Kıdem tazminatı yine gündemde

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi programında, çalışma hayatını yakından ilgilendiren düzenlemeler yer alıyor.

Haberler 23.09.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre sosyal sigorta sistemi bir baka deyile emeklilik sistemi yeniden düzenlenecek. Kdem tazminat ve esnek çalma da gündeme gelecek. Program içinde dikkat çeken unsurlarn banda, sosyal sigorta sistemi geliyor. Programa göre, mali açdan sürdürülebilirlii salamak ve kamu maliyesine olan yükü azaltmak amacyla sosyal sigorta sistemi yeniden düzenlenecek. Türkiyede bu yöndeki son düzenleme, 2008 ylnda yaplmt. Yeni yaplacak çalmada da, emeklilie hak kazanma koullar ve emeklilikle ilgili düzenlemeler, sistemin sürdürülebirlii açsndan yeniden ele alnacak.

100 LRA SÜRECEK M

stihdam teviklerinin etki analizi yaplacak ve teviklerin ihtiyaçlara göre yeniden tasarlanmas salanacak. Bu kapsamda ise ilk aamada, eylül ay sonu itibariyle bitecek olan 100 liralk asgari ücret desteinin deerlendirilmesi gerecek. Asgari ücret desteinin fayda ve maliyet analizine baklacak ve bu çerçevede bir karar verilecek. Programda bir dier önemli detay da kdem tazminatyla ilgili. Bir süredir gündemde olmayan kdem tazminat reformu, yeni programa girdi. Daha önce kdem tazminatlarnn fona devredilmesi yönünde taslak çalmalar yaplm, ancak içi ve iverenlerin böyle bir reform istemediini belirtmesi üzerine düzenlemeler rafa kaldrlmt. Hükümetin 100 günlük eylem plannda da söz konusu konu yer almamt. Programa göre, kdem tazminat reformu sosyal taraflarn mutabakatyla yaplacak.

ESNEK çALIMA

Esnek çalma da önümüzde günlerde sk sk tartlacak. Programda, kamu kurumlarnn esnek çalma ile i tatmini ve verimi yüksek igücüne sahip olmalarnn salanaca ifadelerine yer verildi. Esnek çalma, halen mevzuatta bulunuyor. Ancak yetkililer, esnek çalmann mevzuata girmesine karn uygulanmadn belirtiyor. Önümüzdeki dönemde ise esnek çalma modellerinin daha yaygn kullanlmas için çallacak.

BESTEK TEVKLER

Kriz dönemlerinde kullanlan yarm çalma ödenei de, önemli çalmalardan olacak. Yarm çalma ödenei, iverenin tam zamanl olarak çalanlarn istihdam edemedii dönemlerde, eksik kalan maan isizlik sigortas fonundan karlanmasn içeriyor. Söz konusu maa destei kstl bir dönem için veriliyor. verenler, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle ksmi çalma ödeneinin tekrar yürürlüe sokulmasn talep ediyor. Bireysel emeklilik sistemine çalanlarn otomatik katlmn öngören düzenleme de, tekrar deerlendirilecek. Burada amaç sürdürülebilirlik olacak. Bu nedenle otomatik bireysel emeklilik sistemine verilen teviklerin gözden geçirilmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git