KESK: Emekçiler sefalete mahkum ediliyor

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, 2012'de bin 81 dolar alan bir memurun 2020 yılında 616 dolar aldığına dikkat çekerek, emekçilerin sefalete mahkum edildiğini söyledi.

Haberler 15.07.2020 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Diyarbakr ubeler Platformu, emekten yana bütçe taleplerine dair Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ubesinde basn toplants düzenledi. Burada konuan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Ulu, son bir yl içinde tüketim ürünlerine yaplan zamlara karn emekçilerin ald zamm karlatrarak oluan enflasyon farknn kamu çalanlarn sefalete mahkum ettiini belirtti.

TÜK VERLER GERçEKLKTEN UZAK

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) enflasyona ilikin paylat verilerin gerçeklikten uzak olduunu ifade eden Ulu, Enflasyon hesaplamasnda kullanlmas gereken; temel gda maddeleri, ulam, konut, elektrik ve doalgaz gibi insan yaamnn olmazsa olmaz kalemlerinin oran düürülmü alkol, sigara, lokanta ve elence mekanlar gibi temel bir nitelik tamayan kalemlerin oran ise arttrlmtr. Son bir yl içinde elektrik ve doalgaza 10 kez zam yaplmtr. Açlk snrnn 2 bin 500, yoksulluk snrnn 7 bin 950 liray geçtii ülkemizde ilk alt ay için kamu çalanlarnn maalarna yüzde 4 zam ile birlikte 1.75 orann da enflasyon fark da emekçiyi sefalete mahkum etmektedir dedi.

Yüksek enflasyon karsnda emekçilerin maalarnn nasl eridiine dair, 2012 ile 2020de maalarn dolar bazl karlatrmasn yapan Ulu 2012 ylnda bin 81 dolar alan bir memurun 2020 ylnda 616 dolar aldna dikkat çekti.

SZLK KATLANIYOR

Ülkemizde bulunan tek sorun memur ve memur emeklisi sorunu deildir. Bu gün çiftçisinden, hayvan üreticisine, asgari ücretle çalanndan, ev emekçilerine kadar ülkenin yüzde 75i ciddi anlamda fakirlik ile boumaktadr diyen Ulu, iktidarn halkn içinde bulunduu ekonomik skntlar dile getirenleri bask ve zor kullanarak susturduunu söyledi. Pandemi öncesi 4.5 milyona yakn isiz insann olduunu belirten Ulu, bu süreç ile birlikte çok sayda esnafn kepenk kapatt ve üretim yapamayan fabrikalarn kapatlmasyla isizlik oranlarnn katlandn kaydetti. Ulu, ekonomik kriz yan sra muhalif olan tüm kesimlere gözalt ve tutuklama gibi hak ihlallerinin giderek arttn belirtti.

TOPLU SÖZLEME PTAL EDLMEL

Sefalet zammn kabul etmediklerini vurgulayan Ulu, taleplerini öyle sralad:

*Yoksulluk snr altnda geliri olan hanelerin elektrik, doalgaz, su giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkncaya kadar Hazineden karlanmasn,

Ülke kaynaklarnn daha fazla silahlanma için deil, bar ve demokrasi için kullanlmasn,

Yaanan hayat pahall karsnda çoktan hükmünü yitirmi olan 2020-2021 yllarn kapsayan toplu sözlemenin iptal edilmesini istiyoruz.

Kendimiz ve tüm ülke emekçileri için, insanca bir yaam için gerekli olan ekonomik koullar ve demokratik ortam salamak için mücadelemize devam edeceimizi tüm kamuoyuna tekrar ilan ediyoruz.

Ana Sayfaya Git