Kimse artık ikinci el eşya dahi alamıyor

Diyarbakır'da ikinci el beyaz eşya ve mobilya satışı yapan esnaflar, alım gücü düşen halkın artık ikinci el eşya dahi alamadığını belirterek, “Ne alım ne de satım var” dedi.

Haberler 06.06.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede kur krizinin yaand 2018 ylnn ilk dönemlerinde daha ucuz olduu için insanlarn urak mekanlar haline gelen ikinci el beyaz eya dükkanlar, krizin derinlemesiyle birlikte i yapamaz hale geldi. Diyarbakrn Balar ilçesinde bulunan ikinci el beyaz eya esnaf, toplumun alm gücünün artk ikinci el ürünlere dahi yetmediini belirtti.

NE ALIM NE SATIM OLUYOR

kinci el beyaz eya ve mobilya sat yapan Yücel Kaplan adl esnaf, satlarn durma noktasna geldiini söyledi. nsanlarn sfr ürün alamadndan kaynakl eski eyalarn satamadn ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediini kaydeden Kaplan, Eskiden sfrla ikinci el arasnda fiyat fark fazla yoktu. Mesela adam çamar makinasn 2 bine satyor, sonra gidip 3 bin liraya yenisini alabiliyordu. Ama uan baya fiyat fark olduu için ne alm var ne de satm. Her iki tarafta uan madur durumda. Eskiden verdiimiz ürünleri uan geri alamyoruz. Bu yüzden almda olmuyor satm da olmuyor diye belirtti.

Kaplan, kurdaki arttan kaynakl piyasann durduunu dile getirerek, öyle dedi: Mazot mesela nakliyeye vuruyor. Nakliyeye vurunca bize yansyor. Bize yansynca müteriye de yanstyoruz. Bu yüzden alm gücü yok. Dolarn dümesini istiyoruz. Ya da fiyatlar oturmu olsun. Dolar arttkça her eye zam gelmeye devam ediyor. Millet sfr alamaynca ikinci el ürününü kullanmaya devam ediyor. O yüzden de satamyor. Satmad için bu sefer bizde alamyoruz.

SATTIININ YERN DOLDURAMIYOR

Bir dier ikinci el beyaz eya esnaf Serhan Ate de, benzer durumdan dertli. Sattmz ürünlerin yerini dolduramyoruz diyen Ate, Herkesin kendine belirledii bir bütçe var ama o bütçeye uygun bir meblaa veremiyoruz ve alamyoruz. Baya durgunluk oldu. Bunlarn sebebi dolarn, mazotun, benzinin yükselmesi. Haliyle eya alrken nakliye ücretini de eyalarn üzerine ekliyor o ekilde satyoruz. uan satabiliyorum ama alamyorum. Sattmz ürünün yerini dolduramayacak durumdayz dedi.

ARTIK KNC EL DAH ALINMIYOR

Ramazan çelik isimli esnaf ise, Türkiyede büyük bir krizin yaandn ekleyerek, Eskiden 15 parça alabiliyorsak uan 10 parça alabiliyoruz. Artk kimsenin sfr eya alabilecek gücü kalmad. Brak sfr eyay artk kimse ikinci el bile alamyor. Piyasada büyük bir kriz var. Geçen sene bir kamyon eya satabiliyorken uan yarm kamyona dütü dedi.

Bunun sorumlusu olarak iktidar iaret eden çelik, eskiden gelen müterilerin 5-6 parça alabildiklerini fakat uan bir iki parça satyla idare etmeye çaltklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git