Kimler kira yardımı alabilir? Kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Korona virüs salgını nedeniyle zor durumda olan vatandaşlara devletten yeni bir destek geldi. Milyonlarca kişinin merakla beklediği kira yardımı başvuruları başladı. Kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı başvurusu nereden yapılır? Kira yardımı ne kadar? Detaylar haberimizde…

Haberler 18.05.2020 - 23:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DAR GELRLYE KRA YARDIMI

Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet olduunda dolay ilgili bakanlklar eli ile dar gelirli ve yardma muhtaç ailelere çeitli yardmlar yaplmaktadr. Bu yardmlar genel olarak Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan verilmektedir. Gda, yakacak, barnma, çocuklarn eitim masraflarnn karlanmas vb. konularnda verilen yardmlar kimi zaman ayni kimi zaman da nakdi olarak salanmaktadr. Bu yardmlarn yan sra verilen yardm konularndan bir tanesi de kira yardmlardr.

Barnma temel ihtiyacmzdr. Ancak maddi durumu sebebi ile baz aileler salksz evlerde yaamakta ya da maddi durumlar yetersiz olduundan dolay kira paralarn ödeyecek güçleri bulunmamaktadr. Bu problemlerin ortadan kaldrlmas amac ile devlet tarafndan evsiz ailelerin barnma ihtiyaçlarnn karlanmas amac ile barnma yardmlar, kira paralarn ödeyemeyen ailelere ise belirlenen tutarlarda kira yardm yaplmaktadr.

Sisteme giri yaptktan sonra, açlan pencere üzerinden Uygulamaya Git sekmesine tklamanz gerekiyor. Sonra Giri yapmak istediiniz uygulama baz kiisel bilgilerinize eriim hakk istemektedir. Lütfen aadaki listeyi kontrol ederek, paylamak istemediiniz bir bilginiz var ise ileme devam etmeyiniz. uyars açlacak. Bu ekran üzerinden istenilen bilgileri kontrol etmeniz gerekiyor.

Maddi anlamda sknt yaayan ailelerin kira paralarnn karlanmas amac ile pek çok kurum ve kurulu tarafndan kira yardm verilmektedir.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlna Bal Müdürlükler

Kaymakamlklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar

Belediyeler

çevre ve ehircilik Bakanl (Büyükehirlerde kiraclara 960 TL ye varan kira yardmlar yaplmaktadr.)

Sivil Toplum Kurulular

Özel Vakflar ve dernekler

Gönüllü kurulular ya da ahslar tarafndan kira yardm yaplmaktadr.

KRA YARDIMI

htiyaç sahibi kimselere kira yardm Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan yaplmaktadr. Gerekli artlar tayan kiiler, yaplan yerinde incelemeler sonucunda kira paras alabilmektedir. Bavurular Kaymakamlk ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar na yaplmaktadr. Kira yardm ve dier yardmlardan yararlanlabilmesi için, yardma muhtaç ahslarn bireysel bavurular gerekmektedir. Ancak belediyeler tarafndan bu kiilerin tespiti ile ahslarn bavurmas gibi bir art aranmakszn da yardm yaplabilmesi mümkün olmaktadr. Kira yardmlarndan yararlanmak için aile büyüünün bavurusu gerekmektedir.

Bavuru için gerekli evraklar

T.C. kimlik fotokopisi

kametgah belgesi

Gelir belgesi

Muhtarlktan alnacak olan fakirlik kad

Kira Yardm Bavurusu

Bu evraklar ile birlikte SYDVlere giderek bavurunuzu yapabilirsiniz. Bunlarn yan sra kira yardm talebinde bulunduunuza dair bir dilekçe hazrlamalsnz. Bavuru yapmaya gittiinizde aile fertleri ile ilgili sorular sorulabilir. Ya da vakf bünyesinde bulunan kurul tarafndan yerinde inceleme yaplmaktadr. Yaplan incelemede ailenin nasl bir yaant içinde olduuna baklmaktadr. ncelemeler sonucu mütevelli heyet tarafndan bir rapor hazrlanmaktadr.

En düük ödenen kira yardm miktar 595 TL.

Kilis, Artvin, Karabük, Bilecik, Yalova, Bingöl, Idr, Bolu, Ardahan, çankr, Bartn, Erzincan, Krkkale, Gümühane, Karaman, Hakkari, Bayburt, Nevehir, Tunceli illerine verilmektedir. Bu illerimizde ikamet eden kiraclar 1 defa 1.190 TL. snrl ayni hak sahipleri ise 2.975 TL. alabilirler.

675 TL. Kira Yardm Alan llerimiz;

Amasya, Düzce, Rize, Bitlis, Osmaniye, Edirne, Krkkale, rnak, Giresun, Aksaray, Isparta, Yozgat, Kars, Uak, Mu, Siirt, Kastamonu, Nide illerimizde ise 1 defa 350 TL. verilirken ev sahibi vatandaa ise 3.375 TL. ödenecek.

755 TL. Verilen ller;

çanakkale, Sivas, Adyaman, Afyon, Batman, Ar, Zonguldak, çorum, Elaz, Tokat, Kütahya, Ordu illerimizde ikamet eden kiraclara bir defaya mahsus 510 TL., ev sahiplerine ise 3.775 TL. para ödemesi yaplacak.

660 TL. lleri

Aydn, Urfa, Balkesir, Van, Deniz, Trabzon, Erzurum, Tekirda, Diyarbakr, Samsun, Denizli, Sakarya, Eskiehir, Mula, Antep, Kocaeli, Mara, Hatay, Manisa, Kayseri, Malatya illerine 830 TL. oldu. 1 defa kiraclara 660 TL, hak sahibi vatandaa ise 4.150 TL. ödeme yaplacak.

Konya, Bursa, Antalya ve Adana illerimizde ise bir defaya mahsus 810 TL. ödenirken, hak sahiplerine 4.525 TL. verilecek.

Ankara, stanbul ve zmir illerimizde ise ödemeler 860 liradan 960 TL.ye yükseltildi. Bu illerdeki kiraclar bir defa 920 TL. alacaklar. Hak sahiplerine ise 4.800 TL. ödenmektedir.

Ancak bu ödemeler 6306 sayl Afet Riski Altndaki Alanlarn Dönütürülmesi Hakknda Kanun maddeleri gereince yaplmaktadr. Eer bu durumda deilseniz çevre ve ehircilik Bakanlndan bu destei alamazsnz.

Ana Sayfaya Git