofilik bakterilerin olumasn salyoruz ve bu kendiliinden gaz tankna gidiyor. Kendi ürettiimiz elektrik enerjisi ile tesisimizde ve bakc lojmannda elektrik ihtiyaçlarn karlamaktayz dedi.

Tüm parçalar yerli ve milli

Biyogaz çalmalarnn Türkiyede oldukça fazla sayda olduunu vurgulayan Eliçin, Ama laboratuvar ortamnda ve küçük ölçektedir. Biz ilk defa minimum hayvan says ile 24 saat kesintisiz üretim yapan bir tesisi ortaya koymu bulunmaktayz. Bu hayvan saysnn altnda 24 saat bir üretim söz konusu olmamakta kesikli üretim dediimiz üretim modeli devreye girmektedir. Bizim sistemimiz sayesinde saatte 7,5 kilowat saatlik, yllk da yaklak 68 bin 400 kilovat saatlik bir enerji tasarrufu salamaktayz. Bizi burada en çok sevindiren olay ise tesisimizin tüm parçalarnn yerli ve milli oluudur ifadelerini kulland.

çiftçi bu tesise yatrd paray 3 ylda çkaryor

Tesisin model olduunu ve özellikle büyükba hayvanclkla uraan bölge çiftçilerine yönelik tasarlandn dile getiren Eliçin, unlar kaydetti:

Bu sistem küçük iletmelere yönelik hazrlanm bir sistemdir. Maliyetleri de ona göre tasarlanmtr. 30 balk böyle bir sistemin geri dönüüm süresi yaklak 3 yldr. Bu rakamlar göz önünde bulundurduunuz zaman sistem ulalamaz deildir. Bu sistem sürekli bir çalma salar. Tanklarmz fiberdendir. Arzu eden çiftçilerimiz ise toprak altnda betondan da yapabilir. Maliyetler aa yukar ayn olmaktadr. Bu sistemin güzellii yerli oluu, tüm parçalarmzn Türk sanayicilerinden temin edilmesi, ekonomik oluu ve geri dönüüm süresinin de ksa olmasdr. Tesisimiz ortalama olarak günümüz artlarnda 500 bin TL civarnda bir maliyete sahip olmaktadr. Bunun yars tesis, hayvan ve yem masraflar dier yars da enerji ünitesinin maliyeti olarak söylenebilir. Üreticimiz çok rahatlkla bugünkü zor koullarda bile 3 senede yatrd paray çkarabilir. Büyükba hayvan üretimi ile uraan çiftçilerimiz rahatlkla üniversitemize bavurabilirler. Beraber fizibilite çalmas yapabiliriz. Gerekli data ve doneleri kendilerine verebiliriz. Ülkemizde 2 firma bu ie kollarn svayarak girmitir. Onlara yönlendiriyoruz ve gerekli her türlü destei salyoruz. Bölgemizde Adyamanda, Mardinde, Batmanda 4 üreticimiz bizim araclmzla bunu yapmaya balad. Bu da bizi sevindiren etmenlerden biridir.

Ana Sayfaya Git