Kira gelir beyanı 1 Mart'ta başlıyor

1 Ocak-31 Aralık 2016 döneminde konutta 3 bin 800 lira, iş yerinde ise 30 bin liradan fazla kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Mart Çarşamba günü başlıyor.

Haberler 28.02.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yl i yeri ve meskeninden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Martta balyor. 2016 ylnda, kiralad konuttan 3 bin 800 TLnin, i yerinden ise 30 bin lirann üzerinde kira geliri olanlar 27 Marta kadar beyan vermek zorunda.

Tüketici Sorunlar Dernei (TÜSODER) Emlak Komisyonu Bakan Hatice Kolçak, 2016 yl konut ve i yeri kira geliri beyan döneminin 1 Martta balayacan söyledi.

Beyan süresinin normalde 25 Martta bitmesi gerektiini dile getiren Kolçak, 1 Ocak - 31 Aralk dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye irad gelirleri için takip eden yln mart aynn 1. gününden 25. günü akamna kadar beyannamelerin verilmesi gerekir. Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlamas halinde, tatilden sonraki ilk i gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Bu da 27 Marta denk geliyor. dedi.

Kolçak, kira gelirlerinde 2016 yl için istisna oranlarnn konutta 3 bin 800 TL, i yerinde ise 30 bin TL olduu bilgisini verdi.

stisna haddinin üzerinde konut ve i yeri kira geliri elde edenlerin bu istisna oranlarn dütükten sonra beyanname vereceklerini ifade eden Kolçak, istisna oranlarnn sadece bir konut için kullanlabildiini, birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerektiini vurgulad.

- nternetten hzl ve kolayca beyan verilebiliyor

Kolçak, kira geliri beyan verecek vatandalarn internette www.gib.gov.tr adresi üzerinden Hazr Beyan Sistemine giri yapp kendileri için hazrlanm beyanlarn onaylayarak veya üzerinde gerekli deiiklikleri yaparak hzl ve kolay bir ekilde kira beyanlarn verebileceini söyledi.

Bu noktada mükellefin beyannn esas alnacan kaydeden Kolçak, u uyarlarda bulundu:

Maliye Bakanl tapu, elektrik, doal gaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumlardan ald bilgiler dorultusunda kimlerin kira geliri elde ettiini kolayca tespit etmektedir. Kira gelirlerini beyan etmeyenler, eksik ve yanl beyan verenler istisna oranndan faydalanamadklar gibi, kendilerine usulsüzlük ve vergi ziya cezas uygulanacaktr. Usulsüzlük ve vergi ziya cezas ile karlamamak için kira geliri elde edenlerin dönem içerisinde beyanlarn vermesi önemlidir.

- Kentsel dönüümdeki kira gelirlerinin beyan gerekmez

Kolçak, kentsel dönüüm kapsamnda yklan binalarda oturan hak sahiplerine müteahhit ya da ilgili bakanlk tarafndan ödenen kira ödemelerinin herhangi bir sözlemeye dayanmad için kiralama ilemi saylmadnn altn çizdi.

Bu kapsamda elde edilen kira yardmlarnn gayrimenkul sermaye irad olmadn dile getiren Kolçak, bu yüzden kira beyan verilmeyeceini söyledi.

Kolçak, internet kullanamayan, vergi dairesine gidemeyen 60 ya üzeri mükelleflerin, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalarn 444 0 189 numaral Vergi letiim Merkezinden yardm isteyebileceini belirterek, bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlndan bir memurun yardmc olacan bildirdi.

Anne, baba, çocuk, karde, büyük anne, büyük babaya bedelsiz verilen konutlar için kira beyan verilmeyeceini ifade eden Kolçak, sözlerini öyle tamamlad:

Ancak bu uygulama bir adet konut ile snrl bulunmaktadr. Bir konuttan fazla ayn kiiye konut tahsis edilmesi durumunda emsal bedel uygulamas yaplmas gerekiyor. Bu da konutun emlak vergi deerinin yüzde 5ine denk geliyor. Hala, teyze, amca gibi akrabalara verilen bedelsiz konutlar için emsal kira uygulamas yaplmas gerekiyor.

- stisna tutarn altndakilerin beyanname vermesine gerek yok

Gayrimenkul hukuku uzman avukat Ecem Gedikkaya, kira gelirlerinin vergilendirilmesi için ev veya i yerinin kirasnn nakden veya ayni olarak tahsil edilmi olmas gerektiini belirterek, kirann TL, döviz veya çek olarak alnmasnn nakden tahsil edilmesi manasna geldiini söyledi.

Kira bedellerinin alnd yln haslat sayldn dile getiren Gedikkaya, Mesela 2013, 2014 ve 2015 yllar kira gelirleri topluca 2016 ylnda tahsil edilirse, 2016 ylnn geliri olarak dikkate alnacaktr. dedi.

Gedikkaya, Bir dier husus, kira sözlemesi imzalanrken gelecek yllara ait olup, pein tahsil edilen kira bedellerinin ödemenin yapld yln deil, gelirin ilgili olduu yln haslat olarak kabul edilir. Örnein, 2016, 2017 ve 2018 yllar kira gelirleri topluca 2016 ylnda tahsil edilirse, her yla ait kira bedeli ilgili ylda beyan edilecektir. diye konutu.

Geçen yl için istisna tutarnn konutta 3 bin 800 TL, i yerinde ise 30 bin TL olduunu anmsatan Gedikkaya, bu rakamlarn altnda kira geliri elde edenlerin vergi dairesinde mükellefiyet kayd açtrmasna ve beyanname vermesine gerek olmadn söyledi.

Gedikkaya, Ancak daha önceden vergi kayd var ise istisna tutarnn altnda olduunun bal bulunulan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. ifadelerini kulland.

- Beyan vermeyenler istisna tutar için de vergi öder

Konutlardan elde edilen kira gelirlerini belirlenen tarihler arasnda beyan etmeyenlerin veya eksik beyan edenlerin istisna tutarlardan yararlanamayacann altn çizen Gedikkaya, bu durumda istisna tutarn da ödenecek vergiye dahil edileceini söyledi.

Gedikkaya, u deerlendirmelerde bulundu:

Ancak, idarece bir tespit yaplmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kiras gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilecek olup, vergi ziya cezas kesilmeden yalnzca bir kat usulsüzlük cezas ve pimanlk zamm öder. Konut ve i yeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanr.

Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi, bu durumun vergi dairesince tespit edilmesi halinde, mükellef adna iki kat birinci derece usulsüzlük cezas kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziya cezas hesaplanr.

- Beyan edilen tutarn doruluu denetleniyor

Gedikkaya, i yerlerini ve aylk kiras 500 lira ve üzerinde olan konutlar kiralayanlarn ödemelerini banka ve benzeri finans kurumlar veya posta idareleri araclyla gerçekletirmeleri gerektiini kaydederek, ayrca bu kurum ve kurulularca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile belgelemeleri gerektiini vurgulad.

Avukat Gedikkaya, Maliye Bakanlnn banka hesaplar ve farkl bilgiler üzerinden inceleme yaparak kira gelirlerinin beyan edilen tutarla uyumlu olup olmadn denetlediini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git