Kimse mağdur olmayacak?

"Türkşeker'e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler"

Haberler 10.03.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, eker fabrikalarnn özelletirilmesinde söz konusu fabrikalarda çalanlarla, pancar ekimi yapan çiftçilerin korunmas ve fabrikalarda üretimin devamllnn temel ilke olarak belirlendiinin belirterek, Özelletirme sürecinde, çalanlarmzn bütün haklar korunacak ve hiçbir maduriyet olumayacak. Türkekere pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotalar kapsamnda pancar üretmeye devam edecekler. ifadesini kulland.

Fakbaba, yazl açklamasnda, Türkiye eker Fabrikalar Aye (Türkeker) ait 14 eker fabrikasnn özelletirilmesiyle ilgili olarak farkl kesimler tarafndan getirilen eletirilerle kamuoyunun açk bir ekilde yanltlmak istendiini ifade etti.

eker pancar üretiminin AK Parti hükümetleri döneminde önemli ölçüde yükseldiinin altn çizen Fakbaba, 2002 ylnda 16,5 milyon ton olan eker pancar üretimi, 2017de 20,8 milyon tona ulamtr. Üretimde yaplan planlama yannda, modern tarm teknikleri ve sulama yöntemleri ile birim alandan elde edilen verim düzeyi ortalama yüzde 50 artmtr. Böylelikle pancar üreticilerimizin refah seviyesi yükseltilmitir. bilgilerini paylat.

ÖZELLETRMEYE DAR TARTIMALAR

Fakbaba, özelletirme ile eker pancar fabrikalarnn daha etkin çaltrlmas ve verimliliklerinin artrlmas, böylece üretim maliyetlerinin azaltlmasnn hedeflendiini vurgulayarak, maliyetlerin aa çekilmesinin, yurt içi pancar ekeri fiyatlar ile dünya fiyatlar arasndaki fark azaltacan, pancar ekerinin daha uygun fiyatlardan tüketilmesine imkan salayacan ve sektörün rekabet gücünün gelitireceini aktard.

Özelletirmede söz konusu fabrikalarda çalanlarla, pancar ekimi yapan çiftçilerin korunmas ve fabrikalarda üretimin devamllnn temel ilke olarak belirlendiinin altn çizen Fakbaba, Özelletirme sürecinde, çalanlarmzn bütün haklar korunacak ve hiçbir maduriyet olumayacak. çalanlarmzn yan sra çiftçilerimizin de haklar korunacaktr. Türkekere pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotalar kapsamnda pancar üretmeye devam edecekler. Özelletirilecek fabrikalara, üretime devam edilmesi zorunluluu da getirilmitir. Fabrikay alacak yatrmc, artname gerei kota dahilinde üretim yapmak mecburiyetindedir. deerlendirmesinde bulundu.

FABRKALARDA çALIAN çLERN HAKLARI

Fakbaba, fabrikalarn, arsas için alnaca iddiasnn yanl olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

eker üretimi ile dorudan ilikisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dnda tutulmutur. Özelletirmeyle birlikte Niasta Bazl eker (NB) üretiminin artaca iddias da doru deildir. NB üretiminde, kanunla snrlar belirlenmi bir kota vardr. Bu kota miktarnn artrlmas söz konusu deildir. ekerle ilgili kota yetkisinin Bakanlar Kuruluna devredilecek olmasyla ilgili dile getirilen iddialar da tamamen yanl ve spekülatiftir.

eker pancar ve eker sektörünün, ülke tarm için büyük önem arz ettiine iaret eden Fakbaba, sektörün ülke menfaatlerine uygun yönetilmesinin, hükümetin öncelii olduunu ve bu dorultuda, eker fabrikalarn, pancar üreticilerini ve tüketicileri olumsuz etkileyecek hiçbir uygulamaya izin verilmeyeceini kaydetti.

Fakbaba, Tüm bu gerçekler ortadayken, özellikle baz muhalif siyasetçilerimiz tarafndan üreticilerimizi endieye, halkmz korkutmaya yönelik hayal mahsulü birtakm iddialar ve senaryolarn dile getirilmesi üzüntü vericidir. Evhamlar üreterek olumsuz alg oluturmaya dönük bu tür açklamalar ayn zamanda siyasi ahlaka da smamaktadr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git