KESK: Temel yurttaşlık geliri sağlansın

Emekçilerin yaşadığı sorunlar pandemi döneminde daha da arttı. Emekçiler insanca bir yaşam, iyi çalışma koşulları ve iş güvencesi istiyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada, "Temel yurttaşlık geliri sağlansın" denildi.

Haberler 08.10.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KESKin Emekten Yana Bir Bütçe stiyoruz talebiyle düzenledii basn açklamas Salk Emekçileri Sendikas (SES) ubesinde gerçekletirildi. Açklamay KESK ubeler Platformu Dönem Sözcüsü SES Amed ube Ebakan iyar Güldiken okudu.

GÜLDKEN: ÜLKEY YÖNETENLER SORUNLARI GÖRMEZLKTEN GELYOR

ç içe geçen ekonomik, siyasal, sosyal sorunlarn herkesin yaamn derinden etkilediini belirten iyar Güldiken, pandemi ile daha da derinleen ekonomik krizle artan isizlik ve hayat pahallnn devam ettiini hatrlatt. Milyonlarn, hayatlarn alt üst eden sorunlarn çözülmesini beklediini belirten Güldiken, Ancak ülkeyi yönetenler milyonlarn çözüm bekleyen acil sorunlarn görmezden gelmeye, ötelemeye devam ediyor. Halkn, emekçilerin yaad sorunlara deil, 15 Temmuz darbe giriimi sonras ilan edilen OHAL frsatçlnda kurduklar baskc, otoriter rejimi tahkim etmeye öncelik veriyorlar. Yaanan krizi çözmek yerine yeni sorunlarla beslemeye devam ediyorlar dedi.

KTDAR GÖZÜNÜ BES FONU BRKMLERNE DKT

ktidarn kendi ömrünü uzatmay temel alan, toplumun farkl kesimlerini kar karya getirmeye dayal kutuplatrc politikalara sarldn vurgulayan Güldiken, ktidar, sizlik Fonundan, Merkez Bankasnn kefen paras olarak nitelendirilen ihtiyaç akçesinden, Varlk fonuna aktarlan kamu sigortalarndan sonra gözünü imdi de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonu birikimlerine dikmitir. Pandemi ile arlaan kriz koullarnda ineden iplie gelen zamlarla maalarmz erimeye devam ediyor. Son bir yl içinde doalgaza yüzde 34, elektrie ise son 15 ay içinde yüzde 40 zam yaplmtr. Halkn en temel tüketim maddesi olan ekmek fiyat son iki ay içinde yüzde 20 zamlanmtr. Hem geçtiimiz hafta açklanan Yeni Ekonomi Program hem de iktidarn geçmi 18 yllk pratii yine ülke kaynaklarnn, halktan toplanan vergilerin sermayeye, yandalara, sava politikalarna aktarld, tüm yükün emekçilere ykld, mevcut eitsizlikleri artran, toplumsal cinsiyet körü bir bütçenin hazrlandn göstermektedir diye anlatt.

TEMEL YURTTALIK GELR SALANSIN

KESK olarak insanca bir yaam sürmesini salayacak, halktan, emekten yana bir bütçe istediklerini ifade eden Güldiken, atlmas gereken admlar sralad:

-Kamu hizmetlerinin piyasalatrlmasna, tasfiyesine ve özelletirme soygununa son verilsin. Bütçe hakkmz önündeki engeller kaldrlsn. Ülke kaynaklarnn kullanlmasnda herkese ücretsiz, nitelikli, ulalabilir, anadilinde bir kamu hizmeti salanmasna öncelik verilsin. Kamu hizmetlerine ve yatrmlarna bütçeden ayrlan pay artrlsn. Bata salgn koullarndan en çok etkilenen kadnlara olmak üzere, herkese yaanabilir bir ücret düzeyinin altnda olmamak üzere temel bir yurttalk geliri salansn. Bütçede toplumsal cinsiyet eitlilik temel alnsn.

ASGAR ÜCRETLDEN DEL, ZENGNLERDEN SERVET VERGS ALINSIN

- Ücretli kesimler olarak bizlerin omuzlarna yklan vergi yükü hafifletilsin. Bunun için gelir vergisi adaletsizliine son verilsin. Tüketimden alnan dolayl vergiler düürülerek, kar, faiz ve servet gelirlerine tannan ayrcalklar kaldrlsn. Asgari ücretin vergi d braklarak belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alnsn.

- Geçsek de geçmesek de, hizmet alsak da almasak da otoyollarn, köprülerin, ehir hastanelerinin müteahhitlerine paras bizim cebimizden çkan hazine garantilerine son verilsin. Temel tüketim maddelerine son iki yl içinde yaplan zamlar geri alnsn, söz konusu maddelerden alnan KDV sfrlansn. Yoksulluk snr altnda geliri olan hanelerin elektrik, doalgaz, su, internet giderlerinin pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkncaya kadar Hazineden karlansn.

ÜLKE KAYNAKLARI BARI çN KULLANILSIN

-Savunma ve güvenliin daha fazla silahlanmaktan deil, demokrasinin tüm kurum ve kurallaryla iletilmesinden, adaletin tesisinden geçtii gerçeinden hareketle ülke kaynaklarnn bar ve demokrasi için kullanlsn.

-Yaamaya devam ettiimiz mali kayplarn maalarmza yaplacak ek artlarla telafi edilmesini, maalarmzda yaplacak artlarda yaanan gerçek hayat pahallnn-yoksulluk snrnda yaanan art temel alnsn.

KESKL HRAçLAR LERNE ADE EDLSN

- güvencemizi ortadan kaldrmay hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasna son verilmesini, herkese güvenceli i ve güvenli gelecek salanmasn, OHAL KHKleri ile hukuksuz bir ekilde iinden ekmeinden edilmi olan KESKL ihraçlarn derhal ilerine iade edilsin.

- Kdem tazminat fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayc Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarndan vazgeçilmesini, yllardr tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimiz güçlendirilsin. Bata ILO sözlemeleri olmak üzere uluslararas sözlemelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakk ile tamamlanm gerçek bir toplu pazarlk sistemine geçilsin.

Ksacas yarattmz deerlerin, oluturduumuz kaynaklarn insanca bir yaam, çalma koullar ve i güvencesi, parasz kamusal hizmet olarak geri dönmesini istiyoruz. Bu talepler sadece bizim deil milyonlarn talepleridir.

Ana Sayfaya Git